• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Súboj o 3. miesto v tabuľke Niké SBL napísal svoju druhú kapitolu na Pasienkoch. Tentoraz to bol v podaní Interu a Svitu vyrovnaný basketbal až do poslednej minúty, ktorý napokon rozhodli „náhradníci“ na strane súpera. Po výsledku 83:78 mohla Iskra oslavovať ukončenie dlhoročnej série prehier v hlavnom meste a tiež tabuľkový postup.

Hostí dlho mátala dlhoročná „kliatba“ Eurovia arény, na ligovej scéne sa v nej neradovali z víťazstva viac ako deväť rokov. O to mohla byť ich radosť po triumfe dvojnásobná, aj keď cesta za dvoma bodmi do tabuľky nebola prirodzene jednoduchá.

„Chlapcom som to hovoril už od soboty, že sme na Interi nevyhrali už deväť a pol roka, takže mali o motiváciu postarané. Po domácom zápase sme chceli ukázať, že dokážeme zahrať aj vonku. Zopakujem sa, v posledných dvoch zápasoch sme konečne, síce nie celý čas, ale ukázali, že vieme aj brániť. Aj keď Inter mal problémy, zranil sa im Fusek, nič to nemení na tom, že chlapci si víťazstvo oddreli a začínajú zisťovať, že toto môže byť cesta, ak chceme byť v play off úspešní,“ vyjadril sa kouč Svitu Róbert Ištvánik.

Tieto dva tímy sa stretli len po pár dňoch, ale zápasy nemohli byť odlišnejšie. Domáci Inter dokázal po dvoch výraznejších prehrách v rade zabrať a ukázal tú lepšiu hernú tvár. Počas takmer celých troch štvrtín bol vo vedení on, o to viac mohlo zamrzieť zranenie Michael Fuseka, ktorý nebol k dispozícii svojmu družstvu v koncovke.

„Nasadenie rozhodlo o tom, že zápas bol vyrovnaný. Toto potrebujeme vždy, chuť do zápasu. Maličkosti, ktoré rozhodujú, ako kto premenil, kto spravil nejakú chybu, to už sú veci, ktoré sa teoreticky dajú opraviť. Rozhodla chuť vyhrať. Tlak, že chceme vyhrať doma, to nás potrápilo asi viac, ako obrana súpera,“ zamyslel sa tréner „žlto-čiernych“ Oleg Meleščenko.

IMG 5354 

V záverečnej časti to zobrali do svojich rúk „náhradníci“ na strane Svitu. Skúsený Saša Avramovič zaznamenal 24 bodov za necelých 22 minút, De'Sean Parsons nemal ďaleko od triple double (19 bodov, 10 doskokov a 7 asistencií). Práve títo dvaja hráči mali najväčší podiel na tom, že víťazná radosť vypukla na lavičke hostí.

„Hrali sme s nimi už v sobotu. Tréner Ištvánik nám prízvukoval, že všetko máme vo svojich rukách. Išli sme sem s cieľom zvíťaziť, čo sa nám napokon aj podarilo. Rozhodla naša defenzíva, ktorá sa konečne citeľne zlepšila. To, že vieme dávať body, to sme vedeli. Dávame najviac bodov v lige. Ak budeme zodpovedne doskakovať a tlačiť na súperov, tak budeme na tom dobre. Motivovala nás táto séria a ešte k tomu to bolo o tretie miesto. Túžili sme po víťazstve, viac ako 9 rokov, to je riadne dlhá doba,“ uviedol Parsons.

 IMG 5377

Na 3. mieste sa tak vymenili stráže a pred záverečným kolom základnej časti je vo výhode Svit. Čaká ho cesta do Levíc, ktoré sú už istým víťazom základnej časti. Inter bude na diaľku bojovať, doma ho čaká Prievidza.

„Pre nás je to zo psychologického hľadiska dôležitá vec. Vieme, že nás ešte čaká zápas v Leviciach, do ktorého pôjdeme určite na sto percent, lebo chceme byť pred play off dobre nastavení. Je to fajn, že dokážeme atakovať vrchné priečky a aj napriek mnohým výpadkom v sezóne. Verím, že ak takto budeme pokračovať, tak to bude fajn,“ zakončil Ištvánik.

Highlighty zo zápasu Inter - Svit:

Foto: Vladimír Dorňák