• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Byť fanúšikom Komárna je v týchto dňoch príjemná vec. Postup medzi najlepšiu štvorku Alpsko-jadranského pohára a výborná forma v lige, keď sa podarilo vyhrať 6 z predošlých 7 duelov. Na Levičanov zatiaľ dopadá absencia Mihu Lapornika viac, ako by sa očakávalo. Aj preto sa regionálne derby stalo jasnou záležitosťou „diablov“.

Minimálne úvod tomu však nenapovedal, Patrioti chceli odčiniť zaváhanie zo soboty a do svojho súpera sa poriadne zahryzli. Už v prvej štvrtine viedli aj o 13 bodov, ale Komárno dokázalo zrovnať krok ešte do konca tejto časti. Postupne sa súboj preklápal na stranu hostí. „Chceli sme zabudnúť na Inter a ukázať z našej strany nejakú reakciu. Mali sme super začiatok, dobrá energia, bojovali sme, ale potom sme 'zhoreli'. Chýbala nám agresivita, nedávali sme strely, Miha Lapornik nám chýba. Nehráme náš basketbal. Nevieme udržať náskok, súper sa vráti do zápasu a my sme sa už nevedeli vrátiť do toho,“ vravel s 11 bodmi najlepší strelec domácich Ben Kovac.

„Diabli“ trpezlivo čakali na svoju šancu, ktorá sa im naskytla po prestávke a naplno sa jej chytili. Veľmi im pomohol vstup do druhého polčasu, keď sa rýchlo dostali do dvojciferného vedenia a nebyť drobného zaváhania v štvrtej štvrtine, tak mohla byť ich cesta za ďalšou výhrou ešte jednoznačnejšia.

„Vedeli sme, že to bude v Leviciach ťažké. Veľmi skoro sme sa strelecky chytili, čím sme sa dostali do zápasu. V druhom polčase sa navyše pridala k tomu obrana, čiže celkovo z nášho pohľadu dobré víťazstvo. V druhej 10-minútovke som sa toho chopil, bol som v tempe, premieňal som pokusy. V útoku to bolo následne pre nás všetkých jednoduchšie, v obrane sme hrali s veľkou energiou. Energia bola z môjho pohľadu v tomto stretnutí kľúčová. Poučili sme sa z predchádzajúceho merania síl, v ktorom na nás od úvodu tlačili,“ uviedol s 22 bodmi top skórer tohto zápasu Demarkus Stuckey z Komárna.

DSC 4014

Levičania mali náznak obratu v poslednej štvrtine, keď ich naštartoval nečakaný strelec za tri body – Boris Bojanovský, ale Komárno žiadnu drámu nepripúšťalo a napokon vyhralo derby 16-bodovým rozdielom – 78:62. „Dovolili sme im streľbu za tri body a útočné doskoky. Vedeli sme, že majú kvalitných hráčov, ale presne s týmto nás zdolali. Prichádzali druhé-tretie šance na kôš, my sme naproti tomu nevyužívali naše šance. Chýbali nám ľahké koše,“ myslí si Kovac.

Hostia dovolili úradujúcemu majstrovi len 22 bodov za druhý polčas. Nebyť krátkeho náporu v závere, tak mohol byť defenzívny účet „diablov“ ešte pôsobivejší. „Myslím si, že sme sa príliš uspokojili a uvoľnili sa. Tréner zobral oddychový čas a potom sa to vrátilo tam, kde to malo byť. Dôležité víťazstvo, ktorým sme si dokázali, aké sme družstvo. Mali sme horšie momenty v priebehu doterajšej sezóny, ale postupne to ide správnym smerom,“ zhodnotil Stuckey druhý polčas a samotnú výhru.

DSC 3968

Patrioti sa pred prvým domácim vrcholom sezóny nenachádzajú v dobrom rozpoložení. Strata jedného z lídrov sa ukázala citeľnejšia, ako by si všetci v rámci tímu pripúšťali. Záplata v podobe bodov, respektíve líderstva na palubovke chýba, preto druhýkrát po sebe prišla výraznejšia prehra. „Je to momentálne problém, ale myslím si, že to nie je koniec sveta. Budeme bojovať. Čaká nás Final Four Slovenského pohára. Vieme, že máme veľmi dobrý tím,“ vyhlásil krídelník Levíc.

Foto: Lukáš Droppan