• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

S úmyslom vrátiť Svitu aj s úrokmi tesnú prehru z prvého vzájomného zápasu sezóny, vstupovali basketbalisti KB Košice do sobotňajšieho súboja proti východoslovenskému rivalovi spod Tatier. Prvým škrtom cez rozpočet však bola neúčasť rozohrávača Radenka Pilčeviča a druhým húževnatosť súpera, na ktorú hľadali zverenci Dražena Brajkoviča recept takmer 25 minút.

“Bol to veľmi ťažký zápas. Nastúpili sme ležérne, Svit si vypracoval náskok a ten prvý polčas bol z našej strany katastrofálny,” priznal Stano Baldovský. Svit viedol už aj o desať bodov a polčas vyhral o päť.  Po prestávke Býci krôčik po krôčiku stratu skresávali a v 25. minúte sa ujali prvýkrát vedenia. Napokon z toho bolo presvedčivé víťazstvo 97:75. “Základom nášho zlepšenia bola agresívna obrana. Získali sme vďaka nej ľahšie lopty, strelili sme ľahšie koše a súperovi sme odskočili. Vyhrali sme zaslúžene.”

Podľa asistenta trénera Richarda Leška sa pod pozvoľný úvod podpísala i spomínaná absencia Pilčeviča. “Dali sme mu voľno vzhľadom na menšie zranenie, ale už v ďalšom zápase by mohol nastúpiť. Chlapci si navyše možno mysleli, že sa to vyhrá samo. Veľmi rýchlo sa ale presvedčili o tom, že takto to v tejto lige nefunguje. Po prestávke sme pridali v obrane a bol základ. Je síce pekné dávať veľa bodov, ale zápasy a tituly vyhrávajú obrany. Dostať 45 bodov za polčas od Svitu a navyše doma, tak to bolo priveľa,” vracia sa k priebehu súboja proti Iskre Leško. Jeho kolega Dražen Brajkovič bol po stretnutí úplne bez hlasu, no prestávkové čistenie žalúdkov vraj na príčine nebolo. “Vo vzduchu šarapatí nejaká viróza a tá chytila jeho hlasivky. Stačilo sa na nich pozrieť.  V šatni sme ale hlas dvíhať nemuseli. Stačilo sa pozrieť na chlapcov. Vedeli o čo ide a dvakrát im to nebolo treba pripomínať.”

Emotívny návrat do Angels arény zaznamenal v žlto-modrom drese Iskry bývalý hráč Býkov Saša Jankovič.

“Vždy som sa tu cítil dobre. V Košiciach som zažil pekné obdobie a som rád, že ma diváci pozdravili a nezabudli na mňa. Košice majú vysoké ciele a ja im prajem, aby si ich splnili. My máme svoju cestu a musíme sa starať o napredovanie tohto tímu. Doma čerpáme z energie našich skvelých fanúšikov, ale vonku sa nám zatiaľ veľmi nedarí. Musíme na tom popracovať a začať nosiť body aj z vonku,” pozastavil sa Jankovič poukazujúc na fakt, že zatiaľ čo Svit doma prehral doposiaľ iba raz, vonku naopak len raz zvíťazil. Sobotňajšia prehra o 22 bodov túto štatistiku len podčiarkla. “Zo začiatku sme hrali skoncentrovane a veľmi tímovo. Vedeli sme však, že Košice po polčase pridajú na agresivite. Napriek tomu sme sa tomu neprispôsobili. Opustila nás energia a začali sme strácať lopty. Mali sme tam hrať rozumnejšie, pretože stačia tri, štyri chyby a Košice vám odskočia o desať bodov.”

Košičania vyhrali tretí zápas v rade s bilanciou 11:3 naďalej vytvárajú tlak na vedúci Inter.

“Hráme rýchly basketbal. Tréner chce od nás úspešný doskok a následne okamžite rýchle prihrávky. Svit tu v postate nemal pivotov a tak sme sa to snažili všetko tlačiť na Miša Baťku, Vlada Ivelju a Emira Zimiča. Celkom to vyšlo. Škoda, že nepadla stovka, ale musím sa poďakovať publiku a predovšetkým fanklubu za výbornú atmosféru,” dodal spokojný Stano Baldovský.

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk