• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvá možnosť na trofej od vzniku Spišských Rytierov vyústila do celkového triumfu na IMPULS-LEASING Slovenskom pohári. Pre klub sa tak skončilo 15-ročné čakanie na túto trofej, tréner Teo Hojč si opäť po dvoch rokoch podmanil Pasienky a pre MVP finále Delana Spencera to bol prvý úspech v profesionálnej kariére. Finále s domácim Interom Bratislava prinieslo viaceré zaujímavé príbehy.

Spišiaci šliapli na plyn už od úvodného rozskoku a k finálovému triumfu dokráčali systémom štart-cieľ. Mnohé už naznačila úvodná štvrtina, ktorú vyhrali zverenci trénera Tea Hojča jednoznačne 27:10. „Úprimne, nečakal som, že to bude vo finále také jednoduché. Inter bojoval, ale my sme sa držali nášho zápasového plánu a od toho sa to všetko odvíjalo, hrali sme dobre, premieňali sme strely, kvalitne sme bránili. To nás doviedlo k víťazstvu,“ povedal najužitočnejší hráč finálového stretnutia Delano Spencer. K oceneniu pre muža zápasu dokráčal s 27 bodmi, 3 doskokmi a 2 ziskmi na svojom konte.

Domáci Inter nemal adekvátnu odpoveď na hru súpera, v druhej časti sa ešte viac prehĺbila bodová strata a zároveň pokračovala ofenzívna kanonáda „Novovešťanov“. Kalich horkosti si musel organizátor turnaja vypiť až do dna, Spencer totiž buzzer-beaterom uzatváral dianie v prvom polčase. „Inter je dobré mužstvo, s výborným trénerom, niekoľkými veľmi talentovanými hráčmi a s pár skúsenými Slovákmi. Ako tréner musíš byť pripravený na opciu a, b, c, d, ale očakával som vyrovnaný zápas do poslednej minúty. Máme však hráčov, ktorí už majú určité skúsenosti z takýchto turnajov a finálových zápasov. Nejako tak som očakával, že to udržia. Druhý polčas nebol ideálny, obrana išla veľmi dole, Inter dával ľahké body, ale chlapci to udržali a mali kontrolu nad zápasom,“ uviedol kouč Rytierov Teo Hojč.

V tretej štvrtine sa bratislavský celok nadýchol k miernemu tlaku, ale ten nemal dlhé trvanie. Celok zo Spiša mal totiž zápas jasne vo svojich rukách a bez výraznejšieho zaváhania dokráčal výsledkom 95:66 k trofeji pre víťaza. Pre slovinského trénera mal tento triumf špeciálnu príchuť, keďže pred dvoma rokmi ešte ako tréner Levíc, tiež zvíťazil na rovnakej palubovke nad Interom Bratislava.

IMG 2810 

„Každý pohár a titul je veľká vec, ako tréner musím byť rád, že sa to podarilo. Som hlavne vďačný za to, že som vôbec v takej situácii, že to môžem dokázať. Cítim sa super, chcem to s hráčmi osláviť, ale už od pondelka sa sústrediť na ligu,“ prezradil Hojč.

Paralel s družstvom z Pasienkov možno nájsť v histórii veľa. Tieto dva tímy sa stretli aj vo finále v roku 2005, kedy Spišská Nová Ves získala historicky prvý Slovenský pohár. Vtedy sa hralo ešte systémom doma-vonku, po prehre 63:92, uspela doma výsledkom 104:71.

 IMG 2868

„Pred zápasom pre mňa veľa znamenalo, že mi napísala legenda Spišskej Novej Vsi Vladimír Hovaňák. Pred 15 rokmi v odvete finále Slovenského pohára nastrieľal doma Interu Bratislava 30 bodov, tým výrazne pomohol tímu k víťazstvu. Chcem sa mu poďakovať za dôveru,“ vyjadril sa tréner Rytierov.

Pre Spencera to je prvá trofej v jeho profesionálnej kariére: „Pre tento klub, mesto a fanúšikov to znamená veľmi veľa, že sa podarilo vyhrať Slovenský pohár. Aj pred 15 rokmi hrali proti Interu Bratislava. Teší ma to. Bude nás to motivovať do ďalšej práce, pokračovať v rovnakých veciach ako doteraz, ktoré nás napokon doviedli k tomuto. Ideme aj naďalej od zápasu k zápasu.“

IMG 2874 

Pre Spišskú Novú Ves sa definitívne skončili „roky temna“, kedy sa klub potácal skôr na spodných priečkach tabuľky. V lete predstavili novú identitu a víziu, angažovali overeného trénera a na ligové pomery poskladali ostrieľané a mimoriadne kvalitné družstvo. Úspech sa dostal pri prvej možnej príležitosti. „My sme neplánovali, že chceme vyhrať Slovenský pohár alebo majstrovský titul. Chceli sme zlepšiť klub, prišiel rebranding. Podpísali sa skúsenejší slovenskí hráči, čo Spišskej niekoľko rokov chýbalo. Začali sme niečo budovať, čo nie je ľahké. Myslím si, že toto môže byť pekný impulz pre ľudí, že sme na správnej ceste a treba v tom pokračovať,“ vyhlásil Hojč.

Prvá trofej sezóny 2020/2021 patrí Rytierom, teraz je pred nimi ešte ťažšia skúška. Prelomiť zaužívané pravidlo, že kto vyhrá Slovenský pohár, tak nevyhrá majstrovský titul. Double sa naposledy podarilo získať Pezinku ešte v roku 2010.

 IMG 2940

„Už som nejaké play off zažil, je to iná súťaž, toto bol turnaj. Play off sa hráva na dva, tri víťazné zápasy. Je to impulz, lebo si môžeme povedať, že na niečo máme, ale keď sa hráva doma-vonku, tak je iný tlak. Hráčov teraz chcem pripraviť na koniec základnej časti, skúsiť sa v nej umiestniť čo najlepšie a potom ich pripraviť na play off. Myslím si, že hocikto v tejto lige cíti, že by mohol vyhrať titul. Či sa nám to podarí alebo nepodarí, nad tým je ešte priskoro rozmýšľať. Bolo by fajn získať double (úsmev), ale je pred tým ešte dlhá cesta,“ dodal tréner Spišskej Novej Vsi. Podobne to vidí aj Spencer: „Som toho názoru, že dokážeme práve my vyhrať double. Je však dôležité, aby každý diel našej skladačky zostal pokope.“

Highlighty zo zápasu Inter - Rytieri:

Foto: Vladimír Dorňák