• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po 12 rokoch sme sa v semifinále dočkali rozhodnutia v poslednom možnom zápase a diváci nielen priamo v hale, ale aj pri online prenose si ho mohli užiť so všetkým, čo k nemu patrí. Komárnu sa podarilo ušiť správnu taktiku, opäť niečím prekvapiť svojho semifinálového súpera a po ďalšej trojkovej paľbe postúpiť do finále. Spišským Rytierom sa tak rozplynul sen o finále a po 5 rokoch neuvidíme v boji o zlato nasadenú jednotku.

Často sa opakujúca téma, že sa tímy už po toľkých vzájomných stretnutiach nemajú čím prekvapiť, sa v tomto prípade nenaplnila. Komárno pripravilo niekoľko taktických zmien, ktorými rozhodne zaskočilo domácich Spišiakov. A od toho sa odrazilo už v úvode a ťažilo z toho v ďalšom priebehu. Výrazne im opäť pomohla streľba za 3 body, vďaka ktorej rýchlo nadobudli hernú pohodu a vedenie.

„Myslím si, že rozhodujúci zápas ako má byť. Hralo sa fyzicky do tela, rýchlo a oba tímy dali svoje maximum. Výborná atmosféra, ktorú vytvorili domáci a naši fanúšikovia, za čo im ďakujeme. Nastúpili sme s veľkou energiou a dobrou obranou, z čoho pramenilo aj v útoku naše sebavedomie. Sme šťastní, že sme na konci zápasu boli my tými, čo boli víťazmi,“ prezradil nám za hostí Samuel Volárik.

Domáci basketbalisti opätovne nezachytili úvod a na rozdiel od stredy, tak v tomto prípade nechali súpera veľmi rýchlo ujsť na dvojciferný rozdiel. Strelecky to bola solídna úspešnosť za 2 body, ale z diaľky to Spišiakom nepadalo. Navyše sa k tomu pridala nízka produktivita niektorých opôr, rýchly koniec Aarona Thomasa v zápase a zdravotný stav Patricka McGlynna, ktorý evidentne nastúpil s veľkým sebazaprením.

22

„Komárno malo dobrý zápasový plán. Využili naše chyby a ich hráči premieňali strely. Zaslúžia si kredit, majú kvalitných hráčov, hlavne legionárov. Stuckey, Gatling a Gašič premenili tie veci, ktoré mali. Hrať v play off skrz zranenia je súčasťou basketbalu. Nechcem, aby to ospravedlňovalo prehru, respektíve môj zlý výkon. Komárno bolo lepším tímom a zaslúžilo si vyhrať,“ uviedol McGlynn.

Jeho tím predsa len vykresal nádej na obrat a postupovú výhru, keď stiahol na rozdiel 5 bodov. Vtedy sa však preukázala skúsenosť a sebavedomie na komárňanskej strane, najmä od Luku Gašiča. Nekompromisne schladili nápor Rytierov a ustáli ťarchu rozhodujúceho stretnutia. „Bol to rozhodujúci zápas. Vedeli sme, že Spišská nám nenechá nič zadarmo. Mala kvalitu, ukázala ju, dotiahla sa a hrýzla, no my sme nespanikárili a strážili sme si náskok, ktorý sme udržali do konca. Sú to naozaj úžasné a silné emócie. Ja ďakujem našim fanúšikom, že merali takú cestu. Snažili sme sa, aby to stálo za to a vyšlo to,“ nešetril Volárik chválou.

26

História Niké SBL sa určite bude s odstupom času pozerať na to, čo by bolo keby. V tomto prípade, čo by bolo, keby sa McGlynn nezraní v závere zápasu č. 4. Doma to rozhodne nebol ten hráč, ktorý získal ocenenie pre MVP základnej časti, o čom hovoril len 1 premenený pokus z poľa. „Som toho názoru, že Komárno hralo v tomto stretnutí lepšie. Čokoľvek sme urobili zle, tak to potrestali. Boli sme nasadenou jednotkou, boli prirodzene očakávania, ktoré sme nenaplnili. Vyhrali sme však mnoho zápasov a dokázali mnoho skvelých vecí,“ myslí si rozohrávač Spišiakov.

Po 5 rokoch tak neuvidíme vo finále nasadenú jednotku a podľa všetkého vôbec prvýkrát sa v histórii našej najvyššej súťaže sa stalo, že o majstrovský titul si nezahrá ani nasadená jednotka, ani dvojka. Namiesto toho nás čaká „južanské“ derby Levíc s Komárnom. BC Komárno tak ani vo svojom druhom roku nezostane s prázdnymi rukami, klubu a tímu sa podarilo postúpiť o poschodie vyššie. Premiérové finále bude mať špeciálnu príchuť pre Samuela Volárika, so spoluhráčmi sa postaví svojmu bývalému tímu.

„Pre klub a mesto je to skvelá reklama. Myslím si, že môžem povedať, že aj úspech. V druhej sezóne si ako nový klub zahrať finále, je naozaj skvelá vizitka. Čakajú nás Levice, ktorú sú určite favoritom série, ale my sa ideme pobiť. Predsa len, nikto nepočítal s tým, že by sme vyhrali semifinále so Spišskými Rytiermi. Pre mňa osobne je to skvelý pocit,“ dodal na záver hráč Komárna.

Foto: Barbora Klorusová