• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tradičné derby Komárna s Levicami prinieslo zatiaľ jeden z najlepších duelov nového ročníka SBL. Výborná atmosféra, skvelé individuálne výkony a dramatická bitka až do záverečných sekúnd. Víťazne z nej nakoniec vzišiel úradujúci majster, po výsledku 95:83 natiahol víťaznú šnúru už na tri zápasy.

Južanské derby opäť raz nesklamalo, na svoje si museli prísť aj nestranní diváci. Repríza minulosezónneho semifinále totiž priniesla zaujímavú zápletku. „Obuvníkom“ patril úvod, už po troch minútach viedli 11:2 a dlho držali misky váh na svojej strane. V defenzíve nútili súpera k ťažkým strelám, v útoku sa ľahko presadzovali pod košom, respektíve po strelách za tri body. Levice sa opäť raz museli doťahovať, čo sa im aj priebežne darilo. „Vedeli sme, že nás čaká ťažký zápas. V Komárne je to pre nás trochu špecifické, odkedy som tu, tak to vnímam ako derby. Pripravovali sme sa na toto stretnutie rovnako zodpovedne, ako na každý iný duel. Išli sme sem s cieľom hrať našu hru a pobiť sa o víťazstvo, čo sa nám podarilo. Budeme sa však musieť vyvarovať takýchto začiatkov. Nie vždy sa nám totiž môže podariť vrátiť sa do zápasu, ak nám súper ujde na začiatku. Samozrejme, sme si toho vedomí a budeme sa to snažiť napraviť. Začiatky nevypúšťame, vždy ideme naplno. Verím, že sa to zmení,“ povedal bezprostredne po zápase rozohrávač hostí Šimon Krajčovič.

Komárnu však patril prvý polčas (46:42), úspešne dokázali odrážať tlak súpera a držať si niekoľkobodové vedenie. Hlavne základná päťka sa starala o väčšinu bodovej produkcie tímu. „V našom tíme bolo cítiť, že sa jedná o derby. Následne to bolo už od úvodu vidieť aj na palubovke. Išlo o skvelý duel, v ktorom sme si mohli porovnať našu kvalitu so súperovou. Bolo cítiť veľkú intenzitu v zápase. Výborná atmosféra, každý šiel do toho naplno. Rád hrám takéto zápasy, ktoré sú ťažké,“ vyjadril sa hráč Komárna Jamal Hunter.

Karta sa začala obracať až na prelome tretej a štvrtej štvrtiny. Dovtedy mali bližšie k dvom bodom zverenci trénera Andrása Vavru, no postupne sa začala prejavovať väčšia skúsenosť na strane Levíc. Veľkú zodpovednosť zobral na svoje plecia Krajčovič, aj s jeho výrazným prispením vstupoval úradujúci majster do záverečnej časti za stavu 70:67 vo svoj prospech. Patrioti už napokon nepripustili žiaden obrat, k slovenskému reprezentantovi sa pridal totiž aj Steven Davis, autor 24 bodov a tretie víťazstvo za sebou sa stalo realitou. U Levíc zatiaľ platí formulka zlý začiatok, dobrý koniec. „Každý išiel do toho ešte tvrdšie, hralo sa fyzicky, prišlo mnoho fanúšikov na oboch stranách. Myslím si, že si diváci užívali zápas. My sme si to tiež užili. Ak by to takto pokračovalo do konca sezóny, tak by som pokojne zobral horší začiatok a víťazstvo na konci (úsmev). Nemôžeme si však dovoliť takto hazardovať so začiatkami zápasov, aby sme my museli dobiehať,“ uviedol Krajčovič.

Komárno si nechalo svojho stredajšieho rivala niekoľkokrát výraznejšie bodovo ujsť, ale ešte necelé štyri minúty pred koncom prehrávalo len rozdielom jediného koša – 78:80. Potom už však prišlo k vyfaulovaniu niektorých hráčov základnej päťky a „obuvníkom“ nezostali sily na zvrátenie duelu na svoju stranu. „Levice sú náročným súperom, majú veľmi dobré družstvo. My sme hrali dobre do konca tretej štvrtiny, v záverečnej časti sme nevedeli hrať tak, ako v predchádzajúce časti. Nešlo nám to v útoku, upustili sme od kolektívnej hry v prvom polčase. Myslím si, že v kľúčových okamihoch rozhodujú aj skúsenosti. Ukázalo sa to hlavne v poslednej štvrtine,“ myslí si Hunter.

 

Príjemným prekvapením aktuálneho ročníka sú výkony Šimona Krajčoviča, svoje kvality opäť preukázal aj na juhu Slovenska. Do zápasu opäť naskakoval z pozície lavičkového hráča, za niečo vyše 17 minút však stihol zaznamenať 16 bodov, 5 doskokov, 6 asistencií, 2 zisky a 9 plusových faulov. Jasne vyčnieval aj v štatistike plus/mínus bodov, kde mu svietila hodnota +27 (najvyššia spomedzi všetkých aktérov zápasu). „Je ešte len začiatok, ale dúfam, že to takto bude pokračovať. Snažím sa plniť to, čo odo mňa tréner a tím vyžaduje. Ide mi o to, aby som splnil svoju úlohu v družstve a čo najviac pomohol tímu k víťazstvu. To je moja robota, moja úloha. Priniesť z lavičky čerstvý vietor, ak sa chalanom na začiatku trochu nedarí. Budem sa snažiť plniť svoju úlohu najlepšie, ako viem,“ dodal na svoju adresu rozohrávač Levíc.

Spolu s jeho spoluhráčmi sa radoval už z tretieho ligového víťazstva v rade, triumfom v Komárne odštartoval náročnú sériu zápasov. „Dva body sú dva body. Je vždy ťažšie hrať u súpera, každý sa lepšie cíti doma. Ceníme si to, ale nemôžeme dlho oslavovať, v sobotu nás čaká ďalší ťažký zápas vonku,“ vyhlásil Krajčovič. Komárno naproti tomu zaznamenalo druhú prehru za sebou, premiéru pred domácimi fanúšikmi si určite predstavoval inak. Čo sa musí podľa Huntera zlepšiť na hre „obuvníkov“? „Musíme hrať naplno celých 40 minút a viac sa koncentrovať, hlavne v koncovkách zápasov,“ odpovedal na záver americký basketbalista.

Čo rozhodlo: Úspešnosť premieňania pokusov, Komárno síce malo na svojom konte o osem pokusov viac, ale celkovo mali o 14 percent horšiu úspešnosť. K tomu si treba pridať aj vyššiu bodovú produkciu levickej lavičky (28 vs. 17 bodov), ktorá bola tiež kľúčovým prvkom zápasu.

Kto zaujal: Veľmi solídne čísla si na svoje konto pripísal Jamal Hunter, v zápase sa prezentoval 12 bodmi, 10 doskokmi a 3 asistenciami. U hostí vyčnieval sa k Šimonovi Krajčovičovi pridal aj Steven Davis, autor 24 bodov a 4 doskokov.

Highlighty zo zápasu Komárno – Levice:

Foto: Lukáš Droppan