• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

O tom, že play off je nová súťaž, sa v sobotu mohli na vlastné oči presvedčiť basketbalisti BC Prievidza. Dobre rozohraný zápas s MBK Rieker Com-Therm Komárno im prešiel popod prsty v záverečnej štvrtine, čo napokon prinieslo „obuvníkom“ cenné víťazstvo 78:71 a tiež vedenie v štvrťfinálovej sérii.

Bol to typický tzv. „up and down“ zápas, v jednom momente bola na koni Prievidza, v inom zase Komárno. Hosťom patril prevažne prvý polčas, v tom druhom mali poväčšine navrch zverenci trénera Ryana Pannoneho. „Toto víťazstvo je pre nás dôležité, teraz chceme vyhrať doma, aby sme sa pokúsili uzavrieť sériu už v Prievidzi. Milujem basketbal, veľmi som toto stretnutie chcel vyhrať,“ nešetril pozitívnymi dojmami hráč Komárna Miles Bowman.

Prievidza mala všetko vo svojich rukách, pred poslednou štvrtinou viedla o päť bodov. Šesť minút pred koncom bolo skóre zápasu dokonca 68:60 v ich prospech. Lenže potom začalo úradovať Komárno, ktoré zobralo koncovku do svojich rúk. Sedemnásť bodov za sebou neznamenali otočenie vývoja zápasu, ale napokon aj zisk veľmi dôležitého prvého bodu. Domáci sa totiž spamätali až v poslednej minúte, kde si už „obuvníci“ nedovolili pripustiť drámu. „Myslím si, že Komárno lepšie premieňalo ako my. Ich plán do zápasu si splnili, my nie. Nepovedal by som, že sme sa nepripravovali, mali sme na to celý týždeň. Je to play off zápas, ale je ako každý iný. Niekedy sa darí, niekedy nie. Boli viac pripravení ako my, vyhrali. Musíme sa vrátiť späť. Štvrtá štvrtina bola rozhodujúca, my sme dokázali dať dva body za šesť a pol minúty. Síce sme urobili dosť chýb, pustili sme ich k trestným hodom, ale nič sme nedali v útoku. Jay Wisseh netrénoval celý týždeň, bol mimo formy. Nemali sme Jarqueza Smitha, v závere nám chýbal aj Ryan Martin, ktorý sa vyfauloval. Celkovo premieňanie, nie len pod košom rozhodlo. Hrali sme bez Smitha, Martin odohral len 14 minút. Fusek sa snažil, bojoval, ale bolo to nakoniec o tom, že na konci bol na to sám. Jano Zorvan nehral takmer celú sezónu, najmä takéto ťažké zápasy, preto sme od neho veľa neočakávali. To však nie je výhovorka, to patrí k športu,“ zamyslel sa nad zápasom kapitán Prievidze Marko Batina.

Úvodnému dejstvu série nechýbali ani patričné emócie, tie napokon rezultovali až do 52 faulov. Stretnutie napokon nedohrali na domácej strane Grant Sitton, Ryan Martin a tiež Michael Fusek. U hostí musel ísť predčasne na lavičku Justin Jackson. „Bol to nervózny zápas, ale pamätám si, že každé prvé stretnutie v play off, čo som v Prievidzi, tak je nervózne. Vždy sú totiž očakávania veľké. Nie som z toho prekvapený, je to predsa play off. Druhý zápas už bude iný,“ dodal Batina.

 

Komárno získalo povestnú výhodu, keď hneď v prvom zápase získalo výhru z palubovky súpera. Hlavne spôsob, akým predviedli obrat, si zaslúži uznanie. Zverenci trénera Miloša Šporara si tak už v stredu môžu vybojovať štvrťfinálový mečbal. „Môj tím sa nikdy nevzdal, všetci vieme, že basketbal je o šnúrach. Dôležité je, kto bude mať tú poslednú. Mali sme ju napokon my, čo nám prinieslo výhru. V druhom zápase si musíme dávať pozor na ich obranu a tiež zastaviť ich rýchly protiútok. Ak toto dokážeme, tak máme veľkú šancu na úspech,“ povedal Bowman.

Prievidza sa dostala pod tlak, prípadná prehra v Komárne ich môže dostať do neľahkej situácie. Podľa kapitána však jeho spoluhráči vedia, na čom treba popracovať: „Už po zápase v šatni sme sa porozprávali o tom, čo máme urobiť. My musíme opäť začať makať, pozrieť si video, kde si pozrieme, čo sme urobili zle a čo dobre. Séria nie je ešte ukončená, ak je Komárno lepšie ako my, tak musia ešte dva zápasy vyhrať. Ak sme lepší my, tak to musíme dokázať víťazstvom v troch zápasoch. Ideme ďalej bojovať.“

Čo ukázal zápas: Komárno vybojovalo o desať bodov viac z trestných hodov, inak bola Prievidza vyrovnaným súperom v streľbe. Aj v tomto stretnutí rozhodli straty, domáci celok ich mal na svojom konte o šesť viac, z toho napokon dostal o 17 bodov viac ako ich súper.

Hráči zápasu: Dobré čísla v štatistikách mal rozohrávač Prievidze Rodney Glasgow, ale ani jeho 20 bodov, 4 doskoky, 7 asistencií, 2 zisky a 7 plusových faulov nestačili na výhru. Na komárňanskej strane totiž dominoval Miles Bowman, autor 29 bodov, 13 doskokov, 2 zisky a 11 plusových faulov.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Komárno:

Foto: Vladimír Králik, Karol Scholtz