• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kolo s poradovým číslom 22 bolo koncom mnohých sérií. V priamej konfrontácii o druhé miesto v tabuľke sa Levickým Patriotom podarili hneď dve veci – zastaviť víťaznú sériu Svitu a tiež zastaviť ich šnúru výhier pred domácim publikom. To všetko v mimoriadne dramatickom súboji, ktorý sa napokon skončil 83:80 v prospech úradujúceho majstra.

Domáci tréner Michal Madzin nemohol počítať so Stanislavom Baldovským, čo ho prinútilo k zmenám v taktike a zostave. Hosťujúci kouč Teo Hojč naproti tomu mal po veľmi dlhej dobe kompletnú zostavu, po krátkej absencii sa vrátil už aj Steven Davis. Samotný duel bol skvelou bitkou o druhé miesto vo výbornej atmosfére. „Veľmi fyzický a náročný zápas. Žiaľ, nezvládli sme ho, ale bojovali sme do poslednej sekundy. Škoda posledných dvoch minút, veľmi sa na palubovke šmýkalo, čo bolo vidieť na oboch stranách a aj na konci zápasu. Ja som sa o 'Baldym' dozvedel, až keď som prišiel do šatne. Myslím si, že nik to nečakal, takže na zmenu taktiky moc času nebolo. Platilo to, čo sme si povedali v piatok na tréningu,“ vyjadril sa na úvod hráč Svitu Tomáš Gajan.

Ten musel pod vplyvom absencie odohrať väčšiu porciu minút, no Iskra to dlho vedela ťahať aj v takomto zložení. V tesnom vedení bola po prvej, druhej a dokonca aj po tretej štvrtine. „Veľmi ťažký a vyrovnaný zápas, v ktorom sme mali viac šťastia na konci. Svit hrá doma veľmi dobre a vie potrápiť aj ťažkých súperov, čo sa aj potvrdilo. Vo Svite musíme hrať vždy koncentrovanejšie a zodpovednejšie. Zdá sa mi, že sme hrali tímovejšie a celkovo sebavedomejšie. Zlepšili sme obranu a Svit sme nepustili do väčšieho náskoku. Myslím si, že kľúčové bolo aj to, že sme pokryli ich najlepších hráčov a celkovo sme hrali slušnú obranu,“ povedal k zápasu rozohrávač Levíc Milan Žiak.

Tímy sa často striedali v minišnúrach, ani jeden z celkov však nedokázal urobiť viac ako sedembodový náskok. Vyrovnanosť bola evidentná, všetko smerovalo k zaujímavej koncovke. Tej sa diváci napokon aj dočkali. Mierne navrch mali hostia, vďaka dobrej produkcii slovenského reprezentanta a jeho kolegu Lawrenca Alexandera. „V zápase sme sa držali našou bojovnosťou, ktorú máme na vysokej úrovni, avšak tentoraz to nevyšlo. Preskákali náš hlavne vďaka Bojanovskému, ten naozaj pozbieral všetko, ale myslím si, že ostatných hráčov sme držali od koša. Zlomilo sa to aj na trojkách, ukázali to Gačeša so Žiakom,“ zamyslel sa domáci Gajan.

Svit však stále mal veľkú šancu na ďalšie víťazstvo v sérii. Bojoval oň až do poslednej sekundy. „V závere sme trafili dôležité strely a ubránili sme ich posledné útoky, to bolo kľúčové. Šťastie sa obrátilo na našu stranu a v koncovke sme vyhrali. Ďakujeme fanúšikom, ktorí nás prišli podporiť,“ uviedol rozohrávač Levíc.

O všetkom mala rozhodnúť posledná akcia, ktorú mali „podtatranci“. Za stavu 80:83 bolo jasné, že budú strieľať za tri body, prišlo však nešťastné pošmyknutie Galatu a šanca na vyrovnanie bola tak zmarená mimoriadne kurióznym spôsobom. „To sa teda nevidí. Ja som to ešte nezažil, ale palubovka bola hlavne v závere ako klzisko, tam sa nedalo prakticky hrať,“ zhodnotil domáci hráč záverečné sekundy.

„Žlto-zelení“ tak uhájili druhú pozíciu, v stredu v predohrávke 23. kola budú môcť bojovať o čelo tabuľky. Pred televíznymi kamerami sa doma predstavia proti Interu. „Čakám, že nám táto výhra dodá veľa energie a sebavedomia do ďalšieho zápasu o prvú priečku s Interom,“ vyhlásil Žiak.

„Medvede“ majú v 23. kolo voľno, paradoxne aj ich čaká v nasledujúcom súboji Inter a tiež doma. „Táto prehra nám ukázala, na čo si máme dávať pozor pri takýchto vyrovnaných zápasoch, to je podstatné. Naše ciele sa však nemenia, ideme ďalej. Teraz sa už musíme pripraviť na hviezdami prešpikovaný Inter,“ zakončil Gajan hodnotenie zápasu.

Highlighty zo zápasu Svit – Levice:

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix