• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj keď bez divákov, ale derby Prievidze s Handlovou malo tradične na palubovke svoj náboj. Nešlo len o získanie premiérového víťazstva v novom ročníku SBL, samozrejme v hre bola aj prestíž, z ktorej sa bude žiť minimálne do ďalšej vzájomnej konfrontácie. Radosť z výhry si napokon užili zverenci trénera Maroša Helmecyho, dokonale sa tak revanšovali za nezdar v príprave.

Výsledok 52:105 zo začiatku septembra mali určite na rozume oba celky. Lenže ako sa ukázalo, súťažný zápas je úplne niečo iné. Prievidza až na drobné momenty v prvej štvrtine, dokráčala k prvému víťazstvu systémom štart - cieľ. A režírovala to dvojica 30-bodových strelcov - Dragan Bjeletič a Matej Majerčák.

„Viac ako mojich 30 bodov, ma teší, že sme dokázali zdolať Handlovú. Som rád, že sme ako tím boli celý zápas zomknutí. Aj keď sa nám v tretej štvrtine nedarilo, potom sme zabrali a prinieslo to výsledok. Nebolo príjemné sledovať ako sa náš náskok zmenšuje, trochu sme vtedy mentálne odišli. Potom sme však ukázali, že sa už trochu posúvame ďalej, lebo sme sa nenechali zlomiť a zápas sme nakoniec dotiahli k výhre,“ hovoril domáci rozohrávač Majerčák.

Handlová sa dušovala získať premiérové dva body, ale priebeh zápasu bol až príliš podobný tomu, ktorý hrali zverenci trénera Danila Rakočeviča v Spišskej Novej Vsi. Aj tam sa Baník po nevydarenom úvode dotiahol na súpera na rozdiel jedného koša. Záver však patril v oboch prípadoch domácim tímom.

„Zápas v Prievidzi rozhodla naša horšia obrana. Nevedeli sme ubrániť ich pick and roll, mali sme začať s väčším nasadením, mali sme hrať tvrdšie. Pri tom sme si po prehratom zápase so Svitom hovorili, že musíme hrať agresívnejší basketbal. Nakoniec sme to nesplnili. Prievidza zahrala veľmi dobre, výrazne sa zlepšili od zápasu v príprave, ktorý sme vyhrali o 53 bodov. Vedeli sme, že už hrajú lepšie, ale náš výkon na výhru tentoraz nestačil,“ povedal rozohrávač hostí Goran Bulatovič, autor 25 bodov a 14 asistencií.

32

Prievidza bola pred sezónou pasovaná do roly tímu, ktorý by sa mal pohybovať na konci tabuľky. Minimálne domáce stretnutia s Lučencom a Handlovou ukázali, že by to tak nemuselo byť. Úspech v stredu večer je určite o to cennejší, keďže ho dokázali aj bez novej posily Zaca Seljaasa. Americký krídelník sa zatiaľ stále nepripojil ku svojmu novému kolektívu.

„Pred sezónou sa veľa hovorilo o tom, že Prievidza ide s rozpočtom dole. Reč bola o tom, že tím nebude taký kvalitný, ako boli ľudia po minulé roky zvyknutí. Výhra nad Handlovou nám samozrejme pomohla, ale až budúcnosť ukáže, ako na tom reálne sme. Verím však, že postupne získame sebavedomie a počet víťazstiev bude narastať,“ zamyslel sa Majerčák.

Handlová zostáva po 4. kole na poslednom mieste tabuľky a ako jediná má v kolónke víťazstiev nulu. Na začiatku sezóny to nemusí nič vážne znamenať, ale je to dôvod na zamyslenie sa.

„Moje osobné štatistiky sú síce celkom dobré, ale keby sa dalo, tak by som ich hneď vymenil za víťazstvá tímu. Musíme hrať oveľa tvrdší basketbal. Medzery vidím v doskakovaní, v obrane, nemôžeme dostať takmer 100 bodov, takto to nepôjde, musíme sa zlepšiť,“ uzavrel Bulatovič.

13

Špeciálnu radosť mal z triumfu Maroš Helmecy. Pre kouča BC to bolo totiž prvé víťazstvo v pozícii hlavného trénera v najvyššej súťaži a to dokonca proti úhlavnému rivalovi: „Je to super, krásny pocit. Musím sa poďakovať všetkým chalanom, hrali so srdcom a maximálnym množstvom energie. Zaslúžili si vyhrať a urobili všetko pre to, aby sme tento zápas vyhrali. Za to som im veľmi vďačný. Bolo to skvelé, preto robíme basketbal a tento šport. Patria k nemu pozitívne a negatívne emócie, tie pozitívne sú vždy krajšie, špeciálne, keď sa vyhrá doma s Handlovou v derby. Derby je totiž nevyspytateľné, je tam obrovská rivalita a každý chce vyhrať. Veľká škoda, že nemohli byť v hale fanúšikovia. Myslím si, že to bol veľmi pekný zápas, ktorí by si fanúšikovia veľmi užili. Je to však už za nami, musíme ďalej pracovať. Chceme pracovať na tom, aby sme boli stále lepší. Nehovorím, že budeme najlepší v lige, ale krok po kroku sa chceme zlepšovať, eliminovať naše chyby a hrať čím ďalej lepší basketbal. To je náš cieľ a uvidíme, ako sa nám do budúcna bude dariť.“

Hráč zápasu: Čiernohorský pivot Dragan Bjeletič zaznamenal 30 bodov, k ním pridal 15 doskokov a mal 80% úspešnosť streľby za dva body. Spolu s Matejom Majerčákom nasmerovali Prievidzu k prvej výhre v sezóne.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Handlová:

Foto: Ladislav Szibilla