• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kým prvé semifinálové stretnutie priveľa basketbalovej a bodovej krásy neprinieslo, tak štart série Komárna s Lučencom potešil nejedného nezaujatého fanúšika. Obrovské tempo, vysoký počet bodov a skvelé individuálne výkony. Väčšia energia „pelikánov“ priniesla v ideálnej chvíli zlomenie tohtosezónneho čakania na úspech proti „diablom“, spolu s výhrou si zobrali aj výhodu domáceho prostredia.

Aj na juhu Slovenska sa hralo v slušnej diváckej atmosfére, o ktorú sa postarali fanúšikovia oboch tímov. Odvďačenie prišlo v podobe ofenzívneho basketbalu, tímy sa striedali v lepších úsekoch. V prvom polčase mali viac z hry hostia z Lučenca. „Bol to veľmi tvrdý zápas, je už cítiť play off. O každú loptu sa bojuje, pretože nikdy nevieš, či práve tá jedna nerozhodne celé stretnutie alebo celú sériu. Očakával som takú energiu a intenzitu, pretože tak sa stále snažíme hrať - agresívne na oboch stranách palubovky. Vieme, že Komárno má tiež takýchto hráčov na tento štýl. Bolo vidieť, že oba tímy sú veľmi dobre pripravené,“ vyjadril sa k priebehu zápasu hráč Lučenca Lukáš Bolek.

Komárno malo v nohách o jeden zápas viac v sérii s Handlovou, rýchlo sa tiež muselo prispôsobiť na úplne odlišný štýl hry. V hre bolo až do poslednej štvrtiny, kde evidentne odišla energia a v nesprávnej chvíli aj streľba. „Cítili sme oveľa vyššiu intenzitu, energiu a tempo. Takéto stretnutia však radi hráme, kedy sa lieta po palubovke. Veľa rýchlych útokov, každý sa dostane k lopte. Pocítili sme, že nám dochádzajú sily a nehrali sme tak, ako sme zvyknutí. Všetko vychádza zo spomínanej intenzity v defenzíve, pretože potom sa nám lepšie hrá v útoku. Treba si ju zachovať celých 40 minút, nie len 20. Lučenec odohral solídny zápas, hlavne si dobre posúval loptu. Z toho sme im umožnili dávať niekoľko ľahkých bodov pod košom. Určite sa musíme zlepšiť v obrannej intenzite, ale rozhodne sme pripravení na stredu,“ neskladal zbrane pivot Komárna Tyrell Johnson.

 DSC 2239

Na oboch stranách hrajú prím legionári, ale výrazne do úvodnej semifinálovej konfrontácie prehovorili tiež Slováci. V drese Lučenca má za sebou najlepší zápas v sezóne 18-bodový Bolek: „Je to pre mňa novinka. Nie som veľmi hráč, ktorý sa do tohto púšťa, ale tréner mi pred zápasom povedal, že keď bude príležitosť, tak nech sa toho nebojím a zoberiem na seba zodpovednosť. Cítil som, že mi verí on a tiež celý tím. Prišla príležitosť, ktorej som sa chopil. Akurát som trochu sklamaný z toho, že sme viac nepribrzdili Duffyho, pretože hral výborný zápas.“

Vzhľadom na priebeh je konečný výsledok 82:97 z pohľadu domácich až priveľmi krutý, ale v rozhodujúcich okamihoch sa ukázala sila družstva trénera Daniela Sokolovskeho. Nekompromisné premieňanie dalo spomenúť na Final Four Slovenského pohára, na ktorom sa „Novohradčania“ tešili z celkového triumfu. Odmenou bolo prvé víťazstvo nad Komárnom v tejto sezóne.

DSC 2006 

„Znamená to veľa, zároveň to však neznamená nič. Séria sa hrá na tri víťazné zápasy. Sme veľmi radi, že sme dokázali hlavne po mentálnej stránke zlomiť to, že sme s Komárnom v tejto sezóne nevedeli vyhrať. O to viac sme radi, že sa to podarilo u nich. Teraz je možno trochu viac tlaku na nás, ale máme výhodu domáceho prostredia. Dva zápasy, aby sme ukončili sériu. Verím, že sa nám to podarí čo najrýchlejšie, aj keď to bude veľmi náročné,“ zamyslel sa Bolek.

Séria sa sťahuje do športovej haly ARENA, druhý diel tejto ságy bude aj pred televíznymi kamerami. Motivácia na oboch stranách je jasná, Komárno sa pokúsi získať späť požičané. „Stratili sme nateraz výhodu domáceho prostredia, ale je pred nami ešte mnoho zápasov. Neberieme to ako tragédiu, sme odhodlaní sa vrátiť na správnu cestu,“ povedal Johnson.

DSC 1780

Lučenec môže potvrdiť zisk prvého bodu a získať v domácom prostredí postupový mečbal. Sen o double by bol zase o čosi bližšie. „Kľúčové bude, aby sme čo najlepšie zmazali ich silné stránky. My vieme o nich, oni vedia o našich. Tiež to bude o tom, aby sme na stretnutie prišli koncentrovaní a všetci piati na ihrisku sme vedeli, čo musíme robiť na oboch stranách palubovky. Disciplína môže rozhodnúť,“ uzatvoril hodnotenie zápasu Bolek.

Highlighty zo zápasu Komárno - Lučenec:

Foto: Lukáš Droppan