• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj prvá kapitola semifinálovej série Spišských Rytierov s Iskrou Svit sa rozhodla v tretej štvrtine. S tým rozdielom, že „medvede“ mali po prvom polčase našliapnuté k dobrému výsledku, ale druhý polčas bol jasne v réžii „Novovešťanov“. Po výsledku 93:83 získali úvodný bod zverenci trénera Tea Hojča.

Ich rozbeh do stretnutia však bol mimoriadne pomalý, ukázalo sa to v prvom polčase, v ktorom sa nevedeli evidentne dostať do svojho rytmu. Svit na palubovke dominoval, veď viedol v druhej štvrtine aj o 18 bodov.

„Určite bola cítiť dlhá herná prestávka. Systém je taký, nevyhovárame sa na to. Zo začiatku nám nepadali strely, ani v obrane sme nerobili to, čo sme chceli. V prvom polčase nám Svit dával koše aj po rýchlych protiútokoch, čo je ich silná zbraň, padli im nejaké trojky. Cez prestávku sme si povedali, že treba byť agresívnejší v obrane. V druhom polčase sme sa vzchopili, hlavy sme dali do poriadku, dostali sme sa do zápasu a vybojovali sme si víťazstvo,“ zhodnotil duel rozohrávač Spišskej Novej Vsi Mário Ihring.

Polčasová prestávka všetko zmenila, na hosťujúcej strane sa rýchlo dostala do problémov s faulami trojica Saša Avramovič, Jakub Mokráň a Stanislav Baldovský. Keď sa k tomu pridali strelecké suchoty, tak domáci v priebehu pár minút otočili duel na svoju stranu. Jeden z prekvapivých lídrov Iskry bol Jakub Mokráň, jeho 26 bodov je novým kariérnym maximom v Niké SBL.

„Som sklamaný, že sa nám nepodarilo zvíťaziť. Mojich 26 bodov ma samozrejme teší, ale keďže sme prehrali, tak nemajú nejaký výnimočný význam. Mali sme šancu dostať sa do vedenia 1:0, ale druhú polovicu duelu sme nezahrali tak, ako sme chceli. Súper bol od začiatku nervózny, pomaly sa rozbiehali, chceli sme to využiť. Celkom sa to darilo, ale tretia štvrtina všetko zmenila. Zhoršili sme sa v obrane, súper sa chytil presnými strelami, nám sa už nedarilo ako dovtedy,“ vyjadril sa Mokráň.

7 

V domácich farbách sa totiž prebral Mário Ihring, v druhom polčase zaznamenal 19 z 26 bodov. Svoj štandard si pod košom uhrali Marko Stevanovič a Milan Nikolič, 18 bodmi prispel k výhre Delano Spencer. Práve tieto opory potiahli Spišiakov k vedeniu v semifinálovej sérii.

„Ja som sa tiež rozbiehal pomaly, uvedomoval som si, že mi prvé strely nepadli. Taký je šport, treba si veriť, aj keď to nejde. Je potrebné mať sebavedomie, nevzdávať sa a niekedy sa to otočí. To bol aj prípad tohto zápasu. Keď to nešlo, posúval som loptu spoluhráčom. Potom som sa snažil zlepšiť obranu a v súlade s tým, prišli aj úspešné strely v útoku. Padla mi tam jedna strela, ktorou som sa chytil. Nabral som sebavedomie a už to začalo ísť,“ prezradil Ihring svoj pohľad.

 8

Svit sa musel opäť vysporiadať s absenciou Roberta Bakera, ku koncu duelu prišiel aj o De'Seana Parsonsa. Šanca na výhru bola možno bližšie, ako sa na prvý pohľad zdá, to by však zverenci trénera Róberta Ištvánika nemohli prehrať druhý polčas o 22 bodov.

„Prvý zápas sme prehrali, séria sa však len začala. Chýbal nám Robert Baker, jeho schopnosti pod oboma košmi sa ťažko nahrádzali. Dúfam, že on, aj De'Sean Parsons sa dajú do stredy dohromady. Parsons opúšťal palubovku dosť otrasený, verím, že v ďalšom zápase nastúpi. Trochu si oddýchneme. Nastúpime s veľkým odhodlaním, spravíme maximum preto, aby sme stav série vyrovnali,“ uzatvoril Mokráň.

Highlighty zo zápasu Rytieri – Svit:

Foto: Barbora Klorusová