• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pre basketbalistov Levíc to bol večer ako z partesu. Suverénnou jazdou odvrátili prvý mečbal vo finálovej sérii s Rytiermi a víťazstvom 102:56 jasne ukázali, že o víťazovi Niké SBL ešte nie je rozhodnuté. Ťarchu zodpovednosti teraz presunuli na plecia súpera, výrazný triumf im môže dodať sebavedomie pred duelom na Spiši.

Patrioti mali razantný nástup do tretieho finálového súboja. V úvodnej štvrtine nadelili Spišiakom 36 bodov, vrátane bodového úseku 13:0. Práve ten im vo veľkej miere dodal povestný vietor do plachiet, od ktorého sa v ďalších štvrtinách odpichli.

„Nemyslím si, že v predchádzajúcich zápasoch sme mali zlý nástup. Už v prvom stretnutí sme sa podobným spôsobom dostali do vedenia. Samozrejme, sme radi, že prišiel takýto nástup. Vedeli sme, v akej sme situácii a že existoval jediný scenár, aby sme boli spokojní. Som rád, že nám to takto vyšlo. Dalo nám to sebavedomie, udalo trochu tomu priebehu zápasu. Aj defenzívne, aj ofenzívne to ovplyvnilo priebeh, keďže sme mali náskok,“ vyjadril sa po stretnutí tréner Michal Madzin.

Levický kouč sa musel vysporiadať s užšou rotáciou, už pred začiatkom finále vypadol zo zostavy Martin Bachan a druhý zápas so Spišiakmi nedohral Tre'Darius McCallum. To však ako keby jeho kolektív zomklo, čo bolo badateľné v postate od úvodného rozskoku.

„Možno bola ešte väčšia energia od tímu. Samozrejme, priebeh tomu pomohol. Určite sme však v predchádzajúcich dvoch zápasoch neboli nastavení zle, stalo sa to, čo sa stalo, ale som šťastný z toho, že teraz nám to všetko klaplo,“ myslí si Madzin.

DSC 4454

Patrioti si náležite užívali stretnutie, vôbec nebolo vidieť, že majú nôž na krku. Hostí zatlačili do kúta a ani na malý moment im nedali možnosť pomýšľať na majstrovské oslavy. „Hlavne sme ich nepustili k šnúre, keby začnú 8 bodmi za sebou na začiatku druhého polčasu, tak by to v zápase vyzeralo určite inak. Dobre sme si to postrážili a vyhrali sme. Určite to pomôže, je to samozrejmosť a musí to byť v každom zápase. Nemôžeme hrať bez súdržnosti a energie. V Spišskej Novej Vsi to určite nebude také jednoznačné, nemôžeme počítať s tým, že každý zápas vyhráme o 50. Ďalší krok je pred nami v stredu, musíme vyhrať,“ povedal pivot Boris Bojanovský.

Dokonca v záverečnej štvrtine mohli domáci dať priestor nasať finálovú atmosféru aj mladíkom na levickej súpiske. Padla aj 100-bodová hranica, čiže v tomto ohľade sa podarilo všetko, na čo siahli. „Užíval som si, ako som tento tím videl hrať. Bol zážitok na chalanov pozerať, na všetkých, ako tým žili, verili si a pôsobili na ihrisku,“ nešetril chválou tréner Patriotov.

DSC 4608

Víťazstvo o 46 bodov je jedno z najvyšších v histórii našej najvyššej súťaže, ale pre Levice znamená zatiaľ len to, že vo finálovej sérii znížil stav na 1:2. Mečbal má stále v rukách súper, ktorý môže oslavovať doma. Aj preto sa všetci snažia skrotiť optimizmus a eufóriu zo sobotňajšieho večera.

„Znamená to, že ešte hráme zápas. O to sme hrali, cestujeme ešte raz do Spišskej Novej Vsi. Musíme si hlavne uvedomiť, že to bude úplne iný zápas, ako bol tento. Z tohto stretnutia nám do toho ďalšieho nikto nič nedáva. Neprenášame si náskok, ani nič podobné. Začína sa to od stavu 0:0, treba ho odmakať,“ vyhlásil na záver Madzin.

Foto: Lukáš Droppan