• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Niké aréna zostáva aj naďalej doménou prievidzských basketbalistov. V sobotňajšom šlágri 15. kola a v repríze minuloročného finále nedali zverenci Miljana Čuroviča šancu súperovi z Komárna. Svoju víťaznú domácu sériu v lige natiahli už na úctyhodných 31 duelov.

Začiatok bol podľa predpokladov veľmi vyrovnaný, Prievidzi absentoval Rastko Dramičanin, celý zápas hral majster bez klasickej „päťky“, z čoho dokázali hráči Komárna hlavne v prvej štvrtine ťažiť. Potom sa však rozohralo rozohrávačské trio Dowell, Ihring a Jones, v prvej štvrtine zaznamenali 16 z 28 bodov tímu. „Hrali sme tímovo, dobre sme si posúvali v útoku loptu. Mali sme mnoho voľných striel, ktoré sme dokázali premieňať. Samozrejme, kľúčová bola tiež naša obrana. Boli sme v nej agresívni, vyrážali sme z nej do rýchlych protiútokov a získavali sme mnoho ľahkých bodov. Rastko nám chýbal, ale toto víťazstvo patrí tiež jemu. Vieme, ako je pre nás tím dôležitý. Zomkli sme sa, chceli sme zo seba odovzdať čo najlepší výkon. Vyhrali sme, to je pre nás najdôležitejšie,“ vyjadril sa po stretnutí hráč Prievidze Slobodan Miljanič.

V druhej štvrtine začali však „obuvníci“ strácať dych, už po štyroch minútach prehrávali dvojciferným rozdielom a neskôr sa spustila na nich aj trojková kanonáda domácich. „V obrane to bol náš najhorší tohtosezónny výkon. V útoku dať Prievidzi 80 bodov nie je až taká tragédia, ale všetko je o našej obrane. Máme veľa roboty. Ak dovolíme dať súperovi 16 trojok a nie sme schopní na to reagovať, byť agresívnejší, trochu pritlačiť, ukázať nejakú túžbu v obrane, aby bola úspešná, tak je to problém,“ zhodnotil prehru tréner Komárna Richard Ďuriš.

Ani po prestávke sa nezmenil obraz hry, Komárno nedokázalo vyťažiť z absencie Dramičanina, naopak manko na súpera sa postupne zvyšovalo. „Myslím si, že Prievidzi hrala do karát nízka, rýchla zostava. Nevedeli sme sa s ňou vysporiadať. Oveľa viac by nám sedelo, keby bol Dramičanin ako klasický pivot na ihrisku. Naša obrana by tým pádom mohla byť klasická. Skúšali sme aj zmeny v obrane, zónu, ale čo sme bránili, to Prievidza potrestala. Skvelý zápas z pohľadu domácich, z našej strany katastrofálna obrana. Na tom musíme robiť,“ uviedol Ďuriš.

Vicemajster odchádzal s najvyššou prehrou v sezóne (80:106) a negatívnu sériu prehier natiahol už na tri duely. Práve trojková streľba sa ukázala ako jeden z rozhodujúcich faktorov stretnutia, Prievidza mala v tomto smere až 56% úspešnosť a premenila o 11 pokusov viac ako súper. „Všetko súvisí so psychikou hráčov. Keď nie sme schopní súpera zastaviť, tým pádom sme pod väčším tlakom v útočnej fáze. Keď si porovnáme naše strely a prievidzské, tak boli rovnaké. Oni ich dali, my sme ich minuli. Treba začať brániť,“ myslí si komárňanský tréner.  

Foto: Samuel Alexander Petráš