• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvých 20 minút mal duel Svitu s Rytiermi podobný priebeh, ako na začiatku tejto semifinálovej ságy. V druhom polčase však bola z toho obrovská herná dominancia Iskry, na ich ofenzívnu spúšť nemali Spišiaci žiadnu odpoveď. Konečný výsledok 107:93 vyzerá napokon ešte zmierilo, ale o všetky domáce body sa postarali výhradne hráči základnej zostavy.

Pred zápasom to však minimálne na strane zverencov trénera Róberta Ištvánika nevyzeralo dvakrát ružovo, stále nebol k dispozícii v drese Robert Baker a k nemu sa ešte pridal Saša Avramovič. Aj viacerí legionári mali drobné zdravotné šrámy. To však bolo ako keby hnacím motorom pre Sviťanov.

„Z našej strany úplná spokojnosť. Hrali sme náš basketbal, rýchly, s dobrou obranou a hlavne, čo vieme - rýchle protiútoky. Mali sme dvojciferný náskok, v druhom polčase sme ešte viac pritvrdili a potom sme to už natiahli. Hrali sme ako jedno družstvo, vypomáhali sme si v obrane a z protiútokov sme dávali ľahké koše. Vyhrávali sme aj o 30 bodov. Som rád, že si takmer všetci z lavičky zahrali. Všetko je otvorené, stav série je 1:1. Musíme sa pripraviť na sobotu, ale keď podáme taký výkon, ako v Spišskej, tak pokoríme ich hradby,“ neskrýval nadšenie na domácej strane Stanislav Baldovský.

Už v prvom polčase bola z toho ofenzívna kovbojka (celkovo 110 bodov za túto časť), ale Spišiaci boli v hre. Podobný scenár pokračoval aj po prestávke, len s tým rozdielom, že hlavné slovo patrilo Svitu. V priebehu pár momentov urobili bodovú šnúru a razom viedli o 30 bodov.

„Dohodli sme sa na nejakých veciach, ktoré sme nedodržiavali. Svit hral svoju hru, nedokázali sme ju zastaviť. Padali im trojky, hrali rýchlo dopredu. Stav série je 1:1, presúvame sa k nám domov. V podstate Svit nespravil nič, čo by sme nečakali. Bola to viac-menej naša chyba, že sme nedodržali pokyny, na ktorých sme sa dohodli,“ uviedol hosťujúci Adam Antoni.

DSC 238

Zaujímavosťou určite bolo, že priestor dostala takmer kompletná lavička na oboch stranách a celá základná päťka Iskry sa postarala o 107 bodov. Andrews si pripísal na svoje konto triple-double, Parsons nebol v pozícii „naháňača“ štatistík, ale potvrdil MVP fazónu a Green s Mokráňom potvrdili play off nárast formy. K tomu všetkému sa pridal s 22 bodmi Baldovský.

„Bolo to všetko v hlave. Viem, že som strelec a viem strieľať. Bol to kľúčový zápas a chcel som tímu pomôcť. Absentuje Saša Avramovič, Robert Baker, zranil sa Šimon Turza, čiže väčšinu zápasu sme hrali piati alebo šiesti. Ja som rád, že to popadalo a pomohol som tímu k výhre. Budem sa snažiť aj naďalej o to, aby sme vyhrávali ako tím,“ vyjadril sa „Baldy“.

DSC 144

Záverečná 10-minútovka už bola podľa očakávania rozháraná, hosťom to pomohlo trochu lepšie učesať konečný výsledok. Nič to však nemení na tom, že inak vynikajúca obrana Rytierov, inkasovala v oboch semifinálových stretnutiach priveľa bodov.

„Musíme si postrážiť ich protiútok a vracať sa do obrany. Treba pokryť najlepších strelcov, musíme si na nich dávať pozor,“ uvádza Antoni recept na úspech.

DSC 252

Svit potvrdil svoju ofenzívnu silu, tentoraz k tomu pridal zvládnutý úvod druhého polčasu. Vybojoval si vyrovnanie série a presunul tlak na plecia súpera. V sobotu sa plánuje pokúsiť o obrat a získanie postupového mečbalu.

„Bol to najdôležitejší zápas. Ak by sme ho prehrali, tak by sme to podľa mňa mali v Spišskej neskutočne ťažké. My by sme boli pod tlakom, oni by si hrali svoju hru. Za stavu 1:1 ideme tam, oni vedia, že basketbal hrať vieme. Viac pod tlakom budú oni, nemôžeme sa prispôsobiť ich hre. Ak budeme hrať svoju hru, tak by sme nemali mať problém zvíťaziť,“ zakončil Baldovský hodnotenie.

Highlighty zo zápasu Svit - Rytieri:

Foto: Daniel Faix