• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Víťaz základnej časti KB Košice získal prvý štvrťfinálový bod po dramatickom boji. Handlová bola blízko k triumfu na ich palubovke, ale „býci“ napokon zvládli koncovku a zápas vyhrali 84:82.

Košice sa ujali vedenia v sérii 1:0, ale víťazstvo sa rodilo ťažšie, ako sami pred zápasom očakávali. V zápase totiž dlho ťahali za kratší koniec. „K víťazstvu nám chýbalo aj trošku športového šťastia. Celý zápas sme hrali dobre, viedli sme, vychádzali nám rýchle protiútoky. V závere rozhodovali detaily, nejaké nepremenené pozície. Za súperom sme zaostávali aj v doskakovaní a nepremenili sme sedem trestných hodov. To sú všetko faktory, ktoré v takýchto vyrovnaných dueloch rozhodujú,“ hovoril po zápase pivot Handlovej Peter Sedmák.

Tím z Hornej Nitry mal lepšie štatistiky vo viacerých ukazovateľoch, ale na kolená ich zrazila vlastná nedisciplinovanosť. Svojmu súperovi povolili o 13 trestných hodov viac a sami mali na konte o dvanásť faulov viac. „Bol to už taký skutočný play off zápas, kde sa hrá naozaj až do poslednej sekundy a rozhodujú maličkosti. My sme od začiatku zápasu dali šancu Handlovej. Hostia pochopili, že s nami môžu hrať vyrovnanú partiu a skoro sa nám to vypomstilo. Prvú štvrtinu vyhrali o sedem bodov. Počas duelu sme si museli dávať pozor na každú chybu, lebo sa nám mohli ešte viac výsledkovo vzdialiť. V druhom polčase sme sa zlepšili, viac striel nám padlo do koša a postupne sme výsledok vyrovnali. V poslednej desaťminútovke sme konečne získali mierny náskok. Som rád, že sme ho udržali až do konca,“ hodnotil duel domáci kapitán Michal Baťka.  

Handlovej v zápase vychádzala streľba spoza trojkového oblúka. Mala 14 úspešných pokusov, zatiaľ čo Košice iba šesť. „Nemôžem povedať, že by to bola vyslovene naša taktika. Niekedy nám vyjde viac presných striel, niekedy menej. V nedeľu sa nám však v tomto ukazovateli darilo. Nevyšlo nám však odstavovanie súperových hráčov, mali sme málo doskokov a aj preto sme prehrali. Videli sme však, že s Košicami sa dá hrať, tešíme sa už na domáci zápas, kde nás prídu povzbudiť naši fanúšikovia. Dúfam, že ešte túto sériu zdramatizujeme,“ vyslovil želanie Sedmák.

Košice síce zvíťazili s Handlovou vo všetkých doterajších zápasoch v sezóne, ale nedeľa ukázala, že tabuľkové postavanie nehrá v play off úlohu. „Handlová nám ukázala, že nemôžeme nechať nič na náhodu. Musíme hrať trochu tvrdšie, viac bojovať ako v prvom play off zápase. Vedieme 1:0, súper môže byť trochu nervóznejší ako my. Na nás teraz je, aby sme to dokázali využiť,“ neskrýval odhodlanie Baťka.

Čo ukázal zápas: Väčšie trápenie víťaza základnej časti s ôsmym tímom ako sa čakalo. Košice zaostali najmä v streľbe trojok. V tomto ukazovateli ich Handlová prestrieľala o osem úspešných pokusov. Naopak dominovali v doskokoch pomerom 49:34. Handlová musí naopak vylepšiť streľbu trestných hodov, v ktorej mala len 53% úspešnosť (7/15).

Foto: Peter Jesenský