• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Karta v semifinálovej sérii Spišských Rytierov s Iskrou Svit sa obrátila, zatiaľ čo v stredu večer jednoznačným rozdielom uspeli zverenci trénera Róberta Ištvánika, tak v sobotu večer to bola suverénne dominantná jazda Spišiakov. Po výsledku 113:87 ich delí len krok od finále, v ktorom by sa predstavili prvýkrát v histórii klubu.

Ako inak, všetko to bolo hlavne o úspešnosti streľby. „Novovešťania“ sa vrhli na svojho regionálneho rivala ako uragán, v prvej štvrtine mu nadelili 35 bodov a v druhej časti len o štyri body menej. Už do polčasu viedli o viac ako 20 bodov, po prestávke sa rozdiel ešte navyšoval.

„Bol to pre nás dobrý zápas. Hrali sme s oveľa väčšou intenzitou a koncentráciou. Čo sa týka mňa, po prehre som bol určite oveľa viac motivovaný. Odkazy na sociálnej sieti mi poslúžili ako motivácia, aby som hral svoju hru,“ prezradil 21-bodový rozohrávač Rytierov Delano Spencer. O všetky svoje body sa postaral už v prvom polčase.

„Medvede“ si museli opäť poradiť bez Sašu Avramoviča a Roberta Bakera. Tentoraz si však ich semifinálový súper dal výraznejší pozor na ťahúňov v kolektíve Svitu. Streľba Iskry nebola v zápase nejako zlá, len dovolili domácim toho na palubovke až priveľa.

DSC 4259

„Situácia sa obrátila. My, čo sme v stredu vo Svite vystrelili, tak padlo do koša, teraz to bolo naopak. Bolo to ako cez kopirák. Spišská Nová Ves hrala svoju hru, nedokázali sme sa držať ich nasadenému tempu a výborná bola aj ich percentuálna úspešnosť streľby. Už po prvom polčase si vybudovali 20-bodový náskok a ten si ustrážili do konca zápasu. Séria je veľmi zvláštna, tímy dokážu na domácich palubovkách vyhrávať vysokým rozdielom. Naozaj neviem čím to je. Ja som takúto sériu ešte nezažil. Musíme samozrejme zlepšiť obrannú hru a v stredu by nám opäť mohlo pomôcť domáce prostredie,“ zamyslel sa nad priebehom hosťujúci Stanislav Baldovský.

Túto semifinálovú sériu sprevádza abnormálne vysoký počet bodov na to, že sa hrá o finále a tiež fakt, že jednotlivé zápasy prinášajú veľmi vysoké rozdiely. Spišiaci síce zvíťazili o takmer 30 bodov, ale ich povestná kvalitná defenzíva sa zatiaľ v semifinále neprejavila.

 DSC 4262

„Z obrany sme získali momentum, išli sme si za svojim cieľom. Začať s veľkou intenzitou v defenzíve a diktovať tempo zápasu, to sme chceli. Vo Svite musíme začať podobne, od úvodnej minúty s veľkou energiou, kolektívne a plniť zápasový plán. To sa nám podarilo doma a aj tak to dopadlo,“ myslí si Spencer.

Povestná loptička sa tak teraz presúva na stranu Svitu. Rytieri totiž majú v rukách postupový mečbal a Iskra jasný cieľ, odvrátiť ho a predĺžiť sériu do rozhodujúceho zápasu. Jedno je isté, vzhľadom na vývoj druhej semifinálovej série, majú oba tímy už teraz istotu cenného kovu. 

„Nemyslím si, že by sme mali byť doma pod nejakým tlakom. Naopak, opäť budeme vo svojej hale, kde sme naposledy súpera zdolali. To nám práveže môže pomôcť. Možno už nastúpia aj Robert Baker a Saša Avramovič, budeme mať možno širšiu rotáciu a ušetríme nejakú energiu. Budeme robiť všetko pre to, aby sme nadviazali na náš prvý domáci zápas proti Spišskej Novej Vsi v play off. Chceme, aby sa rozhodovalo až v záverečnom piatom zápase. Na to samozrejme musíme v stredu vyhrať. Urobíme všetko pre to, aby sa tak stalo,“ dodal na záver Baldovský.

Highlighty zo zápasu Rytieri - Svit:

Foto: Daniel Faix