• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Opäť raz sa budeme opakovať, zápasy Levíc s Lučencom priťahujú náboj dramatickosti, inak tomu nebolo ani v ďalšej kapitole boja o 2. miesto. Jej ústrednou postavou sa stal David Abrhám, svojou trojkovou kanonádou v druhom polčase nielenže priniesol svojmu tímu víťazný obrat, ale aj udržanie série a poistenie aktuálneho postavenia v tabuľke.

Čo priniesol samotný priebeh? V prvom polčase poväčšine vedenie Patriotov, v tretej štvrtine excelentný herný úsek „Novohradčanov“. Misky váh sa často premiestňovali zo strany na stranu. „Myslím si, že z oboch strán to bol vynikajúci zápas. Levice majú kvalitné družstvo. Boli sme trochu oslabení, ale bojovali sme zo všetkých síl. Levice majú vynikajúce družstvo, zaslúžia si kredit,“ načal pozápasové hodnotenie hosťujúci Mike Holloway jr.

Kým prvá 20-minútovka priniesla vyrovnané skóre (36:36), tak v tej druhej sa bolo na čo pozerať. Lučenčania vybehli do tretej štvrtiny s veľkou energiou, bodový úsek 13:0 im dodával veľké nádeje na úspech. Domáci museli sťahovať dvojciferné manko, v týchto chvíľach sa dostával k slovu reprezentačný krídelník. Trojky Abrháma držali Levičanov v hre (celkovo premenil 7 z 11 pokusov).

„Vedeli sme, že to nebude jednoduchý zápas, keďže Lučenec mal po prestávke dostatok času na to, aby sa zmobilizoval. V prvom polčase sme to aj mohli vidieť, kde hrali fakt agresívne v obrane. Doteraz to proti nám až tak neukazovali, robilo nám to určité problémy. Z tohto dôvodu bol polčas vyrovnaný. V tretej štvrtine sme asi zaspali alebo podcenili situáciu, Lučenec urobil šnúru 13:0. Nevešali sme sa však hlavy dole, postupne krok po kroku sme to doťahovali rozumnou hrou,“ vyjadril sa s 25 bodmi najlepší strelec Patriotov.

DSC 7980 

Ako rozhodujúci sa ukázal úvod záverečnej časti, najskôr sme sa dočkali opäť raz vyrovnaného skóre (57:57), no následne na to opäť úradoval Abrhám. Kľúčová bola jeho trojka v 33. minúte, ktorou dostal svoj tím prvýkrát v druhom polčase do vedenia. Od tohto momentu už Lučenčania nenašli ďalší recept na obrat.

„Ani neviem, čo sa udialo. Basketbal je proste o tom, každý ťahá v istej chvíli nejakú šnúru. Im to šlo, nám to nešlo. V koncovke sme nepremenili niekoľko našich pokusov, dostali sme dve technické chyby, po ktorých sme začali na súpera strácať. Bola to dobrá bitka o druhé miesto,“ zamyslel sa Holloway jr.

 DSC 8066

V priebehu necelých štyroch minút sa kompletne zmenil obraz hry, domáci sa totiž dostali do dvojciferného vedenia. Hostia ešte skúšali v koncovke zdramatizovať dianie, ale bolo cítiť, že na lavičke sedí už vyfaulovaný playmaker Lučenca Dominique Hawkins.

„Bol to zápas zvratov. Vieme, kde sme urobili chyby. Sami sme im dovolili, aby sa dostali na koňa a urobili si náskok. Potom sme si povedali, že nemôžeme takto ďalej pokračovať, lebo prehráme. Zapli sme na vyššie obrátky a hrali sme to, čo sme chceli. V štvrtej štvrtine to bolo o každom koši, hrali sme na konci rozumnejšie. Ťažko povedať, či bola dôležitá (poz. k trojke, ktorou dostal tím do vedenia). Hráme ako tím, spoluhráči ma našli v dobrých pozíciách. Dal som niektoré trojky, ktoré možno pomohli tomu, aby sme ich náskok stiahli. Teší ma to,“ povedal Abrhám.

 DSC 8205

Konečný výsledok 83:77 priniesol mnohé závery. Lučenec nevyužil svoju šancu preskočiť svojho tabuľkového rivala a ukončiť jeho víťaznú sériu. Patrioti zaknihovali šiesty triumf v rade, svojmu tradičnému rivalovi mierne odskočili a v pondelok idú do priameho súboja o prvé miesto. Opäť doma, kde tentoraz vyzvú Spišských Rytierov.

„Z mentálneho pohľadu je to pre nás dôležité, nechceli sme, aby druhýkrát na našej palubovke vyhrali. Vedeli sme, že sme s nimi v tabuľke na rovnakej pozícii. Do ďalších bojov nám to pomôže, máme víťaznú sériu a veľmi by nám to mrzelo, keby sme si to takýmto stretnutím pokazili,“ uzatvoril Abrhám hodnotenie zápasu.

Highlighty zo zápasu Levice - Lučenec:

Foto: Lukáš Droppan