• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nezaujatý basketbalový fanúšik si nemohol priať lepší otvárací duel nového ročníka SBL. Súboj Prievidze s Levicami priniesol na oboch stranách veľkú intenzitu, vynikajúcu atmosféru a ofenzívny basketbal. Víťaz však mohol byť len jeden, domáci napokon po výsledku 105:81 potvrdili výborne výsledky z prípravy.

Patrioti pricestovali na Hornú Nitru odhodlaní prelomiť viac ako šesťročné čakanie na úspech v Niké aréne. A za svojím plánom išli v úvode sebavedomo, dobrý pohyb lopty, tímový výkon a hlavne premieňanie striel za tri body. Tieto faktory priniesli hosťom už v prvej štvrtine dvojciferné vedenie, strelecky exceloval slovenský reprezentant Martin Bachan.

„V prvom polčase, hlavne v prvej štvrtine nám popadali niektoré strely. V druhom polčase a v podstate v celom stretnutí sme horeli v obrane, keďže sme dostali cez 100 bodov. To sa ťažko potom vyhráva zápas a ešte u súpera. Kľúčom bola obrana,“ prezradil bezprostredne po stretnutí krídelník Levíc.

Kým úvodná 10-minútovka bola jasne v réžii zverencov trénera Michala Madzina, tak v ďalšom priebehu diktovali tempo Prievidžania. Prestávka medzi štvrtinami im priniesla potrebný efekt, domáci zlepšili koncentráciu v obrane a postupne preberali zápas do svojej moci. BC hnalo za obratom aj publikum, extra energia im priniesla ešte v druhej štvrtine vedenie, ktoré už nespustili z rúk.

DSC 3941

„Bol to dobrý otvárací zápas novej sezóny. Začali sme pomalšie, ale potom prišli od trénera dobré rady. Následne sme hrali oveľa silnejšie, zlepšili sme našu obranu a v útoku nám to šlo od úvodu. Ten začiatok pramenil asi z nervozity a určitého tlaku. Po prvom polčase som mal však pocit, že sme zlepšili našu energiu a hrali sme kvalitnú obranu. Začali sme sa cítiť oveľa komfortnejšie. Sami sebe sme si hovorili, aby sme si to udržali a strieľali aj naďalej,“ povedal s 23 bodmi najlepší strelec Prievidze Troran Brown.

Po prvom polčase to bol pri pohľade na tabuľu (50:45) otvorený zápas, no „bielo-čierni“ už nepripustili v ďalších minútach žiadnu drámu. V obrane hrali s veľkou intenzitou a priepastným rozdielom vyhrávali v priestore pod košom. K tomu sa pridala aj dobrá produkcia lavičky a víťazstvo v premiére nového ročníka bolo na svete.

„Bolo to o tom, že sa nám darilo v útoku. Dostali sme dosť bodov, ale išlo o to, že nám padli strely. Vytvorili sme si voľné strely, ale obrana bola aj tak slabá. Horeli sme v nej jedna na jedna, ľahko sme sa nechali prebiť. Diváci ich tiež posunuli ďalej, v Prievidzi sa vždy ťažko hrá. Majú dobrú divácku kulisu. Aj to im pomohlo. Musíme dať určite hlavy hore, prebrať si všetko na videu. Treba vstúpiť do ďalšieho zápasu s väčšou intenzitou v obrane,“ vyjadril sa Bachan k ďalšiemu priebehu zápasu.

DSC 4121

Diváci boli v ostatnom ročníku zvyknutí od oboch tímov na odlišný herný prejav. Devízou Prievidze bola hlavne kvalitná obrana, v ich stretnutiach nepadal veľký počet bodov. Podobne boli na tom aj Levice, aj keď tam tie ofenzívne čísla boli vyššie. Aj preto bol možno konečný výsledok 105:81 pre mnohých prekvapením. Nezaujatý basketbalový priaznivec však dostal najlepší možný darček na úvod nového ročníka SBL.

„Myslím si, že o osude stretnutia rozhodla obrana v našom podaní. Mali sme v nej oveľa väčšiu energiu. Som šťastný, že sme vyhrali úvodný duel nového ročníka. Prišiel som sem, aby sme sa dostali čo najďalej. Je preto skvelé vyhrávať náročné stretnutia pred takýmto publikom,“ dodal na záver Brown.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Levice:

Foto: Lukáš Droppan