• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Najlepšia odpoveď na nevyrovnané výkony z predchádzajúcich týždňov, Levičania predviedli na Spiši sebavedomý a kolektívny výkon. Keď sa k tomu pridala navyše nesmierne vysoká úspešnosť za tri body, tak výsledkom bol koniec víťaznej série Rytierov a zároveň ich prvá prehra doma v sezóne.

„Novovešťania“ pri tom nezačali vôbec zle, hrali si svoju hru a už po počas úvodnej štvrtiny ich to doviedlo k vedeniu o 10 bodov. Patrioti mali problémy preniknúť do ich hry, no postupne nachádzali cestu. Dôležitý bol v tomto smere záver prvej a začiatok druhej štvrtiny. Levice dokázali za 5 minút kompletne zmazať manko a za vyrovnaného stavu sa začal úplne iný zápas. Pomohli im aj mierne zmeny v základnej zostave, ktorými pravdepodobne zaskočili súpera.

„Bol to výkon s energiou a bojovnosťou. Pomohla nám vysoká úspešnosť streľby, čo nám ešte zvýšilo sebavedomie. V úvode zápasu sme neboli dostatočne fyzickí, to sa v priebehu druhej štvrtiny zmenilo. Nastúpili sme až s prílišným rešpektom. Rotácia v zostave bola naplánovaná, v priebehu zápasu sa to ešte upravovalo na základe vývoja. Som rád, že sa chalani chytili. Určite nebol zámer páliť trojky. Aj v iných zápasoch máme pokusov z diaľky dosť veľa. Potrebujeme v útoku rovnováhu,“ prezradil nám po zápase kouč Patriotov Michal Madzin.

Na prestávku išli mierne spokojnejší Rytieri, ale po prestávke prebrali iniciatívu hostia. S veľkým sebavedomím sa rozstrieľali za tri body, prím hral v tomto smere slovenské trio Martin Bachan, Šimon Krajčovič a David Abrhám. Práve posledný menovaný úspešnou trojkou s klaksónom zaklincoval vydarený obrat zverencov trénera Michala Madzina v tretej štvrtine.

8 

„Nehrali sme našu obvyklú hru. Začali sme síce veľmi dobre, ale potom sme nevedeli zareagovať na ich tvrdosť a streľbu za tri body. Levice mali väčšiu energiu a snahu ako my. Hrali viac kolektívne, to bolo kľúčové v tretej štvrtine,“ povedal domáci Milan Nikolič.

Spišiaci zostali ako keby zaskočení z tlaku súpera, v celom druhom polčase nenašli na ich hru adekvátnu odpoveď. Postupne ich manko narástlo až na 19 bodov, v koncovke napokon mierne odvrátili jasnú prehru (79:91). Ich súper si naproti tomu užíval hru, svedčí o tom až 51-percentná úspešnosť za tri body (premenili celkovo až 16 pokusov). „Pramenilo to z tímovej energie. Dostali sme sa do laufu a vtedy sa každému hráčovi na ihrisku hrá ľahšie,“ uviedol Madzin.

3 

V podaní jeho zverencov to bol jednoznačne najlepší tohtosezónny výkon a správnym spôsobom zareagovali na kritiku z predchádzajúcich dní a týždňov. Čo môže kormidelníka Patriotov tešiť najviac je fakt, že za víťazstvom ťahali družstvo hlavne Slováci a postupne sa preberajú aj hráči, ktorí doteraz možno nehrali podľa predstáv. „Verím, že nám výhra pomôže hlavne psychicky. Pracujeme ďalej, pred nami je ešte veľmi veľa zápasov a v každom treba ísť na maximum síl,“ myslí si kouč Levíc.

Spišiaci sa už v stredu vytrápili na úspech proti Handlovej, v sobotu večer prišiel koniec ich víťaznej série a zároveň aj prvá prehra doma. Ťažila Rytierov ich často omieľaná šnúra 7 výhier v rade? „Musíme na tento zápas zabudnúť a poučiť sa z neho. Je to naša prvá prehra doma, nerobíme z toho vedu, stalo sa. Neboli sme pod tlakom, len na nás doľahla únava,“ odpovedal na záver Nikolič.

Highlighty zo zápasu Rytieri - Patrioti:

Foto: Barbora Klorusová