• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

S veľkými očakávaniami vstupovali do nového ročníka SBL hráči Žiliny. To sa možno podpísalo na ich pomalšom rozbehu v súboji so Spišskou Novou Vsou, keď hlavne v prvom polčase ťahali za kratší koniec. Lenže v ofenzívne ladenom stretnutí napokon v správnej chvíli zabrali a po výsledku 95:87 si mohli zaknihovať prvé víťazstvo do tabuľky.

Zverenci trénera Ericha Korfantu pricestovali odhodlaní uchmatnúť dva body a pokaziť tak domácu premiéru Žiliny. To sa im aj v úvode darilo, hrali nebojácne, s veľkou energiou a viedla ich k tomu efektívna legionárska dvojica Maxwell – Nottage. Už v prvej štvrtine nadelili súperovi 27 bodov a aj v druhej

„Myslím si, že sme zápas začali veľmi dobre. Snažili sme hrať tvrdo v defenzíve a z toho ísť do protiútokov. Do druhej štvrtiny sme išli so sedembodovým náskokom, ale potom prišla najhoršia desaťminútovka v našom podaní, prehrali sme ju o 16 bodov – 15:31. Prestali sme dávať body, nedávali sme strely, z čoho Žilina profitovala, keď dávala ľahké body po tranzícii. Posadili sme ich na koňa, čo bolo napokon v tomto stretnutí rozhodujúce,“ prezradil nám hosťujúci Wiktor Sewiol.

Domáci basketbalisti hrali zo začiatku trochu so zviazanými rukami, dlhšiu dobu nevedeli nájsť optimálny rytmus a odpoveď na rýchlu hru súpera. Zlom prišiel v druhej štvrtine, kedy zlepšili defenzívu a Spišiakom dali 31 bodov. Vďaka tomu obrátili stretnutie na svoju stranu a až do samotného záveru už nedovolili hosťom výraznejšie pomýšľať na víťazstvo.

IMG 4409

„Do zápasu sme nastúpili nekoncentrovane a dovolili sme súperovi ujať sa vedenia, potom sme sa však dobrou obranou ujali vedenia, ktoré sme si udržali až do konca stretnutia. Neboli sme dôrazní v obrane, čo viedlo k otvoreným strelám, z čoho súper ťažil a tak sa dostal rýchlo do vedenia. Určite tam bola aj nejaká počiatočná nervozita, ktorá ale neskôr opadla. Boli sme agresívnejší ako v obrane, tak aj v útoku a boli sme schopní premeniť otvorené strely, ktoré sme si dokázali vytvoriť,“ vrátil sa k prvému polčasu domáci Jakub Merešš.

Žilinčania sa dostal do potrebnej pohody, v tretej štvrtine mali dianie na palubovke pod kontrolou, keď vyhrávali aj o 20 bodov. Lenže potom zbytočne poľavili, čo „Novovešťania“ využili na to, aby sa vrátili do zápasu. Opäť sa vrátili k svojej hre a v jednej chvíli stiahli manko na rozdiel štyroch bodov. K vytúženému obratu sa už však nedostali.

„Prehrali sme tiež na doskokoch, toto musíme do ďalších stretnutí zlepšiť. Nebolo to však rozhodujúce, pretože sme mali viac streleckých pokusov ako Žilina. Začiatok druhého polčasu bol pre nás opäť zlý, ako tomu bolo v druhej štvrtine. Neskôr sme však začali bojovať a snažili sme sa vrátiť do zápasu, v štvrtej štvrtine sme prehrávali len o štyri body, no nevyužili sme to, aby sme zápas obrátili na svoju stranu,“ zamyslel sa Sewiol.

IMG 4604

V správnej chvíli sa totiž prebudili domáci podkošoví hráči, vrátane Merešša: „V závere sme nechali súpera zápas zdramatizovať, ale našťastie sme náskok udržali a podarilo sa nám zápas vyhrať. Stále to môže byť aj lepšie, najdôležitejšie je, že sme dokázali vyhrať a tak dobre vstúpiť do novej sezóny. Je veľmi dobré, že sme dokázali vyhrať. Myslím si, že nám to pomôže psychicky a namotivuje nás to do ďalších zápasov. Touto cestou by som sa chcel poďakovať našim skvelým fanúšikom, ktorí nás celý zápas hnali dopredu a boli našim 6. hráčom.“

Spišiaci síce dva body nezískali, ale hneď v úvodnom kole zanechali zo svojej hry pozitívny dojem. Mladý a menej skúsený kolektív ukázal, že bude v sezóne trápiť nejedného súpera. „Basketbal je hra o šnúrach, tie sa nám v ďalších stretnutiach nemôžu stávať. Dúfam, že si každý z tohto zápasu zoberie cennú lekciu, z ktorej sa poučíme už v najbližšom stretnutí proti Komárnu,“ uzatvoril hodnotenie zápasu Sewiol.

Foto: Jakub Ruman