• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Len štyri sekundy delili hráčov VŠEMvs Karlovka Bratislava od ďalšieho víťazstva nad MBK Rieker Com-Therm Komárno. Lenže „obuvníci“ zahrali záverečnú akciu stretnutia na výbornú, Nenad Miloševič našiel voľného Bobana Tomiča a ten trojkou s klaksónom rozhodol o víťazstve domácich 90:89.

Viac ako dvojtýždňová prestávka od posledného súťažného zápasu sa na oboch tímoch prejavila, hlavne v úvode sa hralo v svižnom tempe, defenzívna činnosť nebola totiž kľúčovým prvkom. Lepšie z toho vychádzali hráči Karlovky, vysoká úspešnosť streľby za tri body im priniesla už v deviatej minúte vedenie 28:18. „Karlovka začala dobre, ale my sme im to dovolili. Hlavne to nemôžeme našim súperom na domácej palubovke tak uľahčovať, my musíme hrať oveľa tvrdšie doma. To musíme zmeniť,“ začal s hodnotením rozohrávač Komárna Boban Tomič.

„Obuvníci“ sa však v druhej 10-minútovke spamätali, šnúrou 7:1 zmazali sedembodové manko po prvej štvrtine. Neskôr sa pridala aj lepšia produktivita v ofenzíve, ktorá napokon znamenala polčasové vedenie 56:45. „Koncentrácia a individuálna zodpovednosť, tá bola v tomto zápase veľmi zlá. Trénovali sme oveľa lepšie, ako sme sa prezentovali v tomto stretnutí. Verím, že sa v ďalšom dueli už zmení. Dva týždne sme dobre trénovali, síce sme mali drobné zranenia, ale to nie je problémom. Problém je, ako sme išli do tohto zápasu - veľmi ľahkovážne. To si nemôžeme v budúcnosti dovoliť,“ nešetril kritikou slovinský basketbalista.

Po prestávke totiž jeho spoluhráči dovolili Karlovke aj naďalej pomýšľať na víťazstvo, individuálne chyby a strata koncentrácie dopomohli k tomu, že tri minúty pred koncom tretej štvrtiny stiahol Dalibor Hlivák na 62:64. „Na polčase sme si povedali všetko, čo treba zlepšiť. V druhom polčase sme to plnili do bodky a dokázali sme sa vrátiť do zápasu. Na konci sme aj vyhrávali, ale bohužiaľ, pri poslednej strele sme nenabrali hráčov,“ vyjadril sa k zápasu rozohrávač Karlovky Dalibor Hlivák.

„Vysokoškoláci“ krok po kroku chystali dokonalý obrat, ten sa podaril presne 150 sekúnd pred koncom, úspešné trestné hody Hliváka znamenali vedenie 86:85. „Je dobré, že sme vyhrali, ale v obrane to bolo z našej strany veľmi zlé. Ak budeme takto hrať, tak to nedotiahneme v play off ďaleko. V obrane totiž niečo dokážeme, ale hrali sme v nej tak, ako v ofenzíve – sebecky a nekoncentrovane. Hlavami sme neboli na tomto zápase. Jediným pozitívom je, že sme zvíťazili, ale všetko ostatné bolo zlé,“ zamyslel sa Tomič.

 

 

Po tejto pasáži malo Komárno viacero možností na vyrovnanie, respektíve otočenie stavu, ale dlho si nevedela nájsť lopta cestu do koša. Karlovka mala v rukách aj trojbodový náskok (88:85), Bowman však premenil kľúčové dve šestky. Potom sa opäť postavil na čiaru trestných hodov Hlivák, len jeden úspešný pokus znamenal stav 89:87 v prospech hostí. „Jediné, čo môže potešiť je, že sme tu vedeli uhrať vyrovnaný zápas. Čo nás neteší, je to, že nám to ušlo na konci. Snažili sme dvaja nabrať hráča s loptou, v poslednom útoku sme nenabrali všetkých hráčov. Boban Tomič mal otvorenú strelu a premenil ju,“ dodal k hodnoteniu hráč Karlovky.

Už bez oddychového času malo Komárno na záverečnú akciu necelých päť sekúnd. „Nešo“ vyviezol loptu a prihrávkou našiel úplne nekrytého Tomiča, ktorý dovtedy premenil len jeden pokus zo siedmich. Jeho trojka s klaksónom bola však úspešná, „obuvníci“ tak ponechali cenné dva body doma. „Mal som trochu šťastie, bol som voľný. Predtým som minul štyri alebo päť striel, ale tak to občas býva, celý zápas nepremieňate svoje pokusy a potom posledná strela si nájde cestu do koša,“ uzatvoril Tomič.

Čo ukázal zápas: Komárno malo o menší kúsok lepšiu úspešnosť streľby za dva body, ale v streľbe za tri body mala jasne navrch Karlovka. Pevnejšie nervy mali „obuvníci“ z čiary trestných hodov, kde nepremenili len jeden pokus. „Vysokoškoláci“ naproti tomu stratili v tomto ukazovateli možných päť bodov. Inak bolo Komárno lepšie v získavaní bodov pod košom, po druhých šanciach a tiež v produkcii lavičky.

Hráči zápasu: Za domácu stranu je voľba jednoznačná, Boban Tomič sa totiž úspešnou trojkou s klaksónom postaral o to, že jeho tím zvíťazil. U hostí si zaknihoval ďalší výborný individuálny výkon Dalibor Hlivák, autor 31 bodov, 4 doskokov, 4 asistencií a 8 získaných faulov v prospech tímu.

Čo ďalej: Komárno cestuje v ďalšom kole na palubovku Handlovej, hráči Karlovky sa predstavia pred svojimi fanúšikmi v súboji s Levicami.

Highlighty zo zápasu Komárno – Karlovka:

Foto: Karol Scholtz