• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Takmer štyri mesiace sa zverenci trénera Michala Madzina nedočkali víťazstva o viac ako 10 bodov. O to zásadnejší zlom prišiel v čase, keď ide do tuhého. Levice totiž nedovolili oslabenému Interu pomýšľať nad druhým miestom, ktoré zaručuje priamy postup do semifinále. Túto métu si vybojovali Patrioti, po najlepšom výkone v roku 2021 zvíťazili 82:66.

„Žlto-čiernym“ citeľne chýbal pod košom Michael Fusek, čo sa ukázalo už od prvej minúty. Domáci basketbalisti si podmanili tento priestor a po väčšinu času z toho ťažili. K tomu sa im podarilo celkom dobre eliminovať produkciu legionárskeho dua Lautaro Lopez a Arnas Beručka, aj keď spoločne zaznamenali 38 bodov svojho tímu.

„Samozrejme, že nám chýbal Fusek. Je našim kľúčovým hráčom v obrane a v útoku, v každej situácii. Nie ja, nie Lautaro, nie Körner, ale on je ten kľúčový faktor na oboch stranách palubovky,“ uviedol Beručka.

Istotou Levíc v posledných týždňoch bolo to, že prípadné víťazstvá neprichádzali jednoducho, ba priam si často vyžiadali až predĺženie. Vo väčšine prípadov to dopadlo úspešne, ale výkyvy prichádzali. Ukázal to napríklad aj víkendový duel v Handlovej, kde sa báli o výhru doslova do posledných sekúnd. Proti Interu to bolo razom na palubovke ako keby iné družstvo.

„Sme radi, že sme trochu ušetrili psychické sily. Koncovky totiž stoja energiu a aj určitú mentálnu námahu. Na druhej strane, taký je šport a prináša aj také. Teší ma, že to bolo teraz s takým kontrolovaným prehľadom. Dobrá energia a aj hráči, ktorí naskočili neskôr do zápasu, tak sa v ňom chytili a bojovali. To, čo sme chceli urobiť, sme aj urobili. Pôsobili sme tiež tímovo, či už v obrane, alebo v útoku. To ma teší,“ pochválil Madzin výkon svojich hráčov a ich cestu za víťazstvom.

 DSC 8089

Inter mal už v druhej štvrtine dvojciferné manko, ktoré nedokázal ani po polčasovej prestávke zastaviť. Výkony bratislavského celku stále zaostávajú za tým, aké boli pred ich vynútenou prestávkou. Mierny impulz prišiel na Slovenskom pohári, ale teraz z toho bola druhá výraznejšia prehra v rade.

„Nie je to jednoduché vyhodnotiť. Musí byť chémia, musí byť mančaft. Keď rozprávame v šatni, tak to všetko existuje, ale na palubovke musíte niečo ukázať. Niekedy žiadna taktika nezohráva rolu, ale ako bojujete a chcete. To nám chýba,“ myslí si kouč Interu Oleg Meleščenko.

 DSC 8160

Čo to znamená pre „žlto-čiernych“? S istotou ich čaká prvé kolo play off, ale ešte je otázne, z akého miesta do neho pôjdu. Aktuálna tretia priečka sa totiž otriasa v základoch, už v stredu ich totiž so Svitom čaká priamy súboj o toto postavenie.

„Stratili sme naše sebavedomie, to je náš hlavný problém. Nepremieňame 50 na 50 strely, nedávame trestné hody, strácame loptu, nepoznáme sety, je toho veľa. Musíme to napraviť, cieľ zostáva nemenný. Nie sme zlý tím, sme rovnakí, ako predtým,“ pomenoval problémy Beručka.

 DSC 8282

Levice riešia príjemnejšie „starosti“. Majú istotu účasti v semifinále play off, v hre je aj prvenstvo po základnej časti. K tomu sa im do rotácie po takmer 5 mesiacoch vrátil Martin Bachan: "Veľmi som rád, že som konečne naspäť. Myslel som si, že túto sezónu už nebudem hrať. Je to super pocit vrátiť sa na palubovku. Proti Interu sme dobre bránili a to je vidieť aj na skóre. V útoku sme hrali tímovo, čo nám pomohli. Všetci sa zapojili do hry a darilo sa premieňať otvorené strely."

Highlighty zo zápasu Patrioti - Inter:

Foto: Lukáš Droppan