• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ťahák 28. kola proti sebe zviedol úradujúceho majstra z Komárna a vicemajstra z Prievidze. Hráči Komárna zvládli po taktickej stránke duel na jednotku, nad lídrom zvíťazili 83:69 a hodili tak ostatným súperom rukavicu.

Duel majstra s vicemajstrom mal pre oboch dôležitú váhu. Kým Komárno nechcelo stratiť na dohľad tretie Levice, tak Prievidza nechcela zase prísť o priebežne prvú pozíciu v tabuľke. Podľa toho vyzerali aj úvodné minúty stretnutia - oba celky začali nervózne, ale body dávali výhradne iba domáci. Hráči Komárna nastúpili šnúrou 9 bodov v rade, na druhej strane baníci nepremenili 7 útokov po sebe a až v 5. minúte Batina zmazal nulu na ich konte. „Na začiatku hrali s väčšou energiou, hrali tvrdšie, my sme to nevedeli zvrátiť. Tím Komárna hral od začiatku lepšie, tvrdšie, vďaka čomu si od prvej štvrtiny vytvoril náskok,“ netajil sklamanie z prehry hosťujúci Milan Stanojevič. Zverenci Dragana Ristanoviča boli ako pokropení živou vodou, od začiatku hrali s veľkým nasadením, svojho súpera dusili v obrane, nútili ho ku chýbam a ešte pred záverom prvej štvrtiny zveľadili vedenie do dvojcifernej hodnoty. „Tento zápas bol plný emócií a boja. Všetci sme vedeli, že ide o veľký zápas, z ktorého sme chceli vzísť víťazne. Divákom sme pripravili dobrú šou a vyhrali sme,“ hodnotil zápas spokojne pivot Komárna P.J. Alawoya.

Nič nezmenila ani druhá 10-minútovka, v ktorej sa síce Prievidza pozviechala zo zlého úvodu, aby v 6. minúte prišla nečakane o Jaytornaha Wisseha po dvoch technických chybách v rade. „Určite nám chýbal Wisseh, je to predsa jeden z našich kľúčových hráčov. Potrebovali sme ho na ihrisku,“ povedal Stanojevič, ktorý nahradil dirigenta prievidzskej hry po predčasnom odchode do spŕch. Aj napriek rozkúskovanej hre živili baníci šancu na zvrat, keď do šatní odchádzali za stavu 36:28 v prospech domácich. Po prestávke sa aktéri zápasu opäť začali zaujímať o basketbal, diváci videli na oboch stranách veľkú chuť a nasadenie, ale taktovku v rukách malo Komárno. „Mali sme v pamäti minuloročný šiesty finálový zápas, v ktorom nás dokázali zdolať. Je to pre nás veľké víťazstvo, aj vďaka nášmu energickému vstupu do stretnutia, z ktorého sme nepoľavili až do konca,“ vyjadril dôležitosť víťazstva domáci Alawoya. Práve on bol ústrednou postavou druhého polčasu, keď ho bolo vidieť na oboch stranách palubovky, ale hlavne z koncovky si urobili vlastnú smečiarsku šou, čo patrične ocenilo aj mimoriadne hlučné domáce publikum. „To bol len čistý adrenalín a chuť. Vedel som, že si moji spoluhráči veľmi prajú výhru, takisto aj toto mesto, preto sme sa tak snažili o každý bod,“ s úsmevom dodával komárňanský pivot.

Líder sa snažil robiť niečo so zápasom, ale jeho snaha o zdramatizovanie mala takmer vždy iba krátke trvanie. „Bojovali sme, chceli sme sa vrátiť do zápasu, ale nedokázali sme to dostať do takého stavu, kedy by sme to vedeli otočiť v náš prospech,“ povedal Stanojevič. Komárno sa po zmene na trénerskej lavičke a návrate Bannistera opäť začína javiť ako ašpirant na titul, čo potvrdila aj vždy cenná výhra nad vicemajstrom. „Jednoznačne ide o vzpruhu pre sebavedomie. Vedeli sme, že Prievidza je lídrom, ktorý hrá dobre. Víťazstvom nad nimi sme dokázali, že dokážeme zdolať každého. Áno, sme na správnej ceste. Teraz sa začína najdôležitejšia časť sezóny, ktorú musíme zakončiť najlepšie ako sa dá, hlavne kvôli dobrej pozícii pre vyraďovacími bojmi. Každý zápas, bez ohľadu na súpera má pre nás dôležitú hodnotu,“ myslí si Alawoya. Prievidza naopak prehrou prišla o prvé miesto v tabuľke, ale vešať hlavu nad touto prehrou zverenci Mijlana Čuroviča dlho nebudú. „Z tohto zápasu sa poučíme, budeme pracovať ešte tvrdšie, aby sme sa vrátili lepší,“ zakončil pozápasové hodnotenie rozohrávač Prievidze.

Reč čísel: Domáci vytrestali celkovo 19 strát na strane Prievidze 17 bodmi, ktoré s trochou nadnesenia boli pre zápas kľúčové, keďže hostia zaznamenali iba 4 body po stratách súpera a stretnutie skončilo 13-bodovým rozdielom.

FOTO: KAROL SCHOLTZ