• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Súboje Komárna s Prievidzou vždy patria k duelom, v ktorých sa diváci dočkajú kvalitného basketbalu. Toto pravidlo sa potvrdilo aj v zápase 23. kola SBL, kde to bola bitka až do posledných sekúnd. Hostia na svoju šancu trpezlivo vyčkávali, dočkali sa jej až v samotnom závere, keď trojka Jahmala Jonesa s klaksónom rozhodla o výhre Prievidze pomerom 77:74.

Už od začiatku bolo cítiť, že pôjde o niečo viac, ako len o dva body do tabuľky. Hralo sa totiž vo vysokom tempe. Prvá štvorminútovka bola v réžii Prievidze, zásluhou Delvona Johnsona sa ujali rýchlo vedenia 10:2. Lenže Komárno odpovedalo 11 bodmi za sebou a prakticky od tohto momentu to bola bitka o každý bod. „Vedeli sme, že nás nečaká nič ľahké. Je ťažké zvíťaziť na palubovke Komárna. Do zápasu išli po dvoch veľkých výhrach, čo im dodalo isto sebavedomie. My sa snažíme budovať niečo nové, vytvoriť si určitý herný štýl. Myslím si, že sme odviedli v tomto smere dobrú robotu v Komárne. Tu sa totiž nevyhráva ľahko. Videli sme, čo dokázali v uplynulých týždňoch. Museli sme ísť do zápasu s tým, že chceme robiť to, čo vieme,“ povedal bezprostredne po zápase autor víťaznej strely.

Momentum sa striedalo zo strany na stranu. V prvej štvrtine to bol hlavne duel medzi rozohrávačmi –Liamom O'Reillym vs. Jahmalom Jonesom. V druhej časti sa bitky presunuli do priestoru pod košom, kde zvádzali súboje Nenad Delič s Mikeom Rostampourom a Delvonom Johnsonom. „Bolo cítiť väčšie nasadenie. Prievidzu prišlo podporiť mnoho priaznivcov, dodali im veľkú energiu. Bol to zápas s veľkým nasadením. V kľúčových okamihoch sme urobili niekoľko chýb, neboli sme po mentálnej stránke v týchto momentoch koncentrovaní. Musíme byť múdrejší,“ vyjadril sa domáci rozohrávač Liam O'Reilly.

Komárno bolo po drvivú času v tesnom vedení, s blížiacim sa koncom stretnutia však Prievidza začala sťahovať. Podľa očakávania sa pridalo ešte viac na intenzite a tvrdosti. „Obuvníci“ boli vždy o malý kúsok popredu, ale rozhodujúci únik si nedokázal urobiť nik. „Dôležité bolo nestrácať koncentráciu a vysoké nasadenie. Držať sa na dostrel a dúfať vo víťazstvo,“ zamyslel sa Jones.

Zápas vygradoval podľa očakávania v záverečnej časti. Prievidza sa snažila o obrat, ale dlhé minúty jej chýbal povestný malý kúsok. Všetko sa začalo lámať necelé tri minúty pred koncom. O'Reilly trojkou upravoval na 71:67 z pohľadu domácich, lenže Prievidza odpovedala úspešným dvojbodovým pokusom Jána Zorvana a trojkou novej posily v tíme Borisom Bakičom – 71:72. Práve skúsený rozohrávač bol jeden zo strojcov obratu. „Boris nám veľmi pomohol, je skúsený a vie, ako hrať v takýchto ťažkých dueloch. Jeho dopad na tím bolo možné vidieť v záverečnej štvrtine, keď nám pomohol dosiahnuť na triumf,“ pochválil rozohrávač Prievidze svojho nového kolegu.

O'Reilly minútu pred koncom ešte vyrovnal stav duelu na 74:74. K dispozícii mal následne ďalší pokus, ten nepremenil a jeho tímový kolega Delvon Brooks bol nekompromisne zblokovaný Delvonom Johnsonom. „Náš náskok neboli počas zápasu výrazný, ale pred koncom sme viedli aj o šesť bodov. Asi sme sa cítili až príliš komfortne, pretože sme neurobili fauly, keď sme mohli. To nás potom na konci stálo výhru. Urobili sme taktické chyby, mali sme skôr faulovať a premeniť strely, ktoré sme mali,“ sypal si popol na hlavu hráč Komárna.

Posledný útok tak mali v moci hostia. Domáci mali k dispozícii pri tom ešte dva plusové fauly, ktoré však z nepochopiteľných dôvodov nevyužili. V hektickej koncovke sa podarilo uvoľniť na perimetri Jonesovi, ten bol trestuhodne voľný a trojkou s klaksónom sa stal hrdinom Prievidze. „Nemali sme to nakreslené. Treba proste zobrať na seba zodpovednosť, keď je to potrebné. Strela si našťastie našla cestu do koša, preto je príjemné užiť si toto víťazstvo. Pomôže to nášmu sebavedomiu a morálke, počas sezóny sme mali niekoľko ťažkých sérií. Verím, že sa konečne chytíme,“ dodal na záver Jones.

Highlighty zo zápasu Komárno – Prievidza:

Foto: Karol Scholtz