• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Lepší scenár ani nešlo napísať. Pred záverečným kolom základnej časti Niké SBL nebolo pri šiestich tímoch jasné, z akého miesta si to namieria do play off. Asi len veľký optimista čakal, že by sa kompletne mohlo pomiešať poradie. Ako to vnímalo Komárno, Lučenec, Inter, Spišskí Rytieri a Svit? Prinášame vám bezprostredné reakcie po dokonale chaotickom poslednom kole základnej časti.

Všetko odštartovalo pred televíznymi kamerami. Spišskí Rytieri sa po 72 hodinách vrátili na miesto, v ktorom chceli zabojovať o Alpsko-jadranský pohár. Nevyšlo to, družstvo skolila v nesprávnej chvíli črevná viróza. A v takmer totožnej zostave napokon nestačili ani na oslavujúcich Patriotov (72:94). „Bol to pre nás ťažký zápas, ale to sme aj očakávali. Prišli sme bojovať jeden za druhého, ale bohužiaľ sme v našej zostave na viac nemali, na ihrisku sme nechali všetko. Samozrejme, citeľne nám chýbali hráči do rotácie,“ zhodnotil stretnutie rozohrávač Rytierov Dalibor Hlivák.

Už keď bola oklieštená zostava Spišiakov na ceste domov, tak prišla správa, z ktorej sa nik z Rytierov nepotešil. Inter si poradil s Handlovou a úradujúci majster tak v prvom kole nebude mať výhodu domáceho prostredia. Ako minulosť ukázala, v sérii hranej na dve víťazstvá je to veľmi dôležitá vec. "Teraz tú situáciu už nezmeníme, niekedy rozhodne jeden zápas, ako to bolo aj v tomto prípade. Musíme sa teraz čo najlepšie pripraviť na prvý zápas na palubovke súpera,“ vyjadril sa 26-ročný basketbalista.

V Pezinku naproti tomu určite zavládla radosť, vzhľadom na okolnosti z predchádzajúcich dní. Aj „žlto-čiernych“ neskutočne ovplyvňujú hráčske straty. V mnohých prípadoch nie sú k dispozícii lídri tímu, ale kolektív, na čele s trénerom Olegom Meleščenkom preukázal obrovskú mentálnu silu. Odmenou je štvrté miesto, ktoré si vyslúžili hladkým triumfom nad Handlovou (76:61). 

DSC 9639

„Hrali sme aj o štvrté miesto, ale chceli sme sa aj naladiť dobrým výkonom v takmer kompletnej zostave pred play off. Bojovali sme, samozrejme sme chceli vyhrať. Ovplyvnilo nás odstúpenie Trevora Blondina. Dúfam, že bude na play off v poriadku. Beriem to tak, že napriek tomu, že sme hrali bez Džiugasa Slavinskasa a druhý polčas aj bez Trevora Blondina, tak sme ukázali, že vieme zabojovať. V Prievidzi som videl problém v zlom úvode, zápas sa už potom ťažko otáčal. Ale aj so 17-18 ročnými chlapcami, vieme vyhrať nad každým,“ vyhlásil pivot Interu Michael Fusek.

Nováčik z Komárna možno už ani sám nedúfal, že by sa po zaváhaní pod Tatrami, mohol vrátiť na druhú priečku. Svoju úlohu si proti Prievidzi bez problémov splnil (66:56). Následne čakal, ako to dopadne v Lučenci. Napokon zavládla u „diablov“ obrovská radosť a eufória. Výsledok tohto zápasu im prisúdil do prvého kola Handlovú.

„Je to pre nás veľká vec. Úprimne, som nesmierne šťastný a hrdý na túto skupinu hráčov a trénerov. Vedel som, prečo sem idem a teší ma, že som Komárnu pomohol k druhému miestu po základnej časti. Veľká vďaka patrí aj môjmu priateľovi Sašovi Avramovičovi, ktorý je 'basketbalovým doktorom' a svojou šialene úspešnou strelou za tri body nám pomohol,“ povedal playmaker Komárna Aleksandar Vlahovič.

Ak by sme mali hovoriť o naplnení, respektíve nenaplnení predsezónnych prognóz, tak Komárno ukázalo, že práca bez tlaku a aj také podceňovanie môže byť hnacím motorom. Všetko odštartovala najmä skvelá druhá štvrtina základnej časti a odmenou je návrat tradičnej basketbalovej bašty na pozície, na aké boli fanúšikovia dlhé roky zvyknutí.

 IMG 0953

„Všetko dobré, čo sme urobili, na to je teraz potrebné zabudnúť. Play off začína, je to nová súťaž. Toto všetko je pre nás veľkou motiváciou a z môjho pohľadu sme určite nepovedali posledné slovo. Zostávame pokojní, s nohami pevne na zemi a ideme krok po kroku,“ dodal Vlahovič.

Pre všetkých basketbalových fanúšikov zostalo to najlepšie na záver. Ofenzívne, dramatické, nervydrásajúce, ale aj nabité emóciami, to všetko prislúchalo k zápasu Lučenca so Svitom. „Pelikáni“ mali všetko vo svojich rukách, no v šialenej koncovke o to napokon prišli. „Zlý výkon z nášho pohľadu. Poučíme sa z toho. Asi sa to tak malo stať, aby sme do play off nastúpili so správnym nastavením. V ňom to chceme vybaviť,“ neskrýval sklamanie rozohrávač Lučenca Desure Buie.

Na strane Svitu sa opäť ozvala už legenda tejto súťaže - Saša Avramovič. Skúsený hráč Iskry si zase raz uchmatol pre seba moment zápasu, samozrejme, reč je o jeho víťaznom pokuse za tri body, ktorý obletel basketbalovým Slovenskom. Ten priniesol tímu tretie víťazstvo za sebou, zosadil Lučenec z druhého miesta a zároveň posunul Svit na šiestu priečku. A čo čert nechcel, práve táto dvojica narazí na seba v úvodnom kole play off.

„Pre nás je každá výhra dôležitá, to som povedal aj naposledy. Aj keby sme tento zápas prehrali, tak to bolo výborné stretnutie. Tretia výhra za sebou, pred začiatkom play off to dodáva veľmi dobrú náladu, ale najskôr si musíme oddýchnuť a pripraviť sa na stredu. Myslím, že ten kôš (pozn. buzzer beater) len potvrdil, že sme boli lepší. Je to kôš celého tímu,“ zhodnotil zápas Avramovič.

Foto: Facebook, Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan