• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Prievidze predviedli, ako sa vstupuje do play off. Proti Komárnu dominovali vo všetkých ukazovateľoch, dokonale plnili pokyny trénera a navyše sa mohli oprieť o tradične hlučné publikum. „Obuvníci“ sa trápili sami so sebou, preto aj na úvod série prehrali 20-bodovým rozdielom – 61:81.

Kompletné zostavy na oboch stranách, zaplnené hľadisko, vysoké nasadenie a bojovnosť. Tak by sa dalo charakterizovať úvodné meranie síl v play off medzi Prievidzou a Komárnom. Domáci ho mali jasne vo svojich rukách, súpera ani na sekundu nepustili do vedenia. V úvodnej štvrtine sa opierali hlavne o výbornú produkciu pod košom, ale na oboch stranách boli ešte značné rezervy v obrane. „Bol to dobrý zápas. Do série sme vstúpili tak, ako sme chceli. Stretnutie sme zakončili s výbornou energiou a snahou. Splnili sme to, čo od nás tréner požadoval v zápasovom pláne. Bolo to o tom, aby sme hrali rýchlo, posúvali si loptu a dokázali zastaviť súpera. Dôležité boli aj doskoky a premieňanie šancí, ktoré sme si vytvárali,“ prezradil po zápase pivot Prievidze Delvon Johnson.

Hráči Komárna ťahali za kratší koniec, ale v prvom polčase hrali s BC takmer vyrovnanú partiu. Po prvej štvrtine prehrávali 16:21, v druhej časti to bolo v jednej chvíli iba o jeden bod – 29:30. Na obrat však chýbala lepšia disciplína, rozumnejšia voľba pri strelách a možno aj trochu šťastia. Po polčase bolo všetko otvorené, Prievidza vyhrávala iba 36:31. „V prvom polčase sme hrali s takou energiou, s ktorou sa u súperov chceme prezentovať. Myslím si, že celkovo sme nepremenili naše strely. 61 bodov v play off zápase vám víťazstvo neprinesie. Som však hrdý na svojich chalanov, ako sme bojovali. Fanúšikovia im pomohli dosť, ale veľká vina je hlavne na našich pleciach. Vyzerali sme dobre, ale nedávali sme koše,“ uviedol rozohrávač Komárna Liam O'Reilly.

DSC 7030

Zápas sa začal lámať v tretej štvrtine. Na palubovku sa totiž preniesli emócie, čo zahralo do karát Prievidzi. Tá sa dostala do dvojciferného náskoku, začala sa niesť na vlne s divákom a razom mala oveľa viac energie, ako hostia. K tomu sa pridalo premieňanie takmer akýchkoľvek pokusov. „Mali sme dobré tempo od prvej minúty, držali sme si mierny náskok. Po prvom polčase sme vyhrávali o päť bodov, ale po prestávke sme na Komárno pritlačili. V obrane sme im nedovolili toho veľa, z čoho potom premenili rýchle protiútoky. Podľa mňa bola kľúčová naša energia, hrali sme tak, ako sme chceli,“ myslí si Johnson.

„Obuvníci“ skúšali niečo so zápasom urobiť, ale tentoraz neušil tréner Miljan Čurovič víťaznú taktiku. Herný koncept sa totiž v záverečnej časti úplne rozsypal, Prievidza si pokryla cestu za víťazstvom bez výraznejších starostí. „V druhom polčase sa Prievidza dostala do bodovej šnúry, razom to bolo o 15 bodov. Stiahli sme potom na nejakých desať bodov, ale nevedeli sme ich dostatočne zastaviť, aby sme to ešte viac zdramatizovali,“ vyhlásil O'Reilly.

Štvrťfinálovú sériu tak otvorila lepšie Prievidza, ale na juhu Slovenska to bude určite iná káva. Stačí si zaspomínať, úvodné meranie síl prinieslo 10-bodovú výhru Komárna. V druhom zápase rozhodol Jahmal Jones trojkou s klaksónom o triumfe BC. „Všetko bude vychádzať z energie. Vieme, že sa tam ťažko hrá a aj vyhráva. Ak sa nám podarí toto naplniť, tak by sme mali byť na tom dobre. Oba predchádzajúce zápasy tam boli náročné, preto očakávam, že to bude opäť bitka. Je to predsa play off,“ povedal pivot Prievidze.

Komárno bude pod väčším tlakom, prípadný neúspech by totiž znamenal zisk mečbalu pre ich súpera. Domáca podpora však podľa O'Reillyho môže byť cestou k úspechu: „Teším sa už na domáci zápas, v ňom budeme určite vyzerať inak. Naše publikum nás bude hnať dopredu, dávať nám energiu a bude hlučné. Myslím si, že musíme hrať koncentrovane a kolektívne a veriť, že to dokážeme.“

Highlighty zo zápasu Prievidza – Komárno:

Foto: Lukáš Droppan