• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

To najlepšie si na záver štvrťfinálových zápasov Slovenského pohára nechali hráči Levíc a Spišskej Novej Vsi. Divákom za obrazovkami poskytli atraktívny a vyrovnaný basketbal, v ktorom, ako už býva momentálne zvykom na strane domácich, rozhodli až posledné sekundy. Ich víťazná séria sa v tomto smere skončila, hosťujúci Delano Spencer poslal Rytierov po výsledku 89:86 na Final Four.

Patrioti síce vyhrávali po väčšinu minutáže, ale „Novovešťania“ otočili v správnom okamihu. Prvý polčas bol z oboch strán viac ofenzívny, ako defenzívny. Po palubovke sa lietalo a viac energie mal v tomto smere domáci celok, výsledkom bolo dvojciferné vedenie aj na polčase.

„Myslím si, že v úvode sme mohli lepšie zastavovať súpera. Treba zastaviť toho druhého od skórovania, to potrebujete, ak chcete vyhrať. Dostali sme sa z toho, vzchopili sme sa a bodovou šnúrou sme sa vrátili do zápasu. Všetko je to v konečnom dôsledku o tom, že treba dávať body a na druhej strane zastaviť súpera,“ prezradil na úvod pozápasového hodnotenia rozohrávač Spišiakov Delano Spencer.

Po prestávke sa už pridalo na intenzite a bojovnosti, čo bola voda na mlyn práve pre hostí. Postupnými krokmi sa hlásili do boja o víťazstvo a miestenku na záverečnom turnaji. V tomto smere excelovala hlavne dvojica rozohrávačov, vyššie spomenutý Spencer a Mário Ihring. Spoločne zaznamenala 55 z celkových 89 bodov tímu.

DSC 5454 

„Nedôraz, laxnosť a takou psychickou nestabilitou, ktorá nás ovplyvnila, či v obrane, alebo v útoku. Niektoré veci sme urobili tak, že si to musíme pozrieť, aby sme sa do budúcna mohli posunúť,“ zhodnotil tréner Levíc Michal Madzin dôvody stratenia výraznejšieho náskoku.

Záverečná štvrtina už bola tým pravým orechovým - veľké strely, obrovské nasadenie pod oboma košmi a skutočné boje o každú loptu. Spišská Nová Ves dostala v týchto chvíľach vedenie na svoju stranu, ale dve minúty pred koncom bol stav vyrovnaný - 84:84.

 DSC 5353

„Cítil som, že stretnutie malo takú intenzitu, ako keby išlo o zápas v play off. V tretej a štvrtej štvrtine sa z oboch strán bojovalo, padali ťažké strely. Na konci podľa mňa rozhodlo to, že sme zostali v kolektívnom poňatí hry. Premieňali sme náročné strely a dokázali sme zastaviť nejaký ten útok Levíc. V koncovke sme urobili správne rozhodnutia,“ zamyslel sa Spencer.

Práve Američan bol ústrednou postavou týchto chvíľ a napokon aj autorom víťaznej strely. Jeho spoluhráčom sa totiž podarilo zastaviť posledný útok Patriotov a následne na to mohla prepuknúť víťazná radosť. Ukončili totiž sériu víťazných koncoviek svojho súpera.

„Taký je šport a taká je momentálne aj liga. Snáď sa zase prikloní šťastie na našu stranu v ďalších stretnutiach,“ uviedol Madzin, ktorý dokázal vypichnúť po prehre aj drobné pozitívum: „Pozitívom možno je, že síce sme zápas prehrali, ale o dva dni je už iné stretnutie. My sa akurát musíme vo vnútri tímu z toho poučiť.“

 DSC 5496

Rytieri potrebovali po sérii menej presvedčivých výsledkov, toto víťazstvo ako soľ. Bonusom pre nich bolo to, že zvládli napínavú koncovku a odmenou miestenka na Final Four Slovenského pohára. O necelé dva týždne ich v Bratislave čaká v semifinále Prievidza.

„Veľmi dôležité víťazstvo pre nás. Výrazne sme ho potrebovali pre naše hlavy a aj telá, aby sme si vybojovali deň oddychu (úsmev). Skvelý triumf,“ dodal na záver Spencer.

Highlighty zo zápasu Patrioti - Rytieri:

Foto: Lukáš Droppan