Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Krajské derby medzi MBK SPU Nitra a BK Levickí Patrioti prinieslo podľa očakávania výhru zverencov Tea Hojča. Tí však museli zvýšiť v druhom polčase obrátky, pretože „corgoni“ nemienili predať kožu ľahko.

V prvom polčase to ani na palubovke nevyzeralo, že sa stretol tretí tím tabuľky s posledným. Nitrania totiž chceli prelomiť dlhé čakanie na víťazstvo, čo sa im aj dlhú dobu darilo. „V prvom polčase sme hrali dobre, ale potom sme nevstúpili na palubovku s takou energiou, ako počas prvých dvadsiatich minút. Dovolili sme Leviciam dostať sa do náskoku, my sme boli nepozorní, strácali sme lopty,“ povedal po zápase domáci Kenneth Rhymes. Zverenci trénera Ľubomíra Urbana opäť ukázali herný progres, po piatich minútach vyhrávali nad Levicami dokonca 15:5 a len vďaka nepochopiteľným stratám a chybám prehrávali po prvom polčase tesne 37:42. „Nebol to pre nás jednoduchý zápas. V prvom polčase sme mali problémy, ale po prestávke sa realizovalo to, na čo sme sa počas prestávky v šatni dohodli. Výsledok bol napokon na našej strane. Prvých 20 minút bolo podobných ako v Spišskej Novej Vsi, trochu nás to zväzovalo. Dohodli sme sa však, že podobný priebeh sa nemôže zopakovať,“ zamyslel sa nad priebehom hosťujúci pivot Igor Josipovič.

O to viac mohol domácich mrzieť priebeh tretej štvrtiny, Patrioti sa totiž stihli dostať za dve minúty do dvojciferného vedenia, aby ho zveľadili až na viac ako 20-bodový rozdiel ešte pred záverečnou periódou. Úspešnosť streľby, nasadenie a chuť po víťazstve, to hralo všetko do karát zverencom trénera Tea Hojča. „Viac sme sa začali sústrediť, začali sme hrať tvrdšie, rýchlejšie a výsledok sa dostavil. Prvých päť minút sa ukázalo ako dôležitých, vykonali sme svoju úlohu a vyhrali,“ myslí si Josipovič. Nitrania nezvládli ofenzívne preteky, hlavne streľba za tri body im nevychádzala. Z trinástich pokusov nepremenili ani jeden. „Minuli sme mnoho otvorených striel, treba ich premieňať,“ vyjadril sa stručne a jasne Rhymes.

Záverečná štvrtina sa už tým pádom iba dohrávala, možnosť dostali na oboch stranách všetci hráči. Levických fanúšikov možno trochu mrzelo neprekonanie stobodovej hranice, ale dva body stačili na ich radosť. „Dobré je, že sme si všetci zahrali, pretože tak každý naberie trochu sebavedomia. Potrebujeme totiž energiu, mať každého hráča zdravého. Ďalší zápas nás čaká až v stredu, dovtedy musíme však tvrdo trénovať,“ dodal Josipovič. Séria nitrianskych prehier číta už trinásť zápasov, ale pod trénerom Urbanom to už nie sú tak ľahko vybojované víťazstvá pre súperov, s čím súhlasí aj Rhymes: „Musíme niečo vymyslieť, nečakajú nás ľahké zápasy. Cítim od neho väčšiu dôveru, tréningy sú oveľa intenzívnejšie, venujeme sa detailom našej hry.“ Ľahké to mať nebudú, podľa zákulisných informácií bol duel s Levicami posledným pre najlepšieho strelca tímu Filipa Pejoviča, ktorý sa rozhodol skončiť na vlastnú žiadosť.

Foto: Lukáš Droppan