• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Bola to jedna z najvýraznejších prehier aktuálneho ročníka Niké SBL. O to viac prekvapujúcejšia, že ju inkasovali vo finále Spišskí Rytieri, ktorí mali v rukách možnosť ukončiť finálovú sériu s Patriotmi Levice. Defenzíva zverencov trénera Tea Hojča mala deň otvorených dverí, od súpera inkasovala až 102 bodov. Teraz sa mierny tlak presúva na ich plecia, domáce zaváhanie by totiž znamenalo vyrovnanie série.

Ak by sme to mali zhrnúť v skratke, tak „Novovešťania“ nemali v sobotu večer nárok. Poďme si však rozobrať duel na drobné. Mnohé sa ukázalo už v prvej štvrtine, ktorá sa skončila pre hostí 19:36. Tento vstup sa preniesol aj do ďalších minút, počas ktorých nenašli Rytieri ideálny recept na to, ako zastaviť súpera.

„Chcem pogratulovať Leviciam k víťazstvu, hrali super. My sme nevedeli zastaviť nič a nikoho, v útoku sme sa strašne trápili. Viem, ako to tu je, pretože som zažil takéto stretnutia, keď Levice pustíš k ich hre. S podporou fanúšikov je ich potom ťažké zastaviť. Veľakrát som to zažil, síce na druhej strane. Hráči stratili hlavu a koncentráciu, to všetko uľahčilo Leviciam,“ uviedol po zápase tréner Teo Hojč.

Jeho zverenci si vybrali vo finále slabšiu chvíľku, ako to bolo napríklad v zápase č. 2 semifinálovej série s Iskrou Svit. Útok Patriotov sa na nich valil a herný koncept sa rozsypal ako domček z karát. Každou štvrtinou sa manko len navyšovalo.

DSC 4879

„My sme sa dosť rýchlo dostali do problémov s faulami. Levice mali dosť trestných hodov a premenili otvorené strely. Dostali sa do pohody, ktorú sme my celý zápas nenašli. Súper bol na koni. My sme ešte niečo skúšali, ale Levice sa nenechali zlomiť. Nemali sme na to, aby sme zápas otočili,“ povedal sebakriticky tréner Spišiakov.

K tomu všetkému sa pridala aj frustrácia na strane hráčov, evidentná bola počas druhého polčasu. „Po prvé, treba chápať, že keď sa ti nedarí v zápase, niektoré veci ti nejdú podľa predstáv a strácaš koncentráciu, tak ideš len hlbšie a hlbšie. To by sme si nemali dovoliť. Stalo sa, hráči reagovali. Sú to len ľudia, majú svoje emócie a cítia veci, dobré aj zlé. Nie sú to roboti. Určite však musíme udržať väčšiu koncentráciu a nenechať sa ničím ovplyvniť. Treba byť koncentrovaní na to, aby sme na konci zápas vyhrali,“ myslí si Hojč.

DSC 5131

Prehra o priepastných 46 bodov síce na prvý pohľad nevyzerá vôbec dobre, ale tromfy majú stále v rukách Rytieri. Vo finálovej sérii vedú 2:1 a na domácej palubovke môžu využiť ďalší majstrovský mečbal. Nič však nebude zadarmo, ako sa mohli presvedčiť v Leviciach.

„Pre mňa osobne sa play off hrá na víťazstvá. Vedieme 2:1, hráme doma. Verím hráčom, že v stredu to bude vyzerať úplne inak a vyhráme. Máme na to, aby sme vyhrali. Z tohto stretnutia sa treba len poučiť a zlepšiť veci. Treba si dať pozor na veci, ktoré nás v tomto stretnutí trápili a neriešili sme ich dobre,“ dodal na záver kouč Spišskej Novej Vsi.

Foto: Lukáš Droppan