• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prievidzu sprevádza od úvodu sezóny smola, na Spiši si musela poradiť bez Mareka Jašša a na lavičke absentoval tréner Maroš Helmecy, dočasne ho nahradil generálny manažér Marko Batina. „Hornonitrania“ mohli prelomiť čakanie na víťazstvo, ale neuspeli ani v druhom predĺžení sezóny. Rytierov podržali ostrieľaní legionári a po výsledku 92:86 si vybojovali doma dôležité víťazstvo.

Majster mal suverénny nástup do zápasu, na začiatku druhej 10-minútovky viedol o 21 bodov - 32:11. V domovskom stánku Rytierov to ani zdanlivo nevyzeralo na drámu, ale opak bol pravdou. Prievidza sa od tohto momentu vzchopila a ešte v tretej štvrtine sa ujala vedenia. Spišiaci museli zájsť až na dno svojich síl, aby vôbec mohli pomýšľať na úspech.

„Škoda, že sme premárnili ten náskok, ktorý sme si vybojovali. Potom sa súper dostal viac do hry. My sme im umožnili sa na nás dotiahnuť najmä vlažnou obranou a nepristupovaním k hráčom. Dostali sme sa do zlej situácie, prestali sme premieňať pozície a zrazu išlo naše sebavedomie dolu. V druhej štvrtine sme dostali 28 bodov, v tretej sme dali iba 10. Na druhej strane je dobre, že sme sa dokázali zmobilizovať a dokázali sme zápas na domácej pôde vyhrať,“ začal hodnotenie zápasu domáci kouč Štefan Svitek.

Všetko mali v rukách stále hostia, dve minúty pred koncom vyhrávali 76:70 a v riadnom hracom čase mali možnosť aj poslednej strely. Lukáč však svoj pokus za tri body nepremenil. V predĺžení už úradovali domáci, hlavne Ivan Gavrilovič. Srbský basketbalista sa postaral o 12 zo 16 bodov svojho tímu v tejto časti zápasu. Na prievidzské konto sa tak pridala ďalšia smolná prehra, so Svitom tiež prehrali po predĺžení, s Handlovou premrhali 20-bodové vedenie a napokon prehrali buzzer beaterom.

 11

„Nemáme v týchto dňoch trochu šťastia, ktoré by sa priklonilo na našu stranu. Verím, že to čoskoro zlomíme. Boli to tri dobré ligové zápasy zo štyroch, ani jeden sa nám však nepodarilo vyhrať. Mohli sme mať bilanciu 3-1, ale realita je taká, že máme 0-4. V zápase so Spišskou sa nám podarilo zmazať 21-bodové manko. Nenaháňali sme sa, po zlom úvode sa nám darilo postupne sa k súperovi približovať. Záver nám však nevyšiel. Najväčší problém som tam videl na našom obrannom doskoku. Dokázali si tam doskočiť lopty aj po nepresných strelách. To by sa nám nemalo v kľúčových momentoch zápasu stávať,“ myslí si rozohrávač BC Matej Majerčák.

So spoluhráčmi si musel navyše zvyknúť na novú situáciu, na lavičke chýbal pre bližšie nešpecifikované zdravotné problémy hlavný tréner Maroš Helmecy: „Určite to bolo niečo iné ako to, na čo sme zvyknutí. Marko však vie o družstve všetko, čiže vie, ako tím viesť. Snažili sme sa nejako zomknúť aj kvôli trénerovi Marošovi Helmecymu, aj kvôli Marekovi Jaššovi, ktorý si zranil členok. Vedeli sme, že Spišiaci sú favoritom duelu, že nás možno trochu podcenia. Napokon sme tesne prehrali. Čakáme, že sa táto negatívna výsledková séria zlomí a potom ukážeme, čo je v nás.“

 23

Rytieri nemali ideálny rozjazd do sezóny, dve prehry v Alpsko-jadranskom pohári a ligové zaváhanie s Interom Bratislava. Teraz však uspeli v troch stretnutiach za sebou, ale herný prejav je ešte ďaleko od ideálu, ktorý si Svitek predstavuje: „Opakujú sa nám v zápasoch herné výpadky. Stalo sa to v stretnutí s Interom, v príprave sme mali podobné starosti s rakúskym Welsom, podobne to bolo aj proti poľskej Gorniczy. Dosť veľa sa o tom s hráčmi rozprávame. Nevieme presne, v čom to je. Možno tomu trochu napomáha aj to, že sme dlho nemali možnosť trénovať v kompletnom zložení. Budeme to musieť vyriešiť.“

Highlighty zo zápasu Rytieri - Prievidza:

Foto: Barbora Klorusová