• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tradične atraktívny zápas predviedli divákom hráči Komárna a Interu. Po prvom polčase prehrával majster rozdielom 13 bodov, aby nakoniec bral dôležité dva body za víťazstvo 95:90.

Oba tímy vstupovali do tohto duelu s odlišnými cieľmi, domáci potrebovali zvíťaziť, ak chceli držať kontakt s tretími Levicami, na strane hostí sa zase ráta každý bod v boji o prvú pozíciu. Aj vďaka týmto stimulom sa v skvelej atmosfére hralo od začiatku vo vysokom nasadení a útočne. Po dobrom úvode Komárna však postupne preberal taktovku zápasu tím žlto-čiernych. „Prvý polčas bol pod našou kontrolou. Hrali sme dobre, ale minule sme niekoľko možností na navýšenie náskoku. Dovolili sme im ostať v zápase, vďaka ofenzívnym doskokom a bodom z druhých šancí,“ povedal k zápasu rozohrávač Interu Ronnie Taylor. Komárno sa vlastnými chybami pripravovalo o lepšiu pozíciu do druhého polčasu, do prestávky prehrávalo 43:56. „Málo energie v obrane a vôbec sme sa nesústredili,“ zhodnotil jasne príčiny zlého výkonu v prvom polčase Bernard Thompson.

V druhom polčase sa obraz hry zmenil, majster zachytil úvod a postupne ožila jeho šanca na comeback. Prvé náznaky prišli v tretej štvrtine, ale pred poslednou štvrtinou viedol Inter 72:66. „Do druhého polčasu sme vstúpili s oveľa väčšou energiou. Začali sme hrať tvrdšie a fyzickejšie,“ zamyslel sa nad zmenou výkonu svojho tímu Thompson. Ako kľúčový sa ukázal začiatok poslednej 10-minútovky, kedy Bilič a Vido trojbodovými pokusmi zrovnali skóre zápasu a posadili lodiarov psychicky na koňa. „Druhý polčas sa zmenilo tempo hry. Zvonka premenili niekoľko dôležitých striel, čo im umožnilo znížiť náš náskok. Aj keď nám niektorí hráči chýbali, tak Komárno hralo ako tím dobre,“ povedal hosťujúci Taylor. Po vyrovnaní manka sa začínalo odznova, ale majster zavelil k víťazstvu. Dostal sa do vedenia, ktoré dokázal až do záveru stretnutia udržať. „Držali sme vedenie, boli sme trpezliví v ofenzíve a v obrane sme ich zastavovali,“ pochválil Thompson spoluhráčov.

Žlto-čierni mali niekoľko šancí na zvrátenie negatívneho vývoja zápasu, ale vlastnými chybami dali Komárnu dva body ako na tácke. „Minuli sme niekoľko možností v poslednej štvrtine, ktoré nás stáli víťazstvo. Nastavili sme si latku vysoko a máme len tie najvyššie ciele, ktoré dosiahneme. Tento zápas bol len malým prešľapom na našej ceste za titulom,“ sebavedome hlási Ronnie Taylor. Jeden z najkrajších momentov sezóny sa odohral 48 sekúnd pred koncom, kedy Thompson využil nepozornosť Miloševiča a celej obrany Interu. O slovenského reprezentanta si „ťukol“ a prázdnou cestou došiel smečom do koša, čím dostal domácich fanúšikov do úplného vytŕženia. „Videl som, že je otočený chrbtom. Vedel som, že budú zdvojovať T.J.-a (Bannistera, poz. redaktora), tak som túto akciu zobral na seba,“ uviedol k akcii domáci krídelník.

K víťazstvu športovo pogratuloval aj manažér Interu Michal Ondruš: „Dobre rozohraný zápas sme stratili po našom slabšom výkone v druhom polčase. V konečnom účtovaní teda neostáva nič, len uznať, že Komárno zvíťazilo zaslúžene.“ Interistický manažér pokračoval vo svojom pozápasovom hodnotení: „I keď to našu prehru neospravedlňuje, nedá mi nespomenúť, že sa pred každou sezónou zaprisaháme, že si nebudeme všímať rozhodcov a ich výkony...avšak už niekoľkýkrát nás s veľkým prehľadom dokázal presvedčiť pán rozhodca Kúkelčík. S určitosťou nepatrí na ligové palubovky a preto teší aspoň fakt, že po využití práva „veta“, sa s ním už Inter do konca prebiehajúceho ročníka nestretne.“

Reč čísel: Inter umožnil Komárnu viacero šancí spod koša, Komárno sa tejto možnosti chopilo a z druhých šancí dalo 12 bodov.

Akcia Bernarda Thompsona z koncovky zápasu:

FOTO: KAROL SCHOLTZ