• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dve derby, hornonitrianske a južnoslovenské, k tomu víťazstvo lídra, prekvapenie v Nitre i jednoznačný triumf nováčika. A nevšedný individuálny výkon – aj o tom bolo 24. kolo najvyššej súťaže basketbalistov.

Udalosť kola

Hornonitrianske derby s poradovým číslom 107 prinieslo opäť zaujímavý dramatický duel. Nechýbal mu náboj, skvelá divácka kulisa, pred ktorou sa mužstvá viackrát vystriedali vo vedení a aj keď v závere mali taktovku v rukách hosťujúci Prievidžania, až do záverečného klaksónu si nemohli dovoliť poľaviť v koncentrácii. Napokon sa radovali zo zaslúženého víťazstva 61:54 a hodili tak Handlovej rukavicu. Pripomeňme si, že historická bilancia hovorí v prospech Prievidze (68:39) a aj v tejto sezóne BC vyhralo 2 z 3 doterajších duelov. Tradiční rivali sa v základnej časti ročníka 2014/15 stretnú ešte raz – 14. februára v Prievidzi.

Prekvapenie kola

Nitrania čakali na prvé víťazstvo v aktuálnej sezóne dlhých 11 zápasov, kým 7. novembra po predĺžení uspeli v Spišskej Novej Vsi (106:104). O necelý mesiac, 3. decembra, pridali ďalšiu výhru, prvú pred vlastným publikom, keď s prehľadom zdolali Handlovú 72:59. Trvalo ďalší mesiac, kým znova niekoho obrali o body. Svit nepricestoval pod Zobor v optimálnom rozpoložení, ale prehra 69:78 je aj tak prekvapením. Nitrania podali solídny výkon už v Bratislave – teda ak odhliadneme od nezvládnutej záverečnej štvrtiny (12:37). Teraz naň nadviazali, navyše oprieť sa mohli o Justina Warda, ktorý predviedol najlepší výkon od svojho letného príchodu do SBL.  

Strelec kola

Justin Ward takmer stanovil nové sezónne maximum, keď konto Svitu zaťažil 40 bodmi. Američan dosiahol za necelých 32 minút, ktoré strávil na palubovke, viac bodov než všetci jeho ostatní spoluhráči dohromady. Cenné víťazstvo 78:69 by sa sotva stalo realitou nebyť jeho nevšedného výkonu. Viac bodov v jednom zápase nastrieľal v tomto ročníku len Malik Story (koľko to bolo, môžete zistiť na stránke basketliga.sk tu)

Zo slovenských hráčov sa poriadne vytiahol Michal Kožár, ktorý Karlovku 31 bodmi potiahol za pohodlným víťazstvom 91:67 nad Banskou Bystricou.

Osobnosť kola

Justin Ward, okrem 40 nastrieľaných bodov, prispel aj 18 doskokmi, asistenciou a 2 blokmi. Ako sme uviedli v predchádzajúcom odseku, bol ústrednou postavou Nitry pri prekvapujúcom víťazstve 78:69 nad Svitom. Ward je bezkonkurenčne najlepším hráčom kola aj podľa indexu efektivity. Ten sa v jeho prípade zastavil na hodnote 48, čím o jeden „bodík“ prekonal doterajší rekord interistu Ondřeja Starostu zo 17. kola.

Výbuch kola

Posledné výkyvy nasvedčujú tomu, že Svit sa na prelome kalendárnych rokov 2014 a 2015 zmieta v kríze. Sedem prehier z posledných ôsmich zápasov nie je práve najlepšou vizitkou pre tím, ktorý ešte nedávno prenasledoval vedúce trio. Teraz je piaty a šancu vrátiť sa na štvrtú priečku prepásol, keď podľahol poslednej Nitre 69:78.

Lenže 24. kolo prinieslo aj ďalší výbuch a postarali sa oň rozhodcovia v stretnutí Komárna s Levicami. Najprv si nik z trojice Marek Kúkelčík, Igor Pipíška, Marek Turčin nevšimol, že po piatej osobnej chybe by mal povinne striedať domáci Babatunde „P. J.“ Alawoya, hoci to spomenul aj hlásateľ. Zakrátko, zrejme aj vďaka levickým protestom, na svoj omyl došli a napravili ho, lenže Levičanom za protesty udelil arbiter Turčin technickú chybu. Tu ale treba zdôrazniť, že protesty vyslovené aj expresívnejšie sú v takejto situácii po očividnom pochybení viac ako oprávnené. Samozrejme, aj rozhodcovia a komisári sú len ľudia a môžu sa mýliť. To nie je lacná fráza, ale fakt. Mnohé sa i tak dá zachrániť dobre zvládnutou komunikáciou. V Komárne to však, aspoň podľa našich informácií, nebol práve ten prípad, a tak Levičanom musíme dať za pravdu. Ich rozčarovanie z inkasovanej technickej chyby sa vo svetle okolností javí ako opodstatnené.

Smoliar kola

Zranenia hráčov sú nepríjemnou, no nijako zriedkavou súčasťou profesionálneho basketbalu. Málokedy sa však stane, aby sa zranil rozhodca. V Nitre v úvode druhého polčasu musel pre zranenie odstúpiť jeden z najlepších slovenských arbitrov Boris Gabara. Zvyšok stretnutia tak odpískali už len jeho kolegovia Roman Lamoš a Ladislav Bartoš. Fanúšikovia si mohli zaspomínať na časy, keď aj v najvyššej mužskej súťaži rozhodovali len dvaja arbitri.