• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kto si zapol prvý polčas, tak videl dominanciu domáceho Svitu na ceste za ďalším víťazstvom. Kto ale sledoval druhé dejstvo, tak sledoval nezastaviteľný stroj Interu, ktorý nielenže zmazal 20-bodové manko, ale napokon dokonal svoj obrat do výhry o 14 bodov (92:78). Pod Tatrami to bolo skvelé basketbalové divadlo, svojou zápletkou patrí už teraz k najlepším v rámci tohto ročníka Niké SBL.

Zaplnená Iskra aréna si užila basketbal dvoch rôznych polčasov. „Medvede“ vyleteli na súpera ofenzívnou kanonádou a prvú štvrtinu vyhrali o 15 bodov. Ani v ďalších minútach nepoľavovali, viedli o 20 bodov a na polčas mohli ísť s 13-bodovým náskokom. Nič nenasvedčovalo tomu, že by Svit mohol prísť o svoju víťaznú sériu.

„Posúvali sme si loptu v útoku, hrali sme s dobrou intenzitou a v defenzíve sme spolu komunikovali. Potom sme pri vysokom náskoku poľavili a prestali hrať náš basketbal. Mali sme hrať tvrdšie, lepšie komunikovať. V tomto smere musíme urobiť aj lepšiu robotu pri 'box oute' a na doskokoch. Treba sa tiež vyvarovať stratám,“ vravel domáci Miles Thomas.

Sebadôvera a nezlomná vôľa, tak možno charakterizovať nasadenie hráčov z hlavného mesta. Niekto by po prvom polčase sklonil už hlavu a chcel čím skôr ukončiť zápas, ale „žlto-čierni“ boj o prvé vonkajšie víťazstvo v sezóne nezabalili. „Nevzdávali sme sa, aj keď Svit nastúpil vo veľkom štýle. Dali nám prvý úder, ale ten nás nezložil. Tréner nám cez polčas povedal, že nehráme zle, aj keď prehrávame. To nám dodalo sebavedomie, že by to mohlo proti ním vyjsť. Tešíme sa, že konečne máme výhru z vonkajšej palubovky. Bojovali sme o ňu tvrdo, všetko to bolo o našej vysokej intenzite,“ myslí si najlepší strelec zápasu 27-bodový J.P. Moorman.

DSC 4950

Krok po kroku sa so spoluhráčmi vracali do boja o víťazstvo, kľúčový psychologický moment prišiel necelých 6 minút pred koncom zápasu, kedy Martin Koller z čiary trestných hodov dostal Inter premiérovo v zápase do vedenia. A do konca duelu už Svit k obratu nepustili, najmä vďaka veľkému sebavedomiu a premieňaniu takmer všetkého, čo hráči zobrali do rúk.

„Bojovali sme a ukázali sme, že sme dobrý tím, ak hráme našu hru. Defenzívne sa zatiaľ počas celej sezóny darí, čiže bolo veľmi príjemné, keď nám k tomu padlo aj v útoku. Kľúčom k obratu bola skvelá obrana. Potom sme sa už cítili ako nezastaviteľní, pretože vieme, čo dokážeme. Chceli sme to len všetkým v lige ukázať,“ uviedol Moorman.

DSC 4929

Svit sa nedokázal spamätať z toho, ako stratil svoj komfortný náskok. V závere skúšal všetko možné, ale k svojej hre z prvého polčasu sa nepriblížil a zaplnené hľadisko tak odchádzalo večer s pocitom stratených dvoch bodov. „Keď raz získame vedenie, tak treba robiť veci, ktoré nás k tomu dostali. Samozrejme, tímy menia taktiku, ale my musíme hrať múdro a tiež sa prispôsobiť. Vážiť si loptu, mať intenzitu v obranu počas celého času a hrať tak celý zápas,“ zamyslel sa Thomas.

Inter môže byť po prvej štvrtine základnej časti mimoriadne spokojný, na záver si zaknihoval úspech vonku a počas reprezentačnej prestávky nebude v tabuľke horší ako tretí. Všetko vyšperkované individuálnym výkonom Moormana, autora 27 bodov, 13 doskokov, 2 asistencií a 3 ziskov: „Cítil som sa skvele. Hral som sebavedomo a veril som si. Zvykám si na tamojší basketbal, ale ešte nie som spokojný. Mojim cieľom je dominovať.“

Foto: Daniel Faix