• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prievidzská cesta do finále nebola jednoduchá, ani šiesty semifinálový duel s Levicami sa dlho nevyvíjal v ich prospech, ale opäť sa preukázali pevnejšie nervy v koncovke. Tie znamenali po výsledku 68:64 pre jedného po troch rokoch oslavy z postupu do finále, pre druhého to bola rozlúčka so sezónou, ktorá sa zakončila ziskom bronzu.

Oba tímy opäť neboli v kompletnom zložení, domácim chýbal pre trest Boris Bakič, hostia nemohli počítať s Borisom Bojanovským. Leviciam opäť patrila väčšina zápasu, v bojovnom basketbale, ktorý bol chudobný na body, lepšie bránili a tiež mali aj vyššiu úspešnosť streľby. Vždy sa vedeli mierne odpútať od súpera, ale ten sa neustále držať na dostrel. „Ťažko sa to hodnotí, keďže to opäť malo možno podobný priebeh, ako prvé dva zápasy. Po väčšinu času sme mali stretnutie pod kontrolou a boli vo vedení, no nechali sme si to na konci ujsť. Žiaľ, nepremenili sme niektoré dôležité strely. Mali sme šancu, kvôli tomu je to ešte o to trpkejšie. Vieme, že sme mali na to, aby sme sériu vrátili ešte do Levíc a zabojovali o finále. Nevyšlo to, musíme ísť ďalej. Gratulujem Prievidzi k celej sérii, nech sa im darí. My si sadneme, trošku sa upokojíme, zrekapitulujeme sezónou a koniec koncov nemáme sa za čo hanbiť, keďže sezóna bola v podstate celkom úspešná. Možno až na tento záver, kde vieme, že sme mali na viac. Niekedy to tak dopadne, musíme sa z toho poučiť. Ďakujem našim skvelým fanúšikom za podporu počas celej sezóny,“ uviedol rozohrávač Patriotov Šimon Krajčovič.

V Niké aréne to bola taktická bitka so všetkým, čo k tomu patrí. Nechýbala nervozita, či tvrdé súboje o každú loptu. Strelecky to nebola žiadna sláva, väčšina hráčov si totiž vybrala aj pod vplyvom únavy horší strelecký večer. Aj tak sa bolo na čo pozerať, keďže sa vedenie a bodové úseky často prelievali zo strany na stranu. „Veľmi náročné stretnutie, ktoré sme nezačali najlepšie. Na konci sme urobili to, čo sme mali – v obrane sme zastavili súpera a v útoku sme premenili kľúčové strely. Prinieslo nám to víťazstvo. Očakával som, že to bude škaredý basketbal, pretože Levice bojovali o predĺženie série a my o postup do finále. Každý doterajší zápas s nimi bol kvázi škaredý, keďže to bol boj,“ zamyslel sa nad stretnutím domáci Delvon Johnson.

DSC 6508 

Úradujúci majster vyhrával v jednej chvíli o deväť bodov, neskôr o sedem, ale hráči BC sa dokázali vždy v správnej chvíli na nich dotiahnuť. Bolo tak jasné, že o víťazovi sa bude rozhodovať až v samotnom závere. „Myslím si, že o tomto stretnutí sa rozhodlo z každého trochu – doskoky, energia, obrana, trestné hody. Nepremenili sme mnoho striel, ktoré obvykle dávame. Neprestávali sme však a v druhom polčase začali padať,“ povedal pivot Prievidze.

Kľúčové okamihy prišli v posledných dvoch a pol minútach duelu. Patriotom sa podarilo otočiť z 56:60 na 61:60, ale potom až do samotného záveru neskórovali. Prievidza bola naproti tomu bezchybná z čiary trestných bodov, osem úspešných pokusov ich doviedlo k vytúženému triumfu. Hostia mali šancu, ale nepremenená trojka a následná strata Lawrenca Alexandra za stavu 61:64 v ich neprospech sa ukázali neskôr ako fatálne. „Hralo sa o každý kôš. Nebolo to pekné, keďže nepadalo ani jednému, ani druhému. Bolo vidieť, ako dôležitý bol zápas. Oba tímy vedeli, o čo sa hrá. Nás môžu mrzieť nepremenené trestné hody v druhom polčase. Na konci nám to nevyšlo,“ vyjadril sa Krajčovič.

Pre jeho spoluhráčov sa tak rozplynul sen o obhajobe majstrovského titulu a zisku double, po záverečnom hvizde im na krk vešali medailu s bronzovým odleskom. Pre Prievidzu to bolo dokonalé zavŕšenie série, presne na deň pred troma rokmi sa radovali na Hornej Nitre z majstrovského titulu a teraz vypukla radosť z postupu do finále. „Je to veľký triumf, ideme do finále. S Interom očakávam podobné súboje, ale sme na nich pripravení. Oddýchneme si, zabudneme na túto sériu a pripravíme sa na tú ďalšiu,“ zakončil Johnson hodnotenie zápasu.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Levice:

Foto: Lukáš Droppan