• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Najlepší výkon v semifinálovej sérii, odvrátený prvý mečbal súpera a hlavne úspech pred plnou Iskrou arénou. Priaznivci Svitu si naplno užili sobotňajší večer a tretí zápas s Levicami. Nateraz sa „medveďom“ podarilo odvrátiť predčasný koniec sezóny, na Patriotov našli v správnom čase účinné zbrane a vynútili si minimálne ešte jeden duel.

Po pomalšom začiatku sa útočné motory Svitu v ďalšom priebehu naplno rozbehli a od druhej štvrtiny udávali domáci tón zápasu. Dvojciferné vedenie sa s prehľadom darilo kontrolovať a bez výraznejších zádrheľov z toho bolo jedno z najdôležitejších víťazstiev sezóny – 85:69. „Myslím si, že kľúčom bola naša obrana. Držali sme sa zápasového plánu, aj keď sme mali nejaké výpadky, tak sme hrali celkom konzistentne. V útoku bol rozhodujúci posun lopty, mali sme 20 asistencií, hrali sme nesebecky a hľadali sme voľného spoluhráča. Myslím si, že tieto dva faktory boli v zápase kľúčové. Celú sériu býva prvý polčas vyrovnaný, vždy sme to stratili v tretej štvrtine. Aj teraz sme začali dobre, ako tím sme si povedali, že sa musíme koncentrovať a nastúpiť dobre do tretej štvrtiny. Začiatok nám priniesol vedenie a to sme si udržali až do konca,“ prezradil nám pivot Iskry Hayden Koval.

Z levickej strany neprišiel žiaden výraznejší bodový nápor, ako tomu bolo v prvom a druhom zápase. Hra a streľba úradujúceho majstra nebola rozhodne podľa predstáv, aj preto bola výsledkom prvá prehra v tohtoročnom play off. „Bol to ťažký zápas. Je náročné zdolať ten istý tím trikrát po sebe, hlavne keď hráte u neho doma. Začiatok bol celkom vyrovnaný, potom urobili niekoľko bodových šnúr a premenili ťažké strely,“ myslí si hráč Levíc James Padgett.

DSC 2164

Sviťania sa ideálne vysporiadali s ťarchou potenciálneho posledného zápasu v sezóne 2022/2023, podobne ako rozhodujúci duel s Prievidzou v prvom kole play off, tak aj teraz to zvládli s veľkým prehľadom. Produkcia základnej päťky bola na takej úrovni, ako je tréner Oleg Meleščenko zvyknutý a prvý mečbal sa tak podarilo úspešne odvrátiť.

„Naša obrana bola silná, dali sme do toho veľkú snahu, aby sme ich zastavili. Levice majú silné družstvo, skúsených hráčov, ktorí si dobre posúvajú loptu a vedeli sme, že to bude bitka po celých 40 minút. My sme mali extra motiváciu. Ak budeme hrať na rovnakej úrovni a energii, ako tomu bolo v sobotu, tak máme v Leviciach šancu. Bude to tam však ťažké,“ uviedol Koval.

DSC 2187

Stav po sobote je 2:1 na zápasy v prospech úradujúceho majstra, ten je však pred stredou pod väčším tlakom a zodpovednosťou. Semifinálovú sériu môže ukončiť pred domácim publikom, hrozba vyrovnania stavu by inak znamenala rozhodujúci súboj pod Tatrami.

Foto: Daniel Faix