• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ani tretí finálový zápas medzi Levicami a Košicami nevybočil z nastavenej laťky. Diváci sa opäť dočkali vyrovnaného súboja, s nesmierne dramatickou koncovkou. Druhýkrát za sebou ju lepšie zvládli Patrioti, ako prvý tím vo finále dokázali uspieť pred domácim publikom. Vďaka tomu sa o jeden krok priblížili k zisku majstrovského titulu.

Sobotňajší duel len potvrdil, že vo finále sa už nehrá na vysoký počet bodov, ale na bojovnosť, nasadenie a taktickú vyspelosť. Konečný rozdiel v skóre (72:66) bol pri tom najvyšší v doterajšom priebehu finálovej série. Priebeh bol nápadne podobný tomu, čo sa dialo aj v prvom a druhom finálovom zápase. „Oba tímy majú skúsených hráčov a trénerov. Myslím si, že taktiky sú na dobrej úrovni. Každý tím si uvedomuje, že keď si druhý tím urobí nejaký náskok, tak to môže byť kritické. Jednotlivé tímy vedia na to zareagovať, preto je táto séria taká vyrovnaná. Je to dobré aj pre diváka, že zápasy nie sú jednoznačné. Pre nás je to horšie (úsmev), ale pre diváka je to dobré,“ zamyslel sa rozohrávač Levíc Milan Žiak.

Levice otvorili lepšie, na začiatku to bola hlavne strelecká prestrelka medzi Mihom Vašlom a Petrom Sedmákom. Potom sa však k tomu pridal kolektívnejší výkon domácich a tiež vyššia strelecká úspešnosť. Košice naproti tomu nebránili ideálne priestor pod košom, čím dovolili súperovi odskakovať na vyšší bodový rozdiel. Patrioti tak mali veľmi podobný vstup, ako v stredu na východe. „Tento zápas bol náročný, je to play off. Potrebovali sme sa sústrediť na veci, ktoré sme museli zlepšiť. Myslím si, že po defenzívnej stránke nebol prvý polčas na našej úrovni. V druhom polčase sme hrali oveľa lepšie. Vybudovali sme si väčšiu sebadôveru, vždy je totiž dobré vyhrať vonku, hlavne v prostredí, v akom Košice hrávajú. Je to skvelý tím, s kvalitnými hráčmi. Vďaka tomu bolo momentum na našej strane, pred domácim publikom,“ uviedol pivot Levíc Garrick Sims.

„Býci“ však nestratili pôdu pod nohami, v ďalšom priebehu nepustili svojho rivala k viac ako deväťbodovému náskoku. V druhej štvrtine sa dostali aj na rozdiel jediného košu, ale zbytočnými chybami opäť posadili súpera na koňa. Domáci basketbalisti udávali po väčšinu času tempo zápasu. „Áno, je to dôležité, aby sa súper nechytil. Potom sa nám ľahšie hrá. Ak to takto bude, tak budem spokojný. Som rád, že sme takto začali. Dôležitá je mentálna sila, kedy sa nevzdáš. Boli momenty, kedy sme sa mohli vzdať. Dvakrát alebo trikrát sme viedli o sedem alebo osem bodov, nekontrolovali sme to a nechali sme súpera, aby sa dotiahol a dostal sa do pohody. Zostali sme mentálne silní a koncentrovaní. Niekedy to je aj o šťastí, neviem či to v tomto zápase bolo o šťastí. Myslím si, že sme zaslúžene vyhrali,“ povedal domáci kouč Teo Hojč.

 

Vyrovnaný priebeh pokračoval aj po polčasovej prestávke, Košičania opäť dokázali zmazať manko súpera, v šiestej minúte tretej štvrtiny dokonca dokázali vyrovnať. No k obratu ich súper zatiaľ nepúšťal. „Veľakrát sme nepremenili ľahké koše. Dali sme im útočné doskoky, oni z toho profitovali. Tam sa rozhodovalo, dve – tri lopty a inak by sa vyvíjal zápas. Možno by sme ho vyhrali a možno nie, ale prehrali sme ho. Je to 1:2, sme profesionáli, máme hlavy hore. Ideme ďalej, v stredu chceme zápas vyhrať,“ vyhlásil hráč Košíc Stanislav Baldovský.

Tréner Miljan Čurovič prekvapil taktickými rošádami, keď po väčšinu druhého polčasu sedela na lavičke trojica Vladimir Djordjevič, Igor Marič a Svetozar Stamenkovič. Namiesto nich mali výraznejšiu minutáž práve Baldovský, Ivan Židzik a Rahmon Fletcher. Aj s ich prispením sa „býci“ v záverečnej 10-minútovke dostali na krátky moment do vedenia. „Oni majú dobrých hráčov, Baldovský je reprezentant. V tomto zápase podal veľmi dobrý výkon, hral na vysokej úrovni. Nepoviem, že nás prekvapili, ale hrali viac. Kto hráva, to sú ich veci. To isté je aj u mňa, niekedy hrá niekto viac, niekedy menej. Urobíš všetko preto, aby si vyhral zápas,“ poskytol svoj pohľad na vec Hojč.

Lenže Levice preukázali svoju tohtoročnú najsilnejšiu zbraň – kolektivizmus. Počas celého priebehu sa striedali viacerí hráči pri tom, ako ťahali svoje družstvo. Stačí spomenúť dobré fázy Vašla, Žiaka, Simsa a v závere Diabateho. Ten sa postaral o desať z celkových 14 bodov Levíc v poslednej štvrtine. „Máme takto poskladaný tím, keď hráme takto kolektívne a chlapci hrajú pre tím, nie pre svoje štatistiky, tak vtedy môžeme byť nepríjemní. Máme lavičku, ktorá nám v mnohých zápasoch podá dobrý výkon. Tak to bolo aj v tomto zápase. Gratulujem chlapcom k tomuto výkonu,“ dodal levický kormidelník. Ako výhodu to vidí aj jeho zverenec Žiak: „Je to určite horšie pre obranu Košíc, pretože sa nemôže sústrediť na jedného alebo dvoch hráčov. Máme päť hráčov na ihrisku, ktorí sú nebezpeční. To sa potvrdzuje, v každom úseku vie potiahnuť niekto iný.“

 

O všetkom sa opäť rozhodovali v samotnom závere, ešte viac ako päť minút pred koncom viedli Košice o dva body. To však bol až do konca ich posledný koš z hry. Patrioti zakončili duel šnúrou 9:1, ktorá znamenala zisk druhého finálového bodu v sérii. Bolo to len o tom, kto to viac chcel. Je to play off, dostali sme sa sem z určitého dôvodu. Pracovali sme na tom od augusta. Toto je náš cieľ, dobre to zakončiť,“ vyhlásil Sims. „Býci“ mali nespočetne veľké množstvo šancí, ale strelecká nemohúcnosť ich pripravila o šancu získať výhodu. Neviem, či to je o skúsenostiach. Stalo sa, nepremenili sme to. Stratili sme loptu, tým pádom sa oni dostali na koňa a vyhrali tento zápas,“ zakončil hodnotenie Baldovský.

Čo ukázal zápas: Patrioti zaostávali v streľbe za tri body, ale všetko si vynahradili z čiary trestných hodov. Hrali disciplinovanejšie a vo väčšine ukazovateľov mali o čosi navrch.

Hráči zápasu: Tri štvrtiny mal ďaleko od svojho štandardu, ale v závere bol ústrednou postavou na levickej strane. „Solo“ Diabate zakončil duel s 15 bodmi a 5 asistenciami. U hostí podal jeden z najlepších výkonov v sezóne Stanislav Baldovský, ani jeho 21 bodov a 4 doskoky nestačili na zisk víťazstva.

Highlighty zo zápasu Levice – Košice:

Foto: Lukáš Droppan