• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už len jeden tím zostal v SBL-ke bez prehry. Lučenec si opäť postrážil domácu palubovku a zase raz na nej predviedol útočný uragán. Stovka proti Interu Bratislava len tesne odolala, „Novohradčania“ s veľkou chuťou a po kolektívnom výkone zvíťazili nad bratislavským celkom 98:77.

Určite sa bolo opäť na čo pozerať, oba celky predvádzali ofenzívny a behavý basketbal. Zo začiatku to viac vyhovovalo „žlto-čiernym“, no postupne sa misky vás presunuli na stranu domácich hráčov. Po prvej štvrtine ešte vyhrávali hostia, ale v ďalšom priebehu už dominovali „Novohradčania“.

„Nešli sme do koša, ako tím sme priveľa strieľali za tri body. Zmenili sme to, že sme išli aj do koša, plus sa k tomu pridala agresívnejšia obrana. Zápas sa začal lámať v tretej štvrtine. V útoku sme hrali múdro, súpera sme v obrane nútili k ťažkým strelám. Bol to vynikajúci zápas. Inter v každej štvrtine tvrdo bojoval a nevzdával sa,“ zhodnotil prvý polčas rozohrávač Lučenca Dominique Hawkins.

Pre výrazne omladený a obmenený Inter bol žreb na úvod sezóny nekompromisný. Najskôr Spišskí Rytieri, následne Patrioti Levice a teraz Lučenec. Všetko družstvá, ktoré ašpirujú na najvyššie pozície. Z tohto pohľadu veľká škola pre zverencov trénera Alberta Blanca Vilu, no fyzicky ťažké zápasy sa podpísali na výkone Bratislavčanov v Lučenci.

„Zápas bol náročný, hralo sa vo veľkom tempe. Myslím si, že najväčší rozdiel bol v štýle hry, Lučenec hrá veľmi agresívne, atleticky a dopĺňa to dobrou streľbou z diaľky. Problém bol, keď sme už neboli schopní vyrovnať sa s tlakom a energiou. Postrácali sme zopár lôpt a umožnili sme, aby začali behať a cítiť sa dobre. Je náročné vyrovnať sa atletickosti a fyzičnosti Lučenca. Akonáhle sme robili chyby, tak ich trestali rýchlymi protiútokmi. Keď sa dostali do pohody, tak už ich bolo ťažké zastaviť aj z diaľky,“ zamyslel sa hosťujúci krídelník Maurizio Galata.

DSC 0229

Lučenec zatiaľ predvádza zaujímavý basketbal, trénerovi Petrovi Jankovičovi sa podarilo zložiť družstvo, ktoré sa opiera o kolektívne poňatie hry a tiež o jeden dôležitý faktor - v každom zápase mu herne môže „vyletieť“ niekto iný. To sa presne udialo proti Interu, proti ktorému zahviezdil Dominique Hawkins. Pre amerického rozohrávača to je štvrtá profesionálna sezóna, postupne sa v nej stotožňuje so slovenskou ligou. 

„Myslím si, že sa prispôsobujem európskemu basketbalu celkom dobre. Môj tréner mi pripravuje správne signály a moji spoluhráči hrajú výborný basketbal. To všetko mi to oveľa viac uľahčuje,“ prezradil s 27 bodmi najlepší strelec zápasu.

Kým ešte do polčasu prehrával Inter jednociferným rozdielom (32:41), tak v tom druhom už mal jasne navrch domáci celok. Trestanie strát a body po rýchlych protiútokoch, to boli hlavné faktory, ktoré sa podpísali na konečnom výsledku. „Žlto-čierni“ tak majú po 3 zápasoch bilanciu 1-2, mrzieť ich v tomto smere môže koncovka duelu s Levicami.

DSC 0101

„V prvých troch zápasoch sme ukázali, že basketbal hrať vieme. Keď hráme podľa predstáv, tak dokážeme hrať vyrovnanú partiu aj proti top tímom. Podľa mňa je našou misiou to, aby sme odovzdali čo najviac skúseností našim mladíkom a pomohli im sa zapracovať do profesionálneho basketbalu. Na výsledok, či to robíme správne, si ešte budeme musieť počkať, ale myslím si, že chalani odvádzajú dobrú robotu. Som spokojný s tým, ako sa zhostili šance, ktorú dostali. Potrebujeme sa zlepšovať a tvrdo pracovať na tom, aby sme boli ešte viac konkurencieschopný. Musíme sa naučiť občas prijímať tvrdé porážky, ktoré sú súčasťou života a pokračovať v nastolenej ceste, ktorá má zmysel,“ povedal Galata.

Tím z juhu Slovenska sa po sobote dostal na čelo tabuľky a zostáva posledným družstvom, ktoré ešte neokúsilo chuť prehry. Po tuho vybojovanom triumfe v Prievidzi, doma opäť potvrdil svoj potenciál. Aktuálne je najofenzívnejším kolektívom ligy, doma im len tesne ušla druhá stovka v sezóne.

„Znamená to pre nás veľa. Kontrolujem hry a moji spoluhráči sú so mnou na rovnakej vlne. Každý na súpiske je rovnako dôležitý. Máme odlišné úlohy, ktoré nás zatiaľ vedú k víťazstvám,“ dodal Hawkins k doterajším výsledkom Lučenca.

Highlighty zo zápasu Lučenec - Inter:

Foto: Lukáš Droppan