• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Takmer bezchybná streľba za tri body, silný nástup individualít a herná pohoda v ďalšom priebehu. Komárno sa dokázalo popasovať s taktickými zmenami Levíc, ich náporom v závere druhej štvrtiny a celkom s prehľadom dokráčali pred zaplnenou halou k zisku mečbalu. Úradujúci šampión už nemôže zaváhať, inak vypuknú majstrovské oslavy „diablov“.

V podaní komárňanského družstva to bol zase raz sebavedomý a dominantný vstup do štvrtého finálového zápasu. Úvodných šesť pokusov za tri body bolo úspešných, k tomu Shane Gatling zaznamenal prvých 12 bodov tímu a po prvej štvrtine svietil na tabuli stav 31:16. „Keď sme začali druhý finálový zápas tak, že sme prehrávali 0:15, tak si myslím, že to bolo hlavne kvôli tomu, že sme netrafili strely. Keď máte lepší úvod, tak je jasné, že sa celý zápas hrá lepšie. Trafili sme síce prvých 6 pokusov za tri body, ale dostali sme za prvých 6 minút len 10 bodov. To si myslím, že bol kľúč,“ povedal kapitán domáceho tímu Martin Danielič.

Levice sa v prvej štvrtine nedokázali s týmito dvoma podstatnými faktormi vysporiadať, preto bola pred nimi v ďalšom priebehu náročná úloha – okresať čo najviac dvojciferné manko a herné sebavedomie súpera. „Prvá štvrtina asi 90-percentná streľba za tri body, musíme si pozrieť tie pozície. Gatling nám dal 12 bodov, to im hneď vytvorilo pozíciu v zápase a strážili si náskok. V kľúčových momentoch, kedy sme sa mohli viac priblížiť, tak sme nedokázali nájsť správne riešenia,“ uviedol tréner Patriotov Michal Madzin.

Zaujímavosťou boli taktické rošády, v tomto prípade ani nižšia zostava úradujúceho majstra neplatila na už rozbehnuté Komárno. „Neviem si to vysvetliť, možno sa trochu bojíme streľby za tri body od vysokých hráčov Komárna. Musíme hrať ako tím lepšie v obrane, potom to bude oveľa ľahšie v útoku,“ zamyslel sa krídelník Levíc Miha Lapornik.

DSC 2370

V druhej štvrtine sa predsa len podarilo vrátiť do boja o víťazstvo, keď v jednom momente prehrávali hostia už len o štyri body (35:39). Hneď na to prišla séria chýb, 8-bodová šnúra domácich a na polčas išli s 12-bodovým deficitom (35:47). Svoj pohľad na možnosti pracovania so zostavou poskytol levický kouč: „Povedal by som, že v každom zápase nám fungovala zostava lepšie v inom zložení. Pretransformovať to o 3 dni do ďalšieho zápasu, nie je jednoduché. V predošlých stretnutiach sme mali výborné úseky s nižšou zostavou, Komárno si teraz vytvorilo náskok. Každý moment a striedanie sa snažíme robiť s maximálnou vierou, že to bude pre nás úspešné a fungujúce. Verím, že v ďalších stretnutiach prídu tieto pozitívne momenty.“

Tieto momenty sa preniesli do druhého polčasu, v ktorom Komárno celkom s ľahkosťou kontrolovalo dianie na palubovke a svoje vedenie. Síce sa mu výrazne znížila streľba za tri body, ale doháňali to v ostatných ukazovateľoch. „Shane je veľmi talentovaným a kvalitným hráčom, odštartoval tento duel veľmi dobre. Nielen on, ale aj ostatní robili svoju robotu dobre. Bolo to dôležité, ale nie kľúčové, tou bola naša obrana. Myslím si, že záver druhého polčasu bol najdôležitejším úsekom tohto zápasu. Zobrali sme si oddychový čas, hráčom som povedal, aby nepoľavili v koncentrácii. Robili sme chyby, ale potom sme sa vrátili k našej hre, dobre sme si posúvali loptu a v prvom polčase sme napokon zaznamenali 47 bodov. Deväť mesiacov sme kvôli tomu pracovali, aby sme mali sebavedomie. Každému hráčovi v mojom tíme dôverujem. Je to síce 3:1 na zápasy, ale ešte nie je hotovo,“ prezradil kormidelník Komárna Zlatko Jovanovič.

DSC 1983

To, čo kedysi Komárnu robilo veľké problémy, nevyrobiť si z cesty za víťazstvom veľkú drámu, sa vo finálovej sérii darí s bravúrou zvládať. „V tomto sme ako tím veľmi vyrástli, hlavne na začiatku sezóny sme mali mnoho zápasov, v ktorých sme súpera veľmi ľahko nechali vrátiť späť, keď sme viedli dvojciferným rozdielom. Levice nedali množstvo otvorených striel, čo nám pomohlo. Našou silnou stránkou je to, že keď sa jednému z nás nedarí, tak to potiahne niekto druhý a hlavne, jeden za druhého ťaháme v obrane. Teraz sa nám to podarilo, náskok sme udržali po celý zápas, za čo sme šťastní. Treba to ešte raz dokázať a všetko bude super,“ vyhlásil Danielič.

Levičania sa dokázali neraz dotiahnuť na jednociferný rozdiel, ale výraznejšiu drámu zo zápasu č. 4 vytvoriť nevedeli. „V druhom polčase sme vyskúšali všetko, ale vždy, keď sme urobili niečo dobré, tak sa niečo pokazilo. Napríklad ja som zahodil dva trestné hody, Komárno na to hneď skórovalo a celý čas to bolo také. V tomto stretnutí to nestačilo, Komárno si zaslúžilo vyhrať,“ vyjadril sa Lapornik.

DSC 2163

Opäť štvorciferný počet divákov vytvára finálovej sérii tú pravú kulisu, ktoré si oba tímy priali. „Veľmi dlho som tu nevidel toľko ľudí na basketbale. Nesmierne nás to teší, haly sa začínajú plniť 45 minút pred zápasom. Bodaj by tomu bolo aj počas sezóny,“ potešil sa Danielič. Podobne to vníma aj šéf komárňanskej lavičky: „Myslím si, že každý si užíva takúto atmosféru. Oba fanúšikovské tábory sa starali, bolo to skvelé. Treba byť hrdý na to, koľko divákov chodí na finále slovenskej ligy.“

Po strede je tak 3:1 na zápasy a Komárno je jeden krok od toho, aby získalo premiérový majstrovský titul. Klub sa len pred rokom predstavil premiérovo v Niké SBL a hneď z toho bol bronz. Teraz môže dokonca vystúpiť na najvyšší stupienok, čo je méta, o ktorej málokto pred sezónou sníval. Dokonca aj trénera „diablov“ zaskočilo, keď sme sa ho opýtali, čo by na to v lete povedal, keby sa jeho tím nachádza v aktuálnej pozícii: „Ufff...(dlhé rozmýšľanie a pousmiate), takúto otázku som nečakal. Kto sníva, tak môže niečo dokázať. Vyhrať môžete len vtedy, ak veríme a dúfate. Verili sme aj vo Final Four Alpsko-jadranského pohára, keď sme v semifinále hrali proti Dabrowej Górniczi. Levice majú veľmi kvalitné družstvo, nesmierne ich rešpektujem a ešte nie je hotovo.“

DSC 2472

Levice tak pred svojim publikom budú odvracať prvý majstrovský mečbal svojho regionálneho rivala. „Komárno má momentálne oveľa lepšiu pozíciu. V domácom zápase ideme urobiť všetko, aby sme sa k ním ešte vrátili a ešte v nej môžeme zažiť iné emócie,“ dodal na záver Madzin.

Foto: Lukáš Droppan