• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po desaťdňovej reprezentačnej prestávke nastúpili basketbalisti KB Košice v súboji 14. kola Eurovia SBL Ligy proti prvým Leviciam. Hneď úvod zápasu ukázal, že „Býci“ počas pauzy nelenili a na súpera boli dôkladne pripravení.

„Nie je jednoduché pracovať na tréningoch bez trojice reprezentantov,“ upozornil asistent tréner Richard Leško. „Levice mali ten istý problém a tiež im chýbali traja hráči. V tomto smere boli na tom obe strany rovnako. Po návrate chalanov sme však zapracovali a zápas proti Leviciam ukázal, že sme pracovali dobre. Konečne naberáme formu a už teraz sa tešíme na ďalší zápas. Naše herné sebavedomie totiž stúpa.“

Košičania spustili od začiatku ofenzívnu smršť a už v prvej štvrtine zaznamenali neuveriteľných 37 bodov. V prvom polčase namieril desaťkrát presne spoza trojkového oblúka a do šatne odchádzali s pohodlným dvadsaťbodovým náskokom.

„V prvom polčase nám padlo takmer všetko, čo sme hodili. Či už išlo o Mariča, Stamenkoviča, alebo ďalších chalanov, tie trojky padali jedna radosť. Myslím, že všetci hráči základnej päťky dali nad desať bodov a to sa potom bráni ťažko. Ak mám povedať pravdu, tak stovku sme proti Leviciam nečakali, ale je fajn, že padla. Vďaka Stamenkovičovi budeme mať aspoň v šatni opäť nejaké koláčiky,“ pousmial sa po víťazstve 102:83 krídelník Stanislav Baldovský.

Silný nástup predstavoval základný stavebný kameň úspechu, no tréner Leško tušil, že silný súper len tak ľahko zbrane nezloží. „Takéto štvrtiny sú zradné a bolo možno dobré, že sa to potom trošku ustálilo. Dá sa povedať, že sme si to kontrolovali po celý zápas a stále to bolo o minimálne desať bodov. Mali sme tam ten potrebný nárazník, ktorý nás ochránil pred nejakými vážnejšími starosťami v závere. Hlavne z našej strany to bol veľmi dobrý zápas. Veľa bodov, spokojní diváci a víťazstvo ostalo doma. Hodnotíme to preto veľmi pozitívne.”

Patrioti sa predviedli ako bojovníci a hoci prehrávali v druhom polčase už o 28 bodov, Košičanom nedali nič zadarmo. V úvode štvrtej štvrtiny dokonca znížili na 11 bodov.

“V druhom polčase sme však nehrali to, čo sme si povedali,” uviedol Stanislav Baldovský. “Strácali sme tam ľahko body a púšťali sme ich do protiútokov. Vybrali sme si však oddychový čas a potom sme pritlačili v obrane a strelili pár košov.“

Osemnástimi bodmi sa košickému publiku pripomenul bývalý hráč Býkov Milan Žiak.

“Hralo sa mi super. Ja sa cítim v tejto hale stále výborne a nečudujem sa domácim chalanom, že im to tu takto padá. V porovnaní s Levicami je tu menej divákov, ale v hale panuje dobrá energia. Mal som z toho dobrý pocit. Košický tím sa síce obmenil, ale osobne sa poznám s 80 až 90 percentami chalanov. Okrem toho ma zdravili fanúšikovia a domáci. Vlani sme tu predsa len odviedli nejakú prácu. Už pred zápasom som si ani nemohol hádzať, pretože ma stále niekto oslovoval. Bolo to príjemné,” pochvaľoval si príjemný návrat na dôverne známe miesto Žiak. Pocity mu samozrejme narúšala vysoká prehra Levíc. “Domáci nastúpili veľmi dobre a my sme prvú štvrtinu zaspali. Asi sme boli ešte v autobuse a hlavami sme boli inde. Nechali sme domácich rozstrieľať sa a z vlastných skúseností viem, že keď necháte Košičanom voľné pozície, tak im to napadá.”

Pre Býkov išlo o úspešný štart do náročného trojzápasu proti súperom z prvej štvorky. Nasleduje totiž cesta do Prievidze a o týždeň sa môžu Košice tešiť na veľký šláger proti majstrovskému Interu.

“Víťazstvo nad súperom z prvej trojky je vždy veľmi cenné. Naberáme formu a všetci sa už tešíme na ďalší zápas. V Prievidzi chceme potvrdiť zlepšené výkony. Samozrejme, bude to tam úplne iný zápas v iných podmienkach. Diváci budú hnať domácich a ak tam chceme uspieť, musíme zahrať ešte lepšie ako proti Leviciam,“ zdôraznil Richard Leško, na ktorého nadviazal Stanislav Baldovský. „Sme radi, že sme podržali domácu neporaziteľnosť a dúfajme, že túto sériu potiahneme až do konca základnej časti. My si totiž doma nemôžeme dovoliť prehrávať. Teraz sa však začneme sústrediť na silnú Prievidzu, ktorá je doma veľmi silná. Ak tam chceme uspieť, nemôžeme si dovoliť pár hluchých minút, ako sa nám to stalo proti Leviciam.“

Highlighty zo zápasu Košice - Levice:

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk