• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Interu Bratislava síce prišli počas týždňa o víťaznú sériu, ale do roku 2017 idú aj naďalej s domácou neporaziteľnosťou. Osmička „žlto-čiernych“ sa totiž zomkla a napokon zvíťazila v šlágri 21. kola nad Prievidzou 91:86.

Trénerovi Interu Oliverovi Vidinovi chýbala už dlhšie zranená podkošová dvojica Barač – Nuhanovič, ku ktorej sa po prehre v Leviciach pridal aj Salih Nuhanovič. Podkošovú hru však dokázali nahradiť agresívnou obranou, ktorá napokon slávila úspech. „Ak chcete byť majster, tak musíte ísť do zápasu s akýkoľvek tímom. Veľmi je totiž dôležité, akých hráčov máte. Keď sa trénuje tak, že každý jeden hráč vie priniesť tímu výhodu, tak potom vôbec nie je dôvod na obavu. Dúfam, že v novom roku nás budú obchádzať zranenia,“ povedal po víťazstve Vidin.

Dôležitosť a vážnosť zápasu bolo cítiť na palubovke už od prvého dotyku s loptou, oba tímy sa striedali v lepších a horších pasážach. Raz boli na koni Prievidžania, neskôr ich vystriedali hráči Interu. Takýmto tempom prebiehal zápas po väčšinu minút. „Obrana, celý zápas sme nebránili, čo bol aj dôvod našej prehry. V sezóne ukazujeme dobrú obranu, ale toto nebol náš deň. Nedokázali sme súpera zastaviť, keď to bolo potrebné. Inter je dobrým tímom, trestá akúkoľvek chybu v obrane. To sa im darilo aj proti nám. V štvrtej štvrtine sme urobili niekoľko chýb, z ktorých každú dokázali potrestať,“ zhodnotil zápas rozohrávač hostí Reger Dowell.

Ako sa dalo očakávať, o víťazovi sa rozhodovalo až v samotnom závere. Niečo vyše šesť minút pred koncom dostal Bílik svoj tím do vedenia, čo sa napokon ukázalo ako rozhodujúce. Interistom padli v priebehu minúty dve dôležité trojky z rúk Kozlíka a Vlahoviča, ktoré zároveň zlomili odpor úradujúceho majstra. „Myslím si, že toto víťazstvo je pre nás veľmi dôležité. Sami sebe sme dokázali, že dokážeme hrať vyrovnaný zápas s Prievidzou. Už u nich sme ho hrali, mali sme tam šancu vyhrať, ale dve minúty pred koncom im padli trojky. Hlavným dôvodom nášho víťazstva bolo, že sme všetci zabrali. Nielen hráči na ihrisku, ale aj tí čo boli na lavičke. Bola tam energia, viac sme chceli. Obrana bola výborná, v prvom polčase sme donútili súpera k trinástim strateným loptám. Keď sa nám nedarila streľba, tak sme boli na útočnom doskoku. Bojovali sme jeden za druhého.  Som strašne hrdý na chlapcov. Dokázali, že majú charakter. Nik ma neprekvapil, všetci hrali dobre. Každý deň s nimi robím, viem čo dokážu,“ uviedol tréner Interu, ktorý sa pochvalne vyjadril aj o úrovni stretnutia: „Súhlasím s Jonesom, že úroveň tohto zápasu sa vyrovnala stretnutiam Európskeho pohára FIBA. Všetkých treba pochváliť, Prievidza hrala dobrý basketbal, nevzdávala sa. Dokazujú, že tam kde sú, tak sú oprávnene.“

Úradujúci majster prišiel v závere kalendárneho roka o víťaznú sériu, ktorá však môže byť povzbudzujúcim faktorom pred stretnutím Európskeho pohára FIBA na palubovke belgického Antverpu. „Myslím si, že je to užitočná lekcia pred stretnutím v Antverpách. V Európskom pohári FIBA sa nám celkom darí, ale zápas s Interom nás dostal späť do reality. Stále nie sme na našom maxime, ktorého sme schopní. Táto prehra nás môže motivovať k tomu, aby sme tvrdšie trénovali a boli lepším tímom,“ myslí si Dowell. Inter si môže trochu oddýchnuť a dať sa dokopy, najbližší duel ho čaká v piatok 6. januára, v predohrávke 23. kola zvedú súboj o prvenstvo doma s Košicami. „Zápas s Košicami je pre nás veľmi dôležitý, chceme ho vyhrať. Dúfam, že keď pôjdeme do toho s takou náladou a takým srdcom, ako proti Prievidzi, tak urobíme veľa,“ zamyslel sa nad súbojom tréner Vidin.

Highlighty zo zápasu Inter – Prievidza:

Foto: Vladimír Dorňák