• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Scenár takmer ako cez kopirák, asi tak možno charakterizovať súboj medzi Komárnom a Prievidzou. Hostia vyhrávali po väčšinu času, ale spokojnejší boli na konci domáci basketbalisti. Výsledok 67:63 priniesol „obuvníkom“ vedenie 2:0 v štvrťfinálovej sérii.

Asi málokto po prvej štvrtine čakal, že Komárno zvíťazí aj druhýkrát za sebou. Ale poďme po poriadku, prvé štyri body v zápase dala Prievidza, na čo odpovedalo Komárno 5-bodovou sériou. To bolo však na dlhú dobu v podaní domácich všetko. Zverenci trénera Ryana Pannoneho sa chytili strelecky aj herne, rýchly basketbal im priniesol šnúru 16:0. Rezultát? 21:7 po prvej štvrtine a len jeden úspešný pokus za dva body na strane Komárna.

„Asi sme moc chceli, vyriešiť to najlepšie už v prvej štvrtine. To sa v play off nestáva, tam sa hráva 40 minút, niekedy aj viac. Dohodli sme sa totiž na úplne niečom inom a robili sme úplne niečo iné. To bol aj hlavný dôvod toho, prečo sme tak zle hrali. Po prvej štvrtine zostáva ešte 30 minút, v tretej a štvrtej štvrtine by už ten čas bol oveľa kratší. Prievidza vstúpila s veľkou energiou, to sme však mali byť my po sobotňajšom víťazstve,“ odprezentoval svoj názor rozohrávač Komárna Nenad Miloševič.

V ďalšom úseku sa už sily vyrovnávali, domáci hráči dokázali stiahnuť manko na prijateľný jednociferný rozdiel. Prievidzi naopak prestalo padať, ale prvý polčas napokon vyhrali 36:30. „Komárno je dobrý tím, v základnej časti sme tu ani raz nevyhrali, ale vedeli sme, že majú kvalitu. Jedna vec, ktorú nerobíme dostatočne dobre je, že nehráme rýchlo. Obvykle hráme rýchlo, dávame veľa bodov, ale v týchto dvoch zápasoch sme veľa bodov nedali. Pod košom sú tvrdé súboje, ktoré prechádzajú. To by však tak malo byť na oboch stranách. Nič nedostanú ľahko,“ vyhlásil prievidzský pivot Ryan Martin.

Po prestávke už nastal patričný boj o každú loptu, nechýbali tomu emócie, nasadenie ani tvrdosť. „V druhom polčase sme ako keby narazili na stenu. Niekde na palubovke je jasná výhoda, ale zatiaľ sa neukazuje. Stále sú však pred nami ešte tri zápasy,“ zamyslel sa hráč Prievidze. Body pribúdali len pomaly, to však hralo do karát Komárnu. Zlom prišiel v 24. minúte, kedy Miloševič vyrovnal skóre zápasu na 38:38. „Chytili sme trochu náš rytmus, vyviedli nás trochu z miery zónou. Keď bolo treba, tak sme dali koše. Justin Jackson chytil veľmi rýchlo päť faulov, citeľne nám chýbal na doskoku, ale bojovali sme. Mali výškovú prevahu, ale posledných 15 minút sme bojovali, hádzali sme sa a robili sme všetko preto, aby sme vyhrali,“ povedal „Nešo“.

Od tohto momentu sa prelievalo vedenie zo strany na stranu, aj preto sa išlo do poslednej časti za vyrovnaného stavu 44:44. Tam to chvíľkovo vyzeralo, že koni je Komárno, ale Prievidza nepovedala ešte posledné slovo. Päť minút pred koncom viedli hostia 54:52, lenže koncovka im opäť nevyšla podľa predstáv. Ku skúsenej dvojice Saša Jankovič a Nenad Miloševič, sa z lavičky pridal Troynell Adams. Tieto tri postavy a spolu s nimi aj Lukáš Hoferica sa postarali o to, že výhra zostala na juhu Slovenska. „Myslím si, že sa stretli dva veľmi dobré tímy s úplne odlišným basketbalovým štýlom. Oba celky majú fantastických fanúšikov, myslím si však, že naši sú o čosi lepší. Zápas sa vyvíjal podľa toho, ako chcela Prievidza hrať. Pretože sme začali zle, ani nie tak v obrane, ale z útoku sme stratili sebaistotu v obrane. Robili sme zlé riešenia v útoku, horšie sme strieľali, vôbec sme sa nedržali toho, čo chceme hrať. Z toho sme začali byť nervózni, prehrávali sme v jednej chvíli o 15 bodov. Ak chceme byť v treťom zápase úspešní, tak toto sa nemôže stávať. My musíme byt tí, ktorí budú kontrolovať zápas a diktovať tempo. Toto môže byť cesta k úspechu. Musíme byť koncentrovaní od začiatku, nedovoliť takúto dramatickú koncovku. Zvládli sme to však, sebaistota ide hore,“ uviedol svoj názor hráč Komárna.

Karty sú teraz rozdané jasne, „obuvníci“ sú krok od postupu do semifinále, Prievidza pod veľkým tlakom. Prípadná ďalšia prehra môže znamenať predčasný koniec sezóny a sklamanie po výbornom treťom mieste v základnej časti. „Ak mám byť úprimný, tak ja tlak necítim. Cítim totiž, že sme lepším tímom. Keď sa vrátime k nášmu štýlu basketbalu, tak tlak bude potom na nich. Síce je 0:2 v sérii a vyzerá to tak, že tlak je na našej strane, ale oni musia vyhrať. Ak vyhráme jeden zápas, potom vyhráme ďalší a všetko sa zmení. Teraz nemáme čo stratiť, takto to vidíme teraz my,“ vyhlásil Martin.

Výhodou Komárna je zatiaľ kvalitnejšia rotácia, v druhom stretnutí totiž potiahli tím prevažne hráči z lavičky. „Musíme zregenerovať, mali sme trochu iné minúty v tomto zápase. To je dobrá vlastnosť tohto tímu, že každý je nahraditeľný a druhý vie potiahnuť. Treba sa dohodnúť na určitých veciach, ktoré budeme plniť a uvidíme, ako sa bude vyvíjať zápas,“ dodal na záver Miloševič.

Čo ukázal zápas: Asi najľahšie by bolo možné charakterizovať ako deň a noc. Komárno malo len šesť úspešných pokusov za dva body, Prievidza dvadsať. Za tri body desať úspešných pokusov domácich, u hostí len štyri. Z čiary trestných hodov vyťažili „obuvníci“ o 14 bodov viac. Body spod koša – 10 vs. 34, body lavičky 43 vs. 22.

Hráči zápasu: Kľúčové okamihy zvládol bravúrne, Nenad Miloševič vyťažil zo zápasu 17 bodov, 2 doskoky a 3 asistencie. Najväčšie problémy robil komárňanskej obrane Michael Fusek, autor 10 bodov a 7 doskokov.

Highlighty zo zápasu Komárno – Prievidza:

Foto: Vladimír Králik