• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Jedno z najzaujímavejších kôl základnej časti je za nami. Bratislavské tímy nestačili na tabuľkových susedov, Levice sa nedočkali prvého víťazstva v roku 2015, Komárno konečne vyzrelo na Handlovú a Spišiaci chytili šancu za pačesy. Aj o tom bolo 29. kolo.

Udalosť kola

Zápas, v ktorom Inter privítal Prievidzu, určite patril medzi vrcholy základnej časti ročníka 2014/15. Bratislavčania pred dvomi týždňami doma prehrali s Komárnom (78:87). Bolo to ich prvé zaváhanie pred vlastným publikom. V repríze vlaňajšieho finále si podobnú blamáž nepripúšťali. Prievidza však napokon dominovala prakticky vo všetkých ukazovateľoch, čo vo svojom pozápasovom hodnotení skonštatoval aj tréner žlto-čiernych Oleg Meleščenko, ktorý kritizoval svojich zverencov, že sa po predošlých troch dobrých výkonoch cítili ako majstri, za čo ich „baníci“ strestali.

Tréner víťazného mužstva Kruno Krajnovič bol síce spokojný, ale aby udržal svoju družinu nohami na zemi, okamžite po zápase zdôraznil, že ešte nie je o ničom rozhodnuté a treba pracovať ďalej. To je pravda, no faktom je, že Prievidza vďaka presvedčivému víťazstvu 72:58 spravila dôležitý krok za celkovým prvenstvom v základnej časti. Nielen, že má o víťazstvo viac ako druhý Inter a tretie Komárno, ale aj zo vzájomných duelov má najlepšiu bilanciu. S Interom síce Prievidza prehrala dva zo štyroch duelov, lenže skóre 273:263 hovorí v jej prospech. S Komárnom si to „baníci“ ešte rozdajú v záverečnom 36. kole 28. februára, ale museli by prehrať o viac ako 36 bodov, aby mali horšiu vzájomnú bilanciu (zatiaľ vedú 2-1 na zápasy pri skóre 242:206).

Prekvapenie kola

Označiť víťazstvo Prievidze na pôde Interu za prekvapenie by bolo nepatričné (72:58). Navyše, vicemajstrovi ide karta, vyhral už deväť stretnutí v rade. Rovnako tak nie je namieste považovať za prekvapenie vysoké víťazstvo Komárna nad tabuľkovým susedom z Handlovej (109:87), hoci pravdou je, že pred týmto duelom mali „lodiari“ s „baníkmi“ negatívnu bilanciu 1-2. Aj víťazstvo Svitu v priamom súboji o piatu priečku nad Karlovkou (77:59), ba aj úspechy Spišskej Novej Vsi a Banskej Bystrice sa dalo očakávať. Po dlhom čase sme teda zažili kolo bez prekvapení. Aj tak bolo veľmi zaujímavé, možno jedno z najatraktívnejších v celej základnej časti.

Strelec kola

Stanford Brown dosiahol 33 bodov a k dobru pridal 9 doskokov. Pivot Spišskej Novej Vsi v priamej konfrontácii zatienil aj nitrianskeho Justina Warda, aktuálne najlepšieho strelca i doskakovača ligy. Ten dal v sobotu o päť bodov menej a doskočil „len“ sedem lôpt. Oveľa dôležitejšie však je, že Spišská Nová Ves zdolala Nitru 85:72 a upevnila si tak ôsmu pozíciu. Na ňu sa dostala predovšetkým vďaka tomu, že vyhrala šesť z posledných desiatich stretnutí. Čosi nám napovedá, že nielen boj o prvenstvo v základnej časti, ale i bitka o priečky zaručujúce postup do play-off bude ešte poriadne napínavá.

Osobnosť kola

Veľké „sorry“ musíme adresovať dvom americkým basketbalistom. Lakeem Jackson i Stanford Brown by si za iných okolností zaslúžili, aby sme ich označili za osobnosť kola. Brownov príspevok k mimoriadne dôležitému víťazstvu Spišiakov nad „trogármi“ sme popísali v predchádzajúcom odseku. Jackson zas pomohol Svitu vrátiť sa na piatu priečku, keď „medvede“ v priamom súboji s prehľadom zdolali Karlovku 77:59. Lakeem dosiahol 23 bodov, 18 doskokov a 3 asistencie. Podľa indexu efektivity je práve on MVP kola. Dosiahol hodnotu 46, teda ešte o jeden „bodík“ vyššiu ako v minulom kole interista Babič. Len dvaja hráči – Starosta a Ward mali v tomto ročníku vyšší index (47, resp. 48).

Za osobnosť kola si napriek tomu dovolíme vyhlásiť Igora Mariča. Prievidzský krídelník bol ako Rembrandt. Jeho dôležité koše boli ako majstrovské ťahy štetcom, ktoré z dobrého obrazu robia veľké dielo. Bez kvetnatých rečí: „maestro“ síce v obrane nepatrí medzi najlepších, ale na súperovej polovici dokáže narobiť neuveriteľné škody. Trojky je schopný strieľať azda aj zo šatne. Vie si nájsť miesto na streľbu. Ak ho nenájde, vytvorí si ho. Ak si ho nevytvorí, nevadí, trafí aj tak. Proti Interu bol vskutku efektívny: za dva body premenil síce len dve zo štyroch striel, no spoza oblúka zužitkoval všetkých päť pokusov a nezahodil ani dve šestky. Zrátané a podčiarknuté: 21 bodov. K tomu 5 doskokov, zisk a blok. Pochváliť za víťazstvo nad majstrom síce treba všetkých Prievidžanov, zvlášť ale Marka Batinu, Dražka Klariča a Mareka Jašša. Lenže Igor Marič bol z nášho pohľadu „rozdielovým“ hráčom ostro sledovaného a veľmi prestížneho duelu medzi majstrom a vicemajstrom a preto ho považujeme za osobnosť kola.

Návrat kola

Hovorí sa, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš. Ale tiež sa hovorí, že výnimka potvrdzuje pravidlo. Takou výnimkou je aj Miroslav Grznár. Nie druhý, ale dokonca tretíkrát vyslyšal volanie Banskej Bystrice. Vo funkcii nahradil mladého, iba 27-ročného, Martina Blaha. Bývalý tréner reprezentácie Grznár síce nemá povesť geniálneho stratéga, ale jeho rukopis akcentuje fyzickú i psychickú odolnosť, silu a atleticizmus. Uvidíme, či sa mu podarí zo súčasného kádra „policajtov“ vyžmýkať viac. V každom prípade, začal veľmi dobre, keď tím pod jeho taktovkou zvládol mimoriadne dôležitý a tesný zápas v Leviciach (93:91) a opäť je o čosi bližšie k postupu do play-off.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK