• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Výhoda domáceho prostredia v prvom kole play off je niečo, čo často rozhoduje o tom, či je sezóna pred daný tím úspešná alebo neúspešná, pretože pred vlastnými fanúšikmi majú družstvá všeobecne lepšiu bilanciu. K 4. miestu sa výrazne priblížilo Komárno, po ofenzívnom finiši pretlačilo Inter Bratislava a celok z hlavného mesta poslalo na 6. pozíciu.

Na juh Slovenska sa opäť vracia basketbalový ošiaľ, ktorý si môžeme pamätať z predchádzajúcich rokov. „Diabli“ chcú nadviazať na nováčikovskú sezónu zakončenú ligovým bronzom, z tohto pohľadu robia k tomu potrebné kroky. A po stredajšom večeri sú blízko k tomu, aby play off začínali doma. „Ťažký zápas, od začiatku Inter premieňal strely a my sme naproti tomu strácali lopty. Problémom boli tiež chyby v obrane, z ktorých mohli dávať ľahké body. Nezlomili sme sa, zostali pokope, zabojovali a získali víťazstvo,“ uviedol k priebehu rozohrávač Komárna Demarkus Stuckey.

Boj o 4. – 6. miesto bol dlho zamotaný, tímy si často menili tabuľkové postavenie. Inter mal v stredu tromfy vo svojich rukách, v tretej štvrtine viedol už o 14 bodov, ale napokon ho, ako niekoľkokrát v tejto sezóne, zradila koncovka. „Bol to dobrý zápas, ktorý bol ako by už bolo play off. Oba tímy hrali fyzicky. Strata pozície samozrejme mrzí, ale Komárno bolo lepším tímom a zaslúžilo si vyhrať. Dve štvrtiny obaja nehrali tak, ako sú zvyknutí hrať, ale v tretej 10-minútovke sa Komárno dostalo veľmi rýchlo do problémov s faulami, čo ich možno dostalo mimo rytmus. My sme začali hrať agresívnejšie a premieňali sme strely,“ poskytol svoj pohľad na duel hosťujúci Jonas Zakas.

 H0I7647

V komárňanskom podaní sú silné závery už v podstate takou klasikou v tejto sezóne, vo väčšine prípadov z toho bol úspech a tak tomu bolo aj teraz na radosť domácich fanúšikov. Záverečnú štvrtinu vyhrali 24:8, celý zápas 79:73 a s veľkou pravdepodobnosťou si zaistili 4. miesto po základnej časti. Ústrednou postavou posledných minút bol práve Stuckey, celkovo zaznamenal v zápase 20 bodov.

„Všetko začalo od našej energie v obrane, keď sme Inter dokázali niekoľkokrát zastaviť. Z toho sme následne skórovali a hrali sme ako jeden tím. Čo sa týka mňa, tak asistent trénera mi povedal, aby som bol agresívnejší a tréner k tomu dodal, aby som našiel svoj rytmus. Spoluhráči ma nachádzali v dobrých pozíciách, prišli ľahké body, ja som si veril a prišiel obrat,“ zhodnotil Stuckey tieto okamihy.

 H0I7735

Z pohľadu Interu je jasné, z akej pozície pôjde do play off. Nič na tom nezmení ani prípadná výhra v záverečnom kole, pretože s Komárnom a Lučencom má horšiu bilanciu zo vzájomných stretnutí. O to viac môže mrzieť táto prehra, ktorá znamená, že „žlto-čierni“ obsadia v základnej časti 6. priečku. „V 4. štvrtine sme začali viac 'switchovať' a ako naposledy, tak aj teraz nás položil Stuckey, ku ktorému sa pridali aj ostatní. My sme nepremieňali svoje pozície ako v 3. štvrtine, za seba môžem povedať, že som robil hlúpe chyby a bol z toho úspech súpera,“ vyjadril sa Zakas.

„Diabli“ majú všetko výhradne vo svojich rukách, momentálne sú na 4. mieste a na záver základnej časti cestujú do Handlovej, pre ktorú to bude rozlúčka so sezónou 2022/2023. „Veľmi dôležitá výhra. Chceme si udržať výhodu domáceho prostredia do play off, pretože u nás hráme náš najlepší basketbal,“ dodal na záver Stuckey.

Foto: Karol Scholtz