• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Eliminácia chýb a výhoda domáceho prostredia, to je zatiaľ hlavnou témou v zápasoch Svitu so Žilinou. Iskra totiž opäť herne zabrala, zatiaľ čo „bielo-červení“ mierne zaostali. Konečný výsledok 81:73 prihral dôležitú výhodu na stranu „Podtatrancov“, tlak sa tentoraz presunul na stranu zverencov trénera Ivana Kurillu.

Kľúčom bola opäť samotná prvá štvrtina, Žiline v nej síce na niekoľko momentov viedla, ale inak bol zápas v réžii Svitu. Už v druhej štvrtine ich vedenie narástlo do dvojciferných hodnôt a nebyť zbytočnej drámy na konci, tak to mohla byť hladká cesta za druhým bodom v sérii. „Myslím si, že sme hrali veľmi dobre v obrane a v útoku sme boli efektívni. Skoré vedenie nám pomohlo k tomu, aby sme zápas doviedli do víťazného konca. Potrebovali sme také sebavedomie, aby prišlo už v úvode stretnutia,“ povedal k zápasu domáci DeAndre Davis.

Žilinčania si totiž nepokryli hlavne priestor pod košom, súpera pustili k väčšiemu počtu bodov a na kolená ich zrážala aj vlastná nedisciplinovanosť. „Ťažká prehra. Nehrali sme tak, ako sme chceli, ale musíme sa pripraviť na domáce stretnutie. Svit je dobrým tímom, hlavne v domácom prostredí. Sú veľmi dobre koučovaní. Vždy by som bol rád, keby sme začali zápas dobre, ale tentoraz sa to žiaľ nestalo. Ak strely nepadajú, tak je potrebné pracovať aspoň na defenzíve. Výhoda domáceho prostredia je veľkou výhodou nielen pre nich, ale aj pre nás. Cítim, že naša intenzita doma býva väčšia. Musíme zlepšiť našu energiu, ak sa chceme rovnať súperom aj vonku,“ uviedol pivot Žiliny DeAndre Dickson.

DSC 4618

V tejto štvrťfinálovej sérii sa zatiaľ potvrdzuje, že oba tímy predvádzajú oveľa lepší basketbal pred svojim publikom. Svit bol v domácej aréne o čosi lepším družstvom v takmer všetkých ukazovateľoch, podľa Davisa však najdôležitejšie bolo doskakovanie: „Som toho názoru, že sme oveľa lepšie čistili priestor pod košom a nedovolili im mnoho útočných doskokov. Doskoky boli kľúčovým faktorom v tomto vzájomnom stretnutí. V predchádzajúcom súboji sme im totiž umožnili mnoho útočných doskokov. Teraz sme sa zamerali na to, aby sme lepšie kontrolovali doskok.“

Zo strany Žiliny ešte prišla šanca na obrat, keď stiahla manko na štyri body, ale séria nepremenených pokusov a nešportového faulu zo strany Michala Podhorského prihrala Iskre ľahšiu cestu za výhrou. V sérii tak zostáva pravidlom, že navrch má vždy domáci kolektív. „Na konci sme urobili dobrú šnúru, ale nevyšlo to. Svit totiž dokázal premeniť kľúčové strely a my sme naše pokusy minuli. Ak chceme predĺžiť sériu, tak musíme najskôr uhájiť domácu palubovku a napraviť chyby, ktoré sme robili v predchádzajúcich stretnutiach. Musíme hrať tvrdo, ako tím a nechať všetko na palubovke,“ myslí si Dickson.

Pre zverencov trénera Ivana Kurillu to bude v stredu „do or die“ zápas. Prehra totiž znamená koniec sezóny, výhra vynútenie rozhodujúceho stretnutia. Tlak bude na ich strane, čo by mohol Svit využiť. „Nebude to nič ľahké, ale myslím si, že ak budeme hrať tvrdo a budeme dodržiavať zápasový plán, tak zvíťazíme,“ sebavedomo zakončil Davis hodnotenie zápasu.

Foto: Daniel Faix