• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nie jedno, ani dve, ale až tri predĺženia si dali hráči Lučenca a Spišských Rytierov. A pokojne ich mohlo byť viac, pretože neuveriteľne vyrovnaný súboj mal nábeh na ďalší extra čas. To by však nemohol byť na hosťujúcej strane „Iron Man“ Isaiah Washington, ktorý sa postaral o víťaznú strelu a vďaka nej udržal pre svoj tím postavenie lídra súťaže počas vianočných sviatkov. O basketbalovom maratóne sme sa rozprávali s trénermi Nenadom Miloševičom a Teom Hojčom.

Ešte pred hodnotením konečného výsledku 105:102 sme u oboch koučov zisťovali, či si na tri predĺženia vo svojich kariérach pamätajú. „Ako hráč si niečo také pamätám, ale neviem, či to boli dve alebo tri predĺženia. Je to náročné,“ prezradil na úvod Miloševič. Hojč mal v tom jasno: „Ako tréner som prvýkrát zažil trojnásobné predĺženie. Ako povedal jeden náš hráč, zažili sme to, aké to je, super skúsenosť, ale už nechceme (smiech). V našom momentálnom zložení to bolo veľmi náročné. Sám neviem, ako to naši chlapci zvládli, aby našli sily a ešte aj vyhrali.“

Tri predĺženia sú v našich reáliách raritou, často pri takýchto stretnutiach rozhodujú detaily. Hostia zo Spiša mohli napríklad ukončiť zápas už skôr, ale v koncovkách dovolili nájsť domácim správne riešenia na vyrovnanie. „V dvoch prípadoch sme mali zareagovať múdrejšie a možno by sme ukončili zápas skôr. Beriem to ako proces učenia, že do budúcna už budeme múdrejší. Pri poslednej obrane, keď vedieš o 1, 2, alebo 3 body, tak je to o tom, či to ideš brániť, zastaviť faulom, kedy atď. Za mňa som žiadal o to, aby sme urobili faul, ale možno pod vplyvom únavy tam prišlo k strate koncentrácie a neurobili sme to. Niekedy aj sám chceš, ale ten moment nepríde, alebo ťa súper s niečím prekvapí,“ zamyslel sa kouč Rytierov.

IMG 2702

Lučenec mal síce dlhšie zápasové voľno, ale bol odhodlaný získať štvrté víťazstvo za sebou. Po skvelom úvode prišiel o vedenie a dokonca stiahol 10-bodové manko, ale možnosti na dôležitý triumf nevyužil. „Prehra určite zamrzí, hlavne kvôli mojim hráčom a našim fanúšikom, ktorí boli fakt skvelí. Len my vieme, v akom stave sme boli. Vlastne sú to telá po chorobe, nie je to výhovorka, nech ma nikto zle nechápe. Nezaujíma ma názor iných, okrem mojich najbližších spolupracovníkov a mojich hráčov. Chalani išli nad svoje fyzické možnosti a verím, že sa nám to vráti, keď to bude treba. Spravili sme mnoho jednoduchých chýb a prehrali sme na doskoku, v tom sa rozhodol zápas. Stretnutie ukázalo, že ak moji hráči chcú ísť basketbalovo hore a chcú sa posunúť, tak musíme ešte viac a rýchlejšie napredovať po každom tréningu, byť tímovo zohratejší. Som človek, čo verí len na tréning. Teší ma, že som dal mojim hráčom trochu charakteru, ale musíme sa zlepšiť individuálne a tímovo, ak chceme pomýšľať na lepšie umiestnenie,“ myslí si kormidelník Lučenca.

Isaiah Washingtonovi už bolo toho uverejneného a napísaného veľa. Rekordná minutáž, druhé triple double sezóny, najviac vystrelených pokusov za 2 body v histórii Niké SBL a mohli by sme ďalej pokračovať. Američan odohral 55 minút, pretože na maródke Spišiakov figurovali ostatní playmakeri – Patrick McGlynn a Dalibor Hlivák. Zaujímavosťou v tomto smere je, že pred víťaznou trojkou to mal z tejto vzdialenosti 1/12.

DSC 0152

„Isaiah bol v podstate prinútený odohrať celý zápas, hlavne kvôli tomu, že nám chýbali ostatní dvaja rozohrávači. Nedarilo sa mu, z trojkovej vzdialenosti sa mu nedarilo, ale poslednú dal. Zobral to na seba, v podstate všetci to vedeli, že to urobí. Nebolo to však len o ňom, ale aj ostatných. Všetci podali skvelý výkon a zaslúžia si toto víťazstvo,“ vyjadril sa Hojč.

Lučencu v tomto prípade nepomohlo ani 5 dvojciferných strelcov, či rekordný ligový nástrel v tomto ročníku. Na odpoveď v treťom predĺžení im už chýbal čas. Skončila sa tak trojzápasová šnúra výhier. „Komunikácia medzi nami môže byť ešte lepšia a verím, že tento zápas nám dá skúsenosť a motiváciu do ďalšej roboty. Pozitívom bola určite bojovnosť. V niektorých veciach nie sme konštantní, musíme na tom zapracovať. Prehra určite mrzí, síce bola proti tímu s najvyššími cieľmi, ale nebolo by to nezaslúžené, keby sme vyhrali my. Mladí slovenskí hráči majú prvýkrát v tejto sezóne výraznejšie role, musia sa ich chopiť, hrať konštantnejšie. V tomto máme ešte rezervu a budem veľmi rád, keď ich ešte viac budem môcť využívať. Budeme makať na obranných a útočných veciach. Pre mňa osobne je táto prehra ťažká, ale dáva mi obrovskú motiváciu viac pracovať a posúvať družstvo. Beriem ju na seba, pretože som ten, kto je za ňu zodpovedný. Odstránime chyby a dáme sa fyzicky dokopy,“ vyhlásil „Nešo“.

IMG 2691

Výhra po trojnásobnom predĺžení zároveň znamená, že na vianočné sviatky pôjdu Spišskí Rytieri v pozícii lídra Niké SBL. Takéto víťazstvo je zároveň obrovskou psychologickou vzpruhou po zdravotných problémoch a nabitom programe. A ako sa hovorí, vždy sa aj ľahšie regeneruje. „Po takomto zápase sme radi, že sme uspeli, pretože oba tímy dali do toho všetko a zaslúžili si vyhrať. Pre nás to znamená, že sme ukázali charakter po celom týždni, keď sme nemohli trénovať. Napríklad Isaiah v piatok povedal, že chce skúsiť, pretože videl, aká je situácia. Predtým týždeň netrénoval, len mal terapie. Nemal som takú sezónu, že by v podstate počas celého času sa niečo takéto dialo. S úzkym kádrom hrať na dvoch frontoch je vždy veľmi náročné. Hráči nie sú roboti. Teší ma, že nie prvýkrát, keď nám nejakí hráči chýbali, tak ostatní dali do toho všetko. To ma ako trénera veľmi teší, je to asi to najpodstatnejšie, charakter,“ dodal na záver Hojč.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák