• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nasadenie, dráma, smola, radosť. Týmito a mnohými ďalšími prívlastkami možno označiť zápas Žiliny s Levickými Patriotmi. Úradujúci majster mal víťazstvo ako na podnose, ale Žilina dokonale trestala. Zverenci trénera Ivana Kurillu tak získali po víťazstve 98:91 po predĺžení ďalší cenný skalp v aktuálnom ročníku.

Ešte asi dlho sa bude diskutovať o záverečných sekundách riadneho hracieho času. Stav vyrovnaný 83:83, Žilina má loptu a poslednú akciu. Milič Blagojevič stráca loptu, Šimon Krajčovič sa rúti sám do koša, ale nepremieňa. Rovnako dopadli následne aj Milan Žiak s Nikolom Gačešom, čo znamenalo, že na divákov čakalo prekvapujúce predĺženie. „Poslednú situáciu bolo ťažšie zahodiť ako premeniť. To však hovorí o našej nekoncentrovanosti v tomto zápase. Možno to je však dobré, že sme takto na začiatku sezóny prehrali zápas. Mala by to byť cenná lekcia, že nemôžeme len nastúpiť, ale musíme byť koncentrovaní a bojovať celých 40 minút, nie len v niektorých častiach zápasu,“ zamyslel sa nad koncovkou pivot Levíc Nikola Gačeša.

Počas poslednej akcie zápasu sa stihol vrátiť do obrany Róbert Rožánek, aj s jeho malým prispením sa postaral o to, že si domáci vybojovali predĺženie: „Myslím si, že sme záver mohli zvládnuť aj lepšie. Urobili sme nejaké chyby, mali sme tiež slabé trestné hody, preto sa súperovi podarilo dotiahnuť. Čo sa týka poslednej akcie, k tej môžem povedať iba to, že sme proste mali len šťastie. Videl som to tam pod košom, snažil som sa doskočiť a v duchu som veril, že už zatrúbi koniec štvrtiny (úsmev).“

Žilinčania boli po väčšinu času vo vedení, až v samotnom závere riadneho hracieho času im víťazstvo ušlo takmer pomedzi prsty. „Myslím si, že zápas bol pre divákov dosť atraktívny, fyzický, plný pekných akcií a hral sa vo výbornej atmosfére, za čo by som sa chcel našim divákom poďakovať. Hlavne sme radi, že malo stretnutie pre nás úspešný koniec,“ povedal krídelník Žiliny.

Patrioti často doplácali na vlastné chyby, všetko však vynahradili takmer víťazným finišom v štvrtej štvrtine. Chýbal tomu už len povestný posledný krôčik. „Tvrdá prehra, hlavne po tej koncovke zápasu. Bolo to naše pravdepodobne najhoršie stretnutie v tejto sezóne. Súper nás neprekvapil, boli sme pripravení dobre, ale problémom naša exekúcia a nekoncentrovanosť. Až keď sme videli, že zápas sa môže rozhodnúť, tak sme začali tak, ako sme mali od začiatku – tímovo a veľmi agresívne,“ prezradil Gačeša svoj pohľad na priebeh.

 

Predĺženie už bolo jasnou záležitosťou hráčov v bielo-červenom drese. Túto časť otvorili šnúrou 8:0, svojho súpera pustili k prvým bodom až 75 sekúnd pred koncom predĺženia. V tých chvíľach bolo vidieť, že sú Žilinčania psychicky na koni. „V predĺžení sme si verili. Dopredu nás hnali aj diváci. Sme radi, že sme v obrane aj v útoku našli sily a dokázali to ustáť,“ uviedol Rožánek. Levičania ešte skúšali zvrátiť duel na svoju stranu, ale želaný efekt sa nedostavil. „Zopakovali sa naše chyby. Namiesto toho, aby sme hrali tak, ako v štvrtej štvrtine, tak sme umožnili súperovi skórovať ľahké koše a dostať ich do víťaznej pozície, čo aj využili,“ dodal sebakriticky hosťujúci pivot.

Zverenci trénera Ivana Kurillu tak majú po strede na svojom konte už toľko víťazstiev, koľko nazbierali za celý predchádzajúci ročník. Po skvelom obrate na palubovke Komárna získali tentoraz skalp úradujúceho majstra a zároveň sa posunuli na druhé miesto tabuľky. „Tieto víťazstvá znamenajú pre nás veľa, pretože boli proti silným súperom a dodávajú nám určitú pohodu a sebavedomie do ďalších duelov. Nesmieme to však preceňovať, treba zostať na zemi a poctivo sa pripravovať na ďalší priebeh sezóny. Naša tohtosezónna bilancia a výkony nás všetkých určite tešia,“ uzatvoril Rožánek.

Čo rozhodlo: Môžeme hovoriť o číslach, ale kľúčovým momentom zápasu bola posledná akcia štvrtej štvrtiny. Tá úspešná nebola, čo dodalo Žiline veľké sebavedomie v predĺžení. Tam premenili takmer všetko, na čo siahli.

Kto zaujal: Tradične solídne čísla si na svoje konto pripísal DeAndre Dickson, v zápase sa prezentoval 22 bodmi, 11 doskokmi a 2 ziskmi. U hostí mu pod košom sekundoval Nikola Gačeša s 21 bodmi, 7 doskokmi a 2 asistenciami.

Highlighty zo zápasu Žilina – Levice:

Foto: Jakub Ruman