• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Zverenci Miljana Čuroviča pretavili druhý finálový „mečbal“ do zisku šiesteho titulu v histórii klubu. V piatom finálovom zápase s Komárnom predviedli najdominantnejší výkon, triumfovali po výsledku 101:79 a vďaka domácej neporaziteľnosti mohli oslavovať s domácimi fanúšikmi.

Prievidza neponechali nič na pochybách, po vyrovnanej úvodnej 10-minútovke sa do súpera z juhu Slovenska s chuťou zahrýzli a nakoniec úspešne dokráčali do víťazného konca. „Myslím si, že sme celý zápas mali pod kontrolou. Trošku sme sa na začiatku pomalšie rozbiehali, čo sa však očakávalo. Nedovolili sme im, aby sa nám v zápase priblížili. Snažili sa, za čo im chcem prejaviť rešpekt. Ak však mám byť úprimný, tak tu nedokázal takmer nikto mať šancu počas celého priebehu sezóny. Prehrali sme len raz, čo nie je náhoda. Viackrát sme ukázali, že doma hráme veľmi dobrý basketbal. Zaslúžili sme si výhru,“ vyjadril sa Marko Batina.

Komárno malo síce lepší vstup do zápasu, ale z celkového pohľadu sa ukázalo zlomový prielom prvej a druhej štvrtiny, v ktorej domáci hráči zaznamenali 14 bodov v rade. „Asi nie je čo hodnotiť, Prievidza si opäť, ako v každom domácom zápase urobila náskok. Hrali výborne. Ťažko sa niečo hovorí, gratulujem Prievidzi, zaslúžila si to. Vyhrali 4:1, neprehrali doma celú sezónu. My sme chceli iba zabojovať, nič iné nám už nezostávalo. Bohužiaľ to nevyšlo, boli na nás lepšie pripravení a môžu vďaka tomu oslavovať,“ povedal hosťujúci hráč Roman Vido. Prievidza sa razom vďaka tejto bodovej šnúre dostala do dvojciferného náskoku, ktorý bez výraznejších problémov udržala až do konca zápasu. V prvom polčase vyhrávali „baníci“ o 10 bodov, v ďalšom priebehu dokázali náskok navýšiť o ďalších 11 bodov.

Prievidza výhodu domáceho prostredia pretavila do zisku šiesteho titulu, zo všetkých súťažných zápasov sezóny 2015/2016 našla v Niké aréne len jediného premožiteľa, v Eurovia SBL zakončila účinkovanie s bilanciou 24 víťazstiev a žiadnej prehry. „Nepovedal by som, že domáce prostredie bolo rozhodujúce, ale určite to bola výhoda. Vyhrali sme však aj jeden zápas na ich palubovke, čo bolo veľmi náročné, keďže u nich sa ľahko nevyhráva. Celú sezónu sme bojovali o to, aby sme mali výhodu domáceho prostredia. Využili sme to najlepšie, ako sa len dalo,“ povedal k téme výhody prostredia Batina.

Komárno nedokázalo obhájiť titul, no i napriek tomu dokázali opäť raz zahodiť do koša všetky papierové prognózy, ktoré neradili zverencom Dragana Ristanoviča medzi ašpirantov na titul. Je Roman Vido spokojný so ziskom striebra? „Teraz určite nie, očakávali sme hlavne vo finále lepšie výkony. Keď sa však pozrieme zajtra na to spätne, vyradili sme v play off Svit 3:0 na zápasy, senzačne Inter 4:0 na zápasy. Celú sezónu sme nehrali zle, hrali sme FIBA Európsky pohár. Nakoniec sa to však dá zhodnotiť tak, že sezóna bola úspešná. Či to stačilo vedeniu, fanúšikom, všetkým sponzorom, to neviem. Momentálne sme z toho smutní, zajtra to môže byť inak. Za druhé miesto by dalo ostatných sedem tímov čokoľvek, aby mohli byť druhí,“ odpovedal komárňanský hráč.

Prievidzskí fanúšikovia sa dostali satisfakcie za neúspešné minuloročné finále, keď videli v rozhodujúcom siedmom zápase oslavovať práve ich finálového súpera – Komárna. Jeden z pamätníkov tejto série bol aj Marko Batina. „Ak mám povedať pravdu, tak minuloročné finále bolo zabudnuté po niekoľkých dňoch od toho zápasu. Akonáhle sa začala príprava na novú sezónu, tak sme sa sústredili už iba na ňu. Veľmi dobre sme trénovali, zladili sme sa ako jeden tím, mali sme veľmi dobrú chémiu. Toto je konečný výsledok našej práce,“ vyjadril sa chorvátsky krídelník.

FOTO: KAROL SCHOLTZ