• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Peter Jankovič má za sebou mimoriadne úspešný víkend, v sobotu večer oslavoval s reprezentačným výberom žien postup na majstrovstvá Európy. O niekoľko hodín už sedel na lavičke Lučenca, aby ho mohli potešiť aj jeho zverenci. V Prievidzi si totiž dokázali po výsledku 82:74 odviesť oba body a udržať si stopercentnú bilanciu voči tomuto súperovi.

Nebol to ľahký týždeň pre skúseného kouča, počas celého týždňa prenechal žezlo svojej asistentke Zuzane Žirkovej a sám fungoval so ženskou reprezentáciou v piešťanskej „bubline“. Po postupovej radosti, ktorá sa spustila po víťazstve nad Holandskom, však nezabudol na svoje klubové povinnosti.

„Musím povedať, že teraz to bolo náročné, keďže som sa vrátil do Lučenca v nedeľu len okolo druhej a o dve hodiny som už sedel v autobuse na ceste do Prievidze. Aj keď je basketbal len jeden, ale cez týždeň sme mali dva ťažké zápasy, kde sme hrali o všetko a všetka sústredenosť išla do reprezentácie. Vďaka chlapcom a celému realizačnému tímu, že sme zvládli zápas aj v SBL,“ načrtol v úvode tréner Lučenca.

Prievidza bola viac ako zdatným súperom, zverenci trénera Maroša Helmecyho totiž nechali zabudnúť na nedávnu sériu výraznejších prehier a od úvodu hrali so súperom viac ako rovnocennú partiu. Dva a pol štvrtiny mali v nej mierne navrch, lenže slabší strelecký večer si vybrali viacerí hráči základnej päťky na súpiske BC.

20 

„Po dvoch ťažkých prehrách vonku, sme konečne napravili niektoré chyby v obrane. Bol to však pre nás náročný duel. Dlho bol vyrovnaný, napokon ho na konci rozhodli dve lopty. Lučenec nás nimi potrestal a vyhral,“ uviedol domáci pivot Dragan Bjeletič.

V tretej štvrtine sa postupne preklápal duel na lučeneckú stranu a aj keď sa podarilo ešte Prievidzi v záverečnej 10-minútovke vyrovnať, tak v koncovke predviedli hostia chladnokrvnú koncovku. „Mám úprimnú radosť z toho, čo som zažil počas tohto víkendu. Dokázali sme postúpiť na veľké európske podujatie a hlavne sme mentálne zvládli veľmi náročný týždeň. Do toho ešte zvládnutý veľmi ťažký zápas v Prievidzi. Chlapci odrobili dobrú robotu a veľká vďaka Zuzke Žirkovej, ako ich dokázala pripraviť na zápas. Možno zápas rozhodla jedna šťastná strela. Som rád, že v niektorých momentoch sme už vyzerali skúsenejšie, aj keď ich je stále málo. Myslím, že sme odviedli slušnú prácu v obrane. Prievidza bola nepríjemná na doskoku, s tým sme mali problém, ale v rozhodujúcich momentoch sme si to ustrážili,“ vyjadril sa Jankovič.

41

V záverečných minútach stretnutia totiž prevzal zodpovednosť do svojich rúk pre niekoho prekvapujúco, ale o to sebavedomejší Roydell Brown. Keď sa k nemu pridali Róbert Rožánek a Dominique Hawkins, tak víťazstvo si už „pelikáni“ z rúk vziať nedali. Hlavne keď domáce trio Grant Sitton, Matej Majerčák a Miha Vašl malo spoločne iba 30-percentnú úspešnosť streľby z poľa.

„V posledných dvoch minútach rozhodla obrana, neubránili sme ich dve trojky, ktoré Lučenec premenil a vyhral. V zápase sme zahodili veľa striel, to nám chýbalo. Treba však na to zabudnúť, pripraviť sa na ďalší zápas v sobotu, v ktorom nás čaká Inter,“ vyhlásil Bjeletič.

 30

Úspech Lučenca ešte viac zamotal dianie v horných poschodiach SBL. Tímy na prvom až piatom mieste majú medzi sebou minimálne rozdiely, preto nás čaká ešte zaujímavé vyvrcholenie základnej časti. Očakával Jankovič takýto vyrovnaný scenár? „Ak mám pravdu povedať, pred začiatkom sezóny ani veľmi nie. Ale je vidieť, že každé kolo prinesie niečo iné a nikdy nikto nevie, kto je favorit daného zápasu. Pre ligu je to dobré, síce pre nás priamo zainteresovaných, až tak nie. Je fajn, že do každého zápasu musíme byť koncentrovaní, lebo inak dávame súperovi šancu na úspech. Bude veľmi zaujímavé, ako to nakoniec pred play off skončí,“ odpovedal tréner Lučenca.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Lučenec:

Foto: Ladislav Szibilla/BC Prievidza