• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Rozhodli extrémna bojovnosť, tímovosť a samozrejme obrana, veď sme domácich dokázali ustrážiť na 48 bodoch. Týmito slovami tréner levických Patriotov Michal Madzin v skratke pomenoval dôvody stredajšieho víťazstva jeho tímu na palubovke Spišskej Novej Vsi. Jeho zverenci vyhrali na Spiši oba zápasy ostro sledovanej semifinálovej série a keďže jedno potrebné víťazstvo pridali aj doma, po roku opäť postúpili do finále Niké SBL.

“Všetky štyri zápasy v tejto sérii ukázali, aký dôležitý bol vstup do stretnutia. Nemali sme ho ideálny v predchádzajúcom domácom zápase, súper si už vedenie postrážil a u nás vyhral. To isté sme chceli urobiť my na Spiši a som rád, že sa nám to podarilo,” upozornil Madzin na zaujímavý fakt.

Naozaj to bolo tak, že Levičania s výnimkou úvodných dvoch bodov v zápase číslo 4 neustále viedli a miestami aj dvojciferným rozdielom. Spišiaci sa po veľkej prestávke a tiež vo štvrtej štvrtine priblížili na rozdiel jedného bodu (28:29, resp. 44:45), ale vedenie na svoju stranu nepreklopili. V rozhodujúcich okamihoch ich zradila trojková streľba, keď spoza oblúka premenili len dva z dvadsiatich pokusov. Až sedemkrát neuspeli ani z hranice trestných hodov. Výsledkom bola prehra 48:61. “Veľmi sme chceli vyhrať a ísť ešte raz do Levíc, súper nás však udržal pod 50 bodmi, čo hovorí za všetko. Nepadli nám ani dobré strely, ktoré mali padnúť a máme po sezóne. Tento posledný zápas rozhodla lepšia forma Levíc v streľbe spoza trojkového oblúka. My sme ju mali lepšiu u nich doma, ale teraz nie,” zamyslel sa Michal Baťka.

Skúsený pivot či krídelník v drese Spišiakov vlani zažil víťazné double, čiže triumfy v Slovenskom pohári aj Slovenskej basketbalovej lige. Teraz pre novoveských Rytierov zostalo nepopulárne štvrté miesto. “Mali sme zranenia aj výmeny hráčov v time, viacero dobre rozbehnutých zápasov sme prehrali. V tabuľke sme mohli skončiť na treťom a možno aj druhom mieste, ale napokon sme išli do play-off až z menej výhodnej piatej pozície. Aj tak však budeme na sezónu spomínať len v dobrom, lebo skončiť v prvej štvorke nie je zlé,” obzrel sa dozadu Baťka.

DSC 2981

Až štyria hráči Levíc dosiahli v “postupovom” zápase dvojciferný počet bodov, štyrmi úspešnými trojkami sa v dôležitých momentoch blysol Martin Bachan. “Odkedy sme sa dostali prvýkrát do vedenia, kontrolovali sme zápas. Spišskej sa párkrát podarilo dotiahnuť na jeden bod, ale tímovým výkonom sme súpera nepustili pred nás. Sme radi, že nám to padalo aj zvonku a ja osobne som vďačný za tie trojky. Bol to jeden z rozdielových momentov zápasu,” skonštatoval Martin Bachan.

Na otázku, čo bolo v sérii proti Spišskej Novej Vsi kľúčové pre postup do finále, odpovedal: “Zostať hlavou na ihrisku a vyvarovať sa malých chýb, ktoré boli v konečnom dôsledku vo vyrovnaných zápasoch veľmi dôležité. Viacerí hráči sme boli v týchto zápasoch poriadne vyťažovaní, preto sa musíme dať zdravotne do poriadku, oddýchnuť si a pripraviť sa čo najlepšie na finále. Verím, že sa nám podarí dotiahnuť do úspešného konca aj posledný krok.”

DSC 2840

Až tri zo štyroch semifinálových súbojov odohrali Levičania bez zraneného dirigenta a dlhodobo najlepšieho hráča Šimona Krajčoviča. V zákulisí sa hovorilo, že ak by sa séria ešte raz presťahovala do Levíc, Krajčovič by už nastúpil. “Som rád, že aj bez Krajčoviča sme našli cestu k víťazstvu v mimoriadne vyrovnaných zápasoch, niektoré sme doslova pretlačili v náš prospech. Šimon nehral tri zápasy zo štyroch a som veľmi rád, ako sa tím k tomu postavil a ako ho v tých zápasoch zastúpil. Veľkou bojovnosťou a obetavosťou sme to dokázali a postúpili do finále,” myslí si tréner Madzin.

Na pripomenutie, že už je známy aj finálový súper, ktorým bude od 23. Apríla Lučenec, tréner Levičanov krátko po skončení zápasu iba jemne podotkol: “Viem to iba pár minút a zatiaľ to neriešim. Budeme mať dosť času, aby sme sa na finále čo najlepšie pripravili.”

Highlighty zo zápasu Rytieri - Patrioti:

Foto: Lukáš Droppan