• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Predohrávaný zápas 22. kola zviedol v dueli o siedmu pozíciu Karlovku a Nitru. Tím spod Zobora potvrdil momentálne väčšiu hernú pohodu a právom si po 18-bodovom víťazstve odnášal nielen dva body, ale aj potvrdenie siedmeho miesta v tabuľke.

Súboju o siedme miesto prikladali oba tímy nesmiernu dôležitosť. Karlovka túžila po odplate za 2-bodovú prehru spred dvoch týždňov, naopak Nitrania chceli potvrdiť, že víťazstvo nad bratislavským súperom nebolo náhodné. Tieto predzápasové faktory sa premietli aj do samotného zápasu, v ktorom sa tri štvrtiny striedali oba tímy v náskokoch. Rozuzlenie priniesli až záverečné minúty, všetko podstatné sa udialo v piatej minúte poslednej štvrtiny.

Dve straty v rýchlom slede posadili Nitru na koňa, „semanovcom“ sa začalo strelecky dariť a ich vedenie sa prehuplo cez dvojcifernú hranicu. „Čo som už aj po poslednom vzájomnom zápase rozprával, podľa mňa sme na konci išli viac do kontaktov, získali sme z toho viac lôpt. Poslednú štvrtinu sme hrali veľmi rozumne a tým sme vyhrali dnešný zápas. Oni spravili veľa chýb a my sme využili v pravý moment ich chyby. Či už to boli moje dva ľahké koše z protiútoku, lopta nám veľmi pekne prúdila po obvode, premenili sme z toho nejaké trojky. Karlovka nám nedokázala z toho odpovedať,“ zhodnotil stretnutie najlepší strelec zápasu 22-bodový krídelník Nitry Ladislav Stojanov.

Po zbabranej poslednej štvrtine len ťažko nachádzal slová skúsený Branislav Brliť: „Chaos v obrane, ťažko sa nám braní, keď jednoducho nikto nevie kde sa má hýbať a nemá istotu k tomu, že má za sebou backup. Nitra má hráčov, ktorí to dokážu potrestať. Bohužiaľ neexistuje výraz, ktorý by sa dal použiť do médií na to, aby som vyjadril zápasový výkon.“ Kritikou rozhodne 30-ročný center nešetril: „Zápas čo zápas potvrdzujeme našou hrou, že je niekde problém. Tých chýb bolo toľko, že mali toľko príležitostí, že by trieskali hlavu o stenu, keby to nevyužili práve v tomto zápase. Pre nás to znamená, že sme na ôsmom mieste. Sme jednoducho pod Nitrou a jediný od koho sme lepší je asi Spišská Nová Ves. Bohužiaľ takýto je fakt. Ťažko sa mi k tomu hľadajú slová. Na začiatku súťaže sme si mysleli, že sme úplne inde, ako 22. decembra.“

Zabudnuté je čakanie na víťazstvo proti tímu Milana Černického, Nitrania dokázali v rozmedzí dvoch týždňov uloviť štyri body priamemu konkurentovi v boji o siedme miesto a ďaleko nie sú ani vyhliadky na šieste miesto, kde je momentálne Svit, ktorý má len o jedno víťazstvo viac ako Nitra. „Ideme do takýchto zápasov inak, ako do stretnutí s vrchnými tímami tabuľky. Vo Svite sme to po druhej štvrtine pokašľali celé, neviem čo s tým bolo. Budeme mať určite príležitosť minimálne doma ísť doma cez Svit. To je ešte ďaleko, ideme krok po kroku, uvidíme čo bude ďalej,“ zamyslel sa hráč Nitry.

Reč čísel: Karlovka mala o sedem stratených lôpt viac, Nitra vyťažila vďaka tomu až 16 bodov po ziskoch. Rozdiel je možno vidieť aj v iných ukazovateľov, počet ziskov – 7 vs. 13 v prospech Nitry, počet trestných hodov – 12 vs. 26, ale hlavne v počte premenených trojkových pokusov. Domáci tím premenil len 5 pokusov, naproti tomu Nitrania zakončili duel s 11 trojkami pri úspešnosti 45%.

FOTO: RASTISLAV BÚGEL A MARTIN ŠOPINEC